Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Proslava blagdana sv. Barbare u Raši

U Raši, najmlađem gradiću u Istri, smještenom u Labinskom dekanatu, ove je godine blagdan nebeske zaštitnice, sv. Barbare, proslavljen svečanim misnim slavljem koje je u subotu, 4. prosinaca predvodio vlč. Stipe Breko, mladomisnik, koji zajedno s labinskim župnikom i dekanom, preč. Mirkom Vukšićem, te drugim kapelanom vlč. Janezom Barboričem, upravlja tom te s pet drugih župa.

Mladomisnik je u prigodnoj homiliji, spominjući čitanje iz Knjige o Makabejcima, istaknuo važnost žrtvovanja za vjeru, iz vjernosti Kristu. Istaknuo je da je iz istog razloga mučeništvo podnijela i sv. Barbara, koju je vlastiti otac osudio na smrt jer se nije htjela odreći vjere u Isusa Krista. Važnost žrtvovanja za vrednote propovjednik je istaknuo i, kako je rekao, citirajući kardinala Vinka Puljića, riječima „za što se ne umire, to umire.“ Prigoda je ovo da se zapitamo što smo mi danas spremni žrtvovati iz vjernosti prema Bogu?, naglasio je propovjednik. Biti kršćanin katolik znači podnijeti križ. Ništa nije vrijednije od vjernosti Isusu Kristu, samo se po tome spašavamo, nastavio je predvoditelj. Citirao je nadalje teologa Karla Rahnera podsjetivši da kršćanin 21. stoljeća ili će biti mistik, gorljivi vjernik, ili ga neće biti, jer, nastavio je vlč. Breko, vidimo da osrednja, mlaka vjera ne uspijeva prenijeti vjeru novim generacijama. Naveo je potom stradanje 21 koptskog vjernika koje su prije nekoliko godina ubili islamski ekstremisti te istaknuo njihovo mirno, uzorno, mučeničko prihvaćanje smrti, radije nego odricanje od vjere. Zaključio je homiliju naglaskom da „mi moramo životom svjedočiti svoju vjeru kako bi drugima bili putokaz prema Bogu“.

 

Na kraju misnoga slavlja prenio je okupljenima pozdrave i čestitke župnika preč. Mirka Vukšića, te načelnice Općine Raša Glorije Paliska, koji su oboje bili spriječeni iz zdravstvenih razloga. Misa je zaključena mladomisničkim blagoslovom.

Misu je glazbeno animirao zbor Kerubini uz instrumentalnu pratnju Kristijana Čorića.

Uz mladomisnika su tom prigodom koncelebrirali svećenici iz dekanata: vlč. Blaž Bošnjaković, vlč. Dragutin Petrović te vlč. Aleksandar Petrović. Na kraju mise izmoljena je Molitva za sinodu. Iz zajedništva i suradnje klera koji se očituju u ovom nevelikom, ali skladnom dekanatu, u međusobnom djelovanju i odnosu prema vjerničkom puku, u svečanim i svakodnevnim prigodama, razvidno je da ova sredina već živi dobar dio sinodalnih smjernica.

Župu sv. Barbare u Raši osnovao je 1937. godine biksup Pederzolli. Gradnja župne crkve, u obliku prevrnutog rudarskog vagoneta, trajala je od 1937. do 1942. U župi je jš jedna crkva posvećena sv. Barbari, u obližnjem selu Krapanj, sagrađena je 1905. godine. (G. Krizman)

Najave