Centar za nerođeni život "Betlehem" je nevladina i neprofitabilna udruge građana kojoj je ideja vodilja promicanje dostojanstva i zaštita ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

Franjevačka mladež, skraćeno FRAMA, je udruga mladih koja se u Hrvatskoj pojavila krajem 1992. godine s ciljem da u okviru Franjevačkog svjetovnog reda izgrađuje svoju duhovnost u novim društvenim okolnostima i ostvaruje ju angažirajući se na područjima života koja odgovaraju njenom mladenačkom statusu. 

FRANJEVAČKI SVJETOVNI RED ( OFS) franjevački svjetovni red ustanovljen je po nadahnuću i primjeru sv. Franje Asiškog. Dio je velike franjevačke obitelji i  otvoren je svim vjernicima; pripadaju mu muževi i žene koji svoje poslanje žive u svijetu, obitelji, vršeći svoje staleške dužnosti.

OFS ISTRA : https://ofsistra.wordpress.com/ofs/

MI

Hrvatski katolički zbor MI je civilna katolička udruga koja promiče duhovne i općeljudske vrednote te odgovornost i ljubav prema Bogu, Crkvi i domovini.

Hrvatski katolički zbor MI želi razvijati dvije značajke kod svojih članova: slobodu i odgovornost. Geslom "Bog, Crkva, Domovina" izražava ne samo prioritete svoga djelovanja već objašnjava i svu širinu tog djelovanja: MI-ovac je obvezan živjeti svoje kršćanstvo, svoje katoličku vjeru u svim segmentima života, uvijek i na svakom mjestu, sa sviješću da služi Bogu i svojim bližnjima tamo gdje je postavljen.

Zbor je utemeljen kao zajednica mladih vjernika 1976. pri župi sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu. HKZ MI djeluje kao nevladina udruga registrirana pri mjerodavnim hrvatskim institucijama i istodobno kao privatno društvo u Crkvi, temeljem dekreta Hrvatske biskupske konferencije iz 1990. Od svoga utemeljenja zajednica izdaje mjesečni list MI, koji odražava kontinuitet djelovanja i donosi aktualne sadržaje o vjerskim i društvenim temama.

U sklopu HKZ MI, u Hrvatskoj djeluje dvadesetak osnovnih zajednica, među kojima zajednice u Solinu, Splitu i Rijeci imaju svoja lokalna glasila. Zajednice, kao i središnjica u Zagrebu, upriličuju mjesečne tribine, provode kulturne, ekološke, humanitarne i druge akcije, bave se izdavaštvom te osobitu pozornost posvećuju mladeži - njihovu odgoju i izobrazbi. S tim u vezi MI gaji kontakte i s vodećim institucijama i zauzetim katolicima u svijetu.

MI u Porečkoj i pulskoj biskupiji: Vodnjan

Predsjednik: Anton Kliman

Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

HKLD logo

Adresa podružnice:

Voltićeva 26

52100 Pula

Predsjednica: Ljubica Hang-Raguž, dr.med. spec. pedijatar

Duhovnik: Milan Mužina

Kontakt: mr.sc. Andrej Angelini, dr.med.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.

Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) osnovano je 16. veljače 1991. godine u Zagrebu kao vjerska organizacija u krilu Katoličke crkve, okuplja liječnike, liječnike-stomatologe, farmaceute i druge visokoobrazovane djelatnike u zdravstvu radi promicanja kršćanskih načela u zaštiti zdravlja naroda i čuvanju ljudskoga života od začeća do prirodne smrti.

Ova načela njegovi članovi žele svjedočiti osobnim životom i stručnim djelovanjem pa se stoga stavljaju pod nebesku zaštitu Blažene Djevice Marije, koja se štuje kao Zdravlje bolesnih, i zagovor svetog Luke Evanđelista, zaštitnika liječnika.

HKLD je učlanjena u Europsku federaciju (FEAMC) i Međunarodnu federaciju (FIAMC) katoličkih liječničkih udruga. Članovi Društva redovito sudjeluju u aktivnostima navedenih udruga. Društvo broji preko 2000 registriranih članova na području Republike Hrvatske, a djeluje preko središnjice u Zagrebu i podružnica kojih ima 21.

HKLD – podružnica Pula

Kao prva podružnica izvan Zagreba osnovana je 18. siječnja 1992. pulska podružnica.

Za prvog predsjednika Podružnice izabran je prim.mr.sc. Klaudio Benazić, dr.med. spec. oftalmolog, a za prvog tajnika Janko Bradvica dr.med. Za duhovnika imenovan je mons. Marcel Krebel, koji je tu funkciju vršio do smrti (11.siječnja 2008). Nakon njegove smrti porečko-pulski biskup mons. Ivan Milovan imenovao je duhovnikom HKLD podružnica Pula vlč. Milana Mužinu, tadašnjeg župnika u Fažani.

