Uskrsna gastronomska tradicija Žminjštine
Turistička zajednica Žminj priredila video i besplatnu online knjigu „Vazmene užanci“
Manifestacija „Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjšće“ nastala je 2012. godine s ciljem aktivnog rada na očuvanju tradicijskih vrijednosti i uskršnje slastice, pince. Obzirom na epidemiološke okolnosti ni ove godine nije bilo moguće pozvati javnost da posjeti tu manifestaciju koja se je u normalnim okolnostima održavala na Cvjetnicu, pa je stoga, ma inicijativu TZ Žminj ove godine, kako bi se tradicija ipak nastavila, pripremljen video o vazmenim užancama, običajima u Žminju.
Kako se mijesi tradicijski slatki istarski kruh, poznat pod nazivom pinca, što se priprema za žminjsko vazmeno ručienje (uskrsni doručak) te kako se piče jaja sve je to moguće vidjeti i naučiti kroz video materijal na ovom linku: http://www.tzzminj.hr/index.php/video-vazmene-uzanci
Kako bi i dalje poticali održavanje manifestacije, Turistička zajednica Žminja, u suradnji s Etnografskim muzejom Istre osmislila je i realizirala knjigu „Vazmene užanci“ koja donosi opis, običaje i značaj samog blagdana Uskrsa, a poseban dio čine recepti uskrsnih slastica prikupljeni od istarskih domaćica.
Knjiga je u online izdanju biti dostupna za čitanje i preuzimanje na dan Uličnice, Cvjetnice, (28.3.) sve do Uskrsnog ponedjeljka, 5. travnja 2021., na ovom linku: http://www.tzzminj.hr/index.php/vazmene-uzanci