Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Blagdan Gospe od Zdravlja u Župi sv. Ivana Krstitelja u Puli

U župi sv. Ivana Krstitelja u Puli, od 18. do 20. studenoga 2021., održana je duhovna priprava i ujedno je u subotu, 20. studenoga 2021., proslavljen blagdan Gospe od Zdravlja.

Na području župe postoji ustanova Dom za psihički bolesne odrasle osobe Vila Maria u kojoj je smješteno dvjestotinjak korisnika, a koje njeguje stotinjak zaposlenika. Ove, kao ni prošle godine, zbog pandemije i epidemioloških mjera nije se održala uobičajena procesija na blagdan Gospe od Zdravlje. Nakon sv. mise u župnoj crkvi u procesiji se je tradicionalno išlo do doma Vila Maria, u kojem se nalazi kapelica posvećena Gospi od Zdravlja. Isto tako već duže vrijeme nije moguće održati sv. misu u kapelici u domu Vila Maria, samo je nekoliko puta ove jeseni organizirana sv. misa na otvorenom.

WhatsApp Image 2021 11 21 at 15.44.23

Predvoditelj trodnevne priprave ove je godine  bio o. Miljenko Hontić, gvardijan Samostana franjevaca konventualaca sv. Antuna Padovanskog u Vinkovcima. Prvog dana govorio je o važnosti svetosti hrama nad kojim je, kako smo čitali u evanđelju, Isus plakao predvidjevši njegovo razaranje. Budući da smo se tog dana prisjećali pada Vukovara i Šakabrnje i molili za sve poginule i stradale u domovinskom ratu u Vukovaru i Škrabanji,  propovjednik je povezao događaje iz naše bliže povijesti, a to je događaj i plač nad stradalima i poginulima u Vukovaru i Škabrnji i ostalim mjestima u jeku domovinskog rata. Mnogi se pitaju gdje je tada bio Bog kada su se događala ova i ostala stradanje našeg naroda u domovinskom ratu. Propovjednik se tada osvrnuo na prvo čitanje iz starog zavjeta iz knjige Makabejaca, i rekao da je Bog uvijek s nama, ali mi bismo se trebali pitati da li smo mi bili s Bogom i da li smo uvijek bili spremni poput Matatije koji je odbio ljudske časti i slavu koju su mu nudili. Nije se htio odreći svoje vjere nego je bio spreman dati život za svoju vjeru i bogoštovlje svoje i svojih otaca. Stoga je propovjednik postavio pitanje nismo li i mi u prošlosti bili spremni na razne kompromise u našem kršćanskom životu, i odricali se i zatajivali svoju vjeru. Zato je propovjednik pozvao nazočne vjernike da ostanu vjerni svojim kršćanskim i vjerskim obećanjima, posebno mladima da ne prihvaćaju praksu nekršćanskog načina života pod izgovorom ‘jer tako danas svi žive.

WhatsApp Image 2021 11 21 at 15.44.50

Drugog dana trodnevnice u evanđelju se čitalo kako je Isus očistio hram, od svega onoga što je narod unio u njega i načinio špilju razbojničku. Stoga je o. Miljenko postavio pitanje koliko smo pažljivi na čistoću našega srca koje je hram Duha Svetoga i koliko smo vjerni Bogu u svome životu. Kao primjer vjernosti Bogu i Božjem naumu s ljudima, o. Miljenko je stavio Bezgrešnu Djevicu Mariju. Ona, pozvana od Boga da bude majka Njegova Sina, nije bila lišena teškoća i križa, i nije joj bilo unaprijed dano da zna kako će se sve dovršiti, no, ostala vjerna i kad je morala bježati s tek novorođenim djetetom i ostala je vjerna dok je stajala pod križem, da bi doživjela slavu susreta s Uskrslim Kristom.

Trećeg dana blagdanskim je slavljem proslavljen blagdan Gospe od Zdravlja jer je na sam blagdan bila liturgijska svetkovina Gospodina Krista Kralja. Propovjednik je, nadovezujući se na prva dva dana, potaknuo vjernike da i oni, brinući se o čistoći svoga srca koje je hram Božji i brinući se oko vjernosti Bogu, u svome srcu poput bl. Djevice Marija nastoje nositi istinsku radost i biti u službi širenja kraljevstva Božjega na zemlji, poput bl. Djevice Marije, koja je začela Isusa Krista i nosila ga pod svojim srcem, te donosila svima radost i blagoslov, kako smo čuli u svetom evanđelju toga dana.

Na kraju trodnevnice propovjedniku o. Miljenku Hontiću, zahvalio se domaći župnik i gvardijan o. Đuro Hontić, zahvaljujući se svim vjernicima, i župnom vikaru o. Nikoli Rožankoviću, koji je sudjelovao u koncelebraciji.

WhatsApp Image 2021 11 21 at 15.45.11

Najave