Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

Proslava sv. Antuna u Župi Oprtalj

U nedjelju, 13. lipnja blagdan sv. Antuna svečano je proslavljen u njemu posvećenoj crkvici u predjelu Kras Gornji.

Misu je predvodio oprtaljski župnik vlč. Tonči Jukopila, a okupio se veći broj vjernika. Vlč. Jukopila, koji je toga dana proslavio i imendan, u prigodnoj je homiliji između ostalog napomenuo da kao vjernici dugujemo zahvalnost sv. Antunu kojemu se utječemo u raznim životnim situacijama i potrebama. Tako je bilo i tijekom najtežih trenutaka recentne pandemije, često smo se utjecali njegovu zagovoru, i sada ovom misom zahvaljujemo Gospodinu što je situacija krenula na bolje, rekao je uz ostalo župnik Jukopila.

Misu je glazbeno animirao oprtaljski Župni zbor Župe sv. Jurja uz instrumentalnu pratnju voditelja zbora Denija Basaneže. 

Nakon  mise, u hladu stabala nedaleko crkvice održano je druženje svih okupljenih uz prigodno osvježenje. Zahvaljujući tamošnjim vjernicima bilo je kolača i pršuta, naglasio je vlč. Jukopila, a neizostavno je tu bila i poznata župnikova travarica. 

Crkva sv. Antuna Padovanskog sagrađena je 1902. godine. Na pročelju crkve je preslica s jednim zvonom, a u crkvi zidani oltar s drvenim kipom sv. Antuna. Vlč. Jukopila, u skoro pet desetljeća koliko je u tom kraju župnik, tu je crkvu, kao i mnoge druge na području svoje župe, temeljito obnovio uz pomoć tamošnjih vjernika. 

WhatsApp Image 2021 06 13 at 12.42.20

Najave