Ližnjan, župa na istoku Pulskog dekanata svog je nebeskog zaštitnika, sv. Martina biskupa ove godine proslavila svečanim misnim slavljem pod predsjedanjem porečkog i pulskog biskupa u miru mons. Ivana Milovana. Osim domaćeg župnika, vlč. Hrvoja Okadara, koncelebrirao je i pulski dekan preč. Milan Mužina. U Ližnjanu se uobičajeno o blagdanu župnoga patrona održavala procesija po mjestu sa svečevim kipom, no ove godine, zbog pandemijskih okolnosti, nije održana.

Biskup je u prigodnoj homiliji podsjetio na desetak istarskih župa koje slave sv. Martina kao svog zaštitnika, a osim toga ima i više njemu posvećenih crkava. Dokaz je to pobožnosti koju vjernici njeguju prema tom Božjem ugodniku. Spomenuo je i Stopu sv. Martina, spomen obilježje koje povezuje župe posvećene tome svecu diljem europskog prostora kuda se je sv. Martina za života kretao. Propovjednik je potom iznio ukratko životopis sv. Martina biskupa te njegov put prema obraćenju, te naglasio najpoznatiju sliku koju vjernici povezuju sa sv. Martinom – darivanje pola svoga plašta siromahu. „Upravo je odnos prema bližnjima, prema potrebitima biti od velike važnosti za nas na posljednjem sudu“, podsjetio je da je blagdan sv. Martina u zemljama sjeverne Europe prigoda za prikazivanje skazanja u kojem konjanik daruje pola svoga plašta siromahu.   Biskup je nadalje rekao da se sve Božje zapovijedi mogu svesti na dvije Zapovijedi ljubavi, ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu. „Poticaj je to na poznato pravilo 'Ne čini drugome ono što ne bi želio da drugi tebi čini i čini drugome ono što bi želio da drugi tebi čini.', temeljna je poruka današnjega blagdana“ naglasio je između ostalog mons. Milovan.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.