Zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić, ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Gordana Restović i župnik pulske Katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije don Rikardo Lekaj u četvrtak, 1. srpnja 2021. godine na konferenciji za medije najavili su predstojeće obilježavanje svetog Tome, zaštitnika Pule koje će se održati 3. srpnja.

„Sretni smo da u vrijeme pandemije možemo skromno i prikladno proslaviti spomendan sv. Tome, zaštitnika našega Grada i Pulske biskupije kojeg slavimo 3. srpnja te tako nastaviti tradiciju. Građani će moći  prisustvovati misi, a zatim i koncertu na Trgu Forum. Time šaljemo poruku da svaki građanin ima pravo na nešto za sebe, duhovno ili svjetovno, u ovom gradu po mjeri i u službi građana. Epidemiološke prilike kod nas su povoljne, nadam se da će tako i ostati te ćemo, uz uvažavanje svih epidemioloških propisa, imati jedan lijepi događaj u našoj Puli“, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Govoreći o duhovnom dijelu obilježavanja, don Rikardo Lekaj, župnik Katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije rekao je kako je u srijedu, 30. lipnja započela duhovna priprema i proslava sv. Tome apostola. Najavio je da će se u petak, 2. srpnja, tradicionalno uoči blagdana sv. Tome u 18.30 održati prva večernja, svečana, pjevana molitva,  a nakon toga, 3. srpnja slijedi svečana misa.

„Kako smo već čuli, 3. srpnja slavimo sv. Tomu apostola te će u 8 sati biti misa u Katedrali za one koji ne mogu sudjelovati na svečanoj večernjoj svetoj misi koja će biti u 19 sati. Svečanu svetu misu predvodit će nadbiskup mons. Dražen Kutleša, apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije u prisutnosti biskupa u miru mons. Ivana Milovana i u zajedništvu sa svećenicima Porečke i Pulske biskupije“, najavio je don Lekaj.

Svečani program nastavlja se na Forumu s početkom u 20,15 sati nastupom klape HRM Sv. Juraj koja će izvoditi duhovni glazbeni program.

„Također na Trgu Forum, slijedi zabavni dio u kojem će nastupiti grupa Sergio Rekreativo i Tedi Grubica, a izvodit će pjesme Olivera Dragojevića, inače počasnog građanina Pule. Bit će to ugodna glazbena večer ispunjena izvedbama vrhunskih glazbenih izvođača te vjerujemo da ćemo dostojanstveno i sukladno trenutku obilježiti ovaj važan gradski blagdan“, kazala je ravnateljica Javne ustanove Pula Film Festival Gordana Restović, kojoj je i ove godine povjerena organizacija proslave sv. Tome. Koncert će biti organiziran sukladno epidemiološkim mjerama Stožera, prenosi službena internetska stranica Grada Pule, pula.hr.

Biskupijski ured za pastoral mladih Varaždinske biksupije, na čelu s predstojnikom vlč. Tihomirom Kosecom, izdao je novi, drugi nosač zvuka na kojem je jedna pjesma koja donosi ulomak teksta iz Duhovnog dnevnika bl. Miroslava Bulešića.

Pjesmu „Svećenik u vjeke“ realizirali su vlč. Kosec i suradnici, a predstojnik je i autor glazbe. Tekst iz Duhovnog dnevnika bl. Miroslava Bulešića  uzet je ulomka Prikazanje Bogu uoči ređenja, zapisano u Čabrunićima, 11. travnja 1943. godine.

„U ovim svima nam izazovnim vremenima, na Božji poticaj, stavljajući Mu se na raspolaganje svojim talentima i molitvom, a uz podršku i blagoslov našeg biskupa Bože Radoša, Biskupijski ured za pastoral mladih okrunio je svoj rad još jednim nosačem zvuka svojeg predstojnika vlč. Tihomira Koseca i njegovih suradnika pod nazivom "U Sveti čas“. U nastanak ovog nosača zvuka uključen je cijeli niz mladih ali i već stasalih, renomiranih glazbenika, aranžera, likovnih umjetnika i dizajnera koji su mu, ugradivši u njih dio sebe, dali konačni identitet. Sav novac prikupljen od prodaje ovog nosača zvuka ići će u humanitarne svrhe za potrebe „Obitelji 5 plus“ (obitelji s petero i više djece Sisačke biskupije) pogođene nedavnim potresima o kojima skrbi Zaklada za obitelji Sisačke biskupije „Kardinal Franjo Kuharić“ i Ured za pastoral braka i obitelji.“, navedeno je na web stranici Ureda.

U istom članku također najavljuju: „S velikom radošću i zahvalnošću najavljujemo humanitarni koncert uz promociju nosača zvuka "U Sveti čas - vlč. Tihomir Kosec i suradnici" koji će se održati u petak, 30. travnja 2021., u 19:30 sati u HNK Varaždin (gledalište), uz poštivanje svih epidemioloških mjera vezanih uz još uvijek postojeću covid-19 pandemiju.“

Na svetkovinu Uskrsa svečano misno slavlje iz porečke katedrale bilo je i ove godine u direktnom radijskom prijenosu na županijskoj radio postaji Radio Istra.

Hvala Davidu Gortanu na nadahnutom komentiranju prijenosa mise uživo u katedrali prigodnim pojašnjenjima. 

Povodom smrti vlč. Stipana Mišure, dugogodišnjeg župnika u Rapcu, donosimo razgovor koji je Tiskovni ured Porečke i Pulske biksupije realizirao za potrebe emisije „Od Krista pozvani“ na HKR-u, a  emitiran je u ožujku 2020. godine.

Najave i obavijesti

Utorak: 25 Sij 2022
Pula: Blagdan obraćenja sv. Pavla

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.