Petak, 19 travnja, 2024
Novosti

U Svetoj Katarini spomen ploča mons. Boži Milanoviću

U mjestu sv. Katarina, u prigodi svečane proslave blagdana zaštitnice, blagoslovljena je novopostavljena ploča u sjećanje na mons. Božu Milanovića, uz 130. obljetnicu njegova rođenja i 40. obljetnicu smrti.

U mjestu Sveta Katarina, u njoj posvećenoj filijalnoj crkvi pićanske župe Naviještenja Blažene Djevice Marije, blagdan sv. Katarine Aleksandrijske proslavljen je nizom sadržaja. Svečanu euharistiju, u suslavlju sa župnikom, kanonikom porečkog Stolnog kaptola sv. Maura biskupa, preč. Antunom Kurelovićem te drugim svećenicima, predvodio je vlč. Armado Illich, župnik Valture, Muntića i Šišana. Vlč. Illich je porijeklom upravo iz te župe, Svete Katarine, pojasnio je domaćin u uvodnim pozdravima.

Nakon svečane ulazne procesije djeca su izvela prigodni recital o sv. Katarini i mons. Boži Milanoviću. Predvoditelj je u prigodnoj homiliji istaknuo da nam sv. Katarina, kao i bl. Miroslav Bulešić, bl. Alojzije Stepinac i svo ostali sveci trebaju biti uzor i poticaj da ostanemo vjerni Bogu. Njihov nas primjer poziva da djelima i životom svjedočimo svoju vjeru drugima. Pozvani smo biti zajednica duhovnih vrijednosti, uskrsnuća života, zajednica dobrote. Pozvani smo biti spremni na žrtvu, poklanjajući sebe drugima u tim duhovnim vrijednostima kako bi se i drugi, gledajući nas, mogli obogatiti Božjim životom. Vlč. Illich je zaključno, uz blagdan njihove zaštitnice, svima poželio osjećaj jedne duboke vjere u njima samima.

Nakon popričesne molitve kraći koncert autorskih duhovnih šansona izveli su Duo Aledory iz Rijeke, koji su između pjesama izrekli i osobno svjedočanstvo vjere.

Nakon glazbenog intermezza, župnik, preč. Kurelović je vjernike pozvao da se okupe ispred crkve gdje je uslijedilo otkrivanje i blagoslov spomen ploