Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Blagdan sv. Andrije proslavljen u Rapcu

Rabačka Župa sv. Andrije apostola proslavila je blagdan svog nebeskog zaštitnika u utorak, 30. studenog, svečanim misnim slavljem. Misu je predvodio vlč. Janez Barborič, a koncelebrirali su vlč. Aleksandar Petrović, vlč. Stipe Breko, vlč. Blaž Bošnjaković, vlč. Wojciech Wlazlo i vlč. Dragutin Petrović.

Prigodnu homiliju izrekao je predvoditelj misnoga slavlja, vlč. Barborič, župni vikar labinske župe koji zajedno s labinskim župnikom i dekanom preč. Mirkom Vukšićem i drugim vikarom vlč. Stipom Brekom, upravlja, uz ostalih 5, i rabačkom Župom sv. Andrije apostola.

Predslavitelj je u prigodnoj homiliji, u osvrtu na ulomak iz Evanđelja koji nam prikazuje odaziv sv. Andrije na Kristov poziv, naglasio upravo spremnost njegova odaziva, iako je time napuštao svoju sigurnu egzistenciju dotadašnjeg načina života, u kojem je, kao i ostali apostoli, živio od svoga rada. Propovjednik je naglasi da su apostoli odmah otišli za Isusom, jer su u njemu prepoznali nešto važno, nešto što je vrijedno. Govoreći o vremenu došašća, iščekivanja Isusova rođenja, u kojem se nalazimo, vlč. Barborič je istaknuo da Gospodin želi da ljudi počnu očekivati Život Vječni odmah, danas, bez odlaganja. Gospodin nam želi dati Duha Svetoga, želi ući u naš život kao što je ušao u život s. Andrije. Neka nam njegov stav bude uzor u našem odnosu prema prihvaćanju Radosne Vijesti, zaključio je propovjednik.

U završnom obraćanju predvoditelj je čestitao blagdan svim župljanima, zazvavši blagoslov napose na ribare i pomorce. Misno slavlje glazbeno je uzveličao župni zbor uz instrumentalnu pratnju Žanet Oroshi.

 

Završna pjesma bila je himna te crkve „Pod jedrima sv. Andrije“ čiji tekst potpisuje bard istarske književne scene, Daniel Načinović, inače rodom iz Labina, a uglazbila je voditeljica zbora Žanet Oroshi .

Rabačka je župna crkva sagrađena u 15. stoljeću, a župa je osnovana 1974. Danas to neveliko sakralno zdanje okuplja jednu lijepu župnu zajednicu. U ljeti obzirom na veliki broj gostiju koji svoj odmor provode u tome mjestu posjećenost misnih slavlja bude konzistentnija. U svakom se kutku crkve nazire značajni pečat koji je ondje ostavio nedavno preminuli dugogodišnji župnik vlč. Stipan Mišura. U 23 godine upravljanja tom župom, d 1998. do siječnja 2021., nebojenim je detaljima podignuo kvalitetu života župe i župnog zajedništva. Njegova se prisutnost napose osjeća u ozračju „zelene katedrale“, kako je volio nazivati prostor ispred crkve gdje je priredio vanjski oltar, u hladu stabala, a klupe su skladno smještene na skalinadi ponad rabačke šetnice uz more. ( G. Krizman)

Najave