Utorak, 16 travnja, 2024
Novosti

Fažana proslavila sv. Elizeja

U utorak, 15. lipnja 2021. Župa Fažana je, večer uoči Dana Općine Fažana, proslavila svog su zaštitnika sv. Elizeja. Na početku mise, koju je predvodio fažanski župnik i dekan Vodnjanskog dekanata preč. mr. Ilija Jakovljević, blagoslovom novih ulaznih vrata zaključeni su radovi obnove kojima je ta crkvica kroz nekoliko godina lijepo uređena. Nakon mise je, tradicionalno održan glazbeni program, kojeg su ove godine upriličili supružnici, bračni i umjetnički par Duo Balyk, Nataaša i Vladimir Balyk, duo hrvatsko – ruskog sastava, koji je na mandolini, domri i koncertnoj harmonici bayan izveo više kompozicija klasične glazbe.

Župnik je u prigodnoj homiliji, govoreći o sv. Elizeju, napomenuo da Isus spominje tri starozavjetna imena: Mojsija, simbol zakona i proroka, Iliju i Elizeja. „Mi danas molimo da nas zagovara naš su zaštitnik sv. Elizej kao što je svojim zagovorom očistio Namana Sirca od gube, da i nas ozdravi u onome što je kod nas bolesno, i što nam je bolno. Nije to guba, ali svaka bol je teška. Molimo stoga sv. Elizeja da nam isprosi od Gospodina da nam zacijeli naše rani, rane srca i duše, naših obiteljskih odnosa i naše župne zajednice. Sv. Elizej je zaštitnik od gube, molimo da nas čuva, da nas štiti, da ozdravi sve ono što u nama nije dobro. Neka nas sv. Elizej čuva svojim zagovorom, neka čuva ovo naše mjesto, neka isprosi od Gospodina blagoslov za naša polja, nama zdravlje na duši i tijelu te neka blagoslovi i sve ono što je pred nama“,  rekao je između ostalog preč. mr. Jakovljević.

 

Župnik je u završnim zahvalama istaknuo zahvalnost Općini Fažana uz čiju je pomoć kroz proteklih nekoliko godina puno učinjeno na sakralnim objektima, a uskoro je u planu i nastavak radova, uređenje prezbiterija župne crkve. Župnik je zahvalio Općini na suradnji i preporučio se za budućnost, „kako bi najvrjednija kulturna baština, ona sakralna, u našoj Općini bila dostojno čuvana za buduće naraštaje. Kakva nam je sada kulturna baština takva nam je budućnost“, zaključio je župnik.

Misi su, uz brojne žitelje Fažane te goste koji ondje provode svoj odmor, nazočili  izaslanica načelnika, predsjednica Općinskog vijeća Ada Damjanac, s podpredsjednicima i vijećnicima. Župnik je na kraju zahvalio komunalnom poduzeću na čelu s Danijelom Ferićem i vatrogascima DVD Fažana na uređenju prostora oko crkve sv. Elizeja te direktorici TZ Općine Fažana Meliti Peroković i Vesni Ivanović Ocvirk iz Istarske glazbene scene mladih na organizaciji koncertnog dijela večeri.

Crkva Svetog Elizeja, nalazi se u poljima oko 1 km sjeverno od Fažane. Izgrađena je u 6. stoljeću.

Sveti Elizej je prorok koji je živio u 9. stoljeću prije Krista. O njemu piše u starozavjetnoj Prvoj i Drugoj knjizi kraljeva. Rodio se u Abel-Meholahu. Potjecao je iz imućne obitelji, bavio se poljodjelstvom i bio je prilično bogat. Na tom mjestu pronašao ga je za plugom prorok Ilija, kad se vraćao jordanskom dolinom s gore Horeba. Svojim  je životom opravdao značenje svoga imena koje znači ‘Bog je moje spasenje’. (Txt i foto: G. Krizman)

 1400567

Najave