Već nakon dvije godine dolazi do promjene u vodstvu. Tako je na Izbornoj godišnjoj skupštini (10. prosinca 1994) na mjesto predsjednika izabran je prim. Branko Filipović, dr.med. spec. kirurg, a tajnici su bili Josip Ladavac, dr.med. spec. patološke anatomije (1994.-1999.) te Ljubica Hang-Raguž, dr.med. spec. pedijatar (1999.-2005). Rizničarka je bila Ana Šestan, prof.

Prim. Branko Filipović, dr.med. je od 2000. do 2006. godine bio član Odbora za pastoral djelatnika u zdravstvu pri Vjeću za Obitelj Hrvatske biskupske konferencije.

Nakon 10 godina uspješnog vodstva Podružnice prim.Filipović se povlači iz predsjedništva, te na Izbornoj godišnjoj skupštini (8. lipnja 2005.) za novu predsjednicu biva izabrana Ljubica Hang-Raguž, dr.med. spec. pedijatar, za dopredsjendika mr.sc.Ivica Pavičić-Donkić, dr.med. spec. otorinolaringolog, za tajnika izabran je Andrej Angelini, dr.med. spec. kirurg, a za rizničarku mag.pharm. Irena Grahovac.

Podružnica danas broji 85 člana od kojih je većina u Puli. Sastaje se redovito svaki zadnji utorak u mjesecu u vjeronaučnoj dvorani župne Crkve Svetog Pavla. Redovito se organiziraju razna predavanja iz medicinske struke kao i iz etike te molitve i meditacije u dogovoru sa duhovnikom. Krajem godine već se tradicionalno održavaju duhovne vježbe za pulsku podružnicu kod oca isusovaca u Opatiji. Svečano se proslavlja blagdan svetog Luke (18.10.), Međunarodni dan bolesnika (11.02.) te se pred ljetnom stankom hodočasti u neko istaknuto istarsko mjesto ili dalje.

Velika nam je želja reaktivacija Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara za našu biskupiju, te uređenje kapele u Mornaričkoj bolnici u Puli.

Podružnica je u ožujku 2011., nadopunila naziv, te je po svom prvom duhovniku, pok. Marcelu Krebelu nazvana HKLD "mons. Marcel Krebel".

Više o HKLD možete pogledati na www.hkld.hr

Katolička malonogometna liga

Adresa:

 Varaždinska2

52100 PULA

Telefon: 052/216-225

Fax: 052/216-225

Kontakt: fra Tomislav Hrstić

Web adresa: www.kmnl.istra

 

 

Po uzoru na druge hrvatske biskupije, Povjerenstvo za rad s mladima u našoj Porečkoj I pulskoj biskupiji godine 2006. osnovalo je Katoličku malonogometnu ligu "Miroslav Bulešić". Cilj joj je okupljati mlade oko sporta , te njegovati kršćanske vrijednosti.

U KMNL mogu nastupiti mladi između 15-30 godina starosti, svećenici bez obzira na godine i tri vjernika izvan ove dobi. Svake druge subote odigravaju se po dva kola. Ekipa treba imati od 10-15 prijavljenih igrača, svaka ima naziv po zaštitniku župe, nastupa uz potpis i pečat župnika i odaziva se na duhovne susrete. Pobjednik lige sudjeluje na završnom natjecanju svih biskupijskih liga. Prve tri ekipe dobivaju medalje, pehare i prigodne nagrade, a ostali zahvalnice. Kotizacija se dogovara na početku sezone.

Kroz posljednjih pet godina u ligi je nastupilo 25 ekipa. U petoj sezoni sudjelovale su ekipe iz župe Sv. Antun u Puli, FRAMA i Gospa od Milosti, potom župa Sv. Ivan Krstitelj, Sv. Pavao i Katedrala Pula, Sv. Martin iz Ližnjana, Sv. Nedelja i ekipa Sv. Ivana i Pavla iz Zabrežana.

U organizaciji veliku pomoć pruža sjemenište „Redemptoris Mater", gdjese održavaju nogometna natjecanja na novoizgrađenom terenu za mali nogomet s umjetnom travom. Pomoć već nekoliko godina pruža i Pazinski kolegij, dajući igračima u zimskim mjesecima besplatno na korištenje sportsku dvoranu i svlačionice. Osim te pomoći KMNL ima sponzore - Porečka i Pulska biskupija, autoprijevoznik Brioni, Pizzerija Jupiter, i župe koje povremeno uplaćuju kotizacije za svoje ekipe.

Za duhovni dio brinu se svećenici koji pripreme duhovnu misao za sastanke voditelja ekipa, mole na početku svake utakmice, sazivaju sastanke, organiziraju prigodne duhovne susrete za mlade i sudjeluju u druženju s mladima.

U ligi aktivno kroz igru sudjeluju župnici iz Sv. Nedelje, Ližnjana i Sv. Antuna.

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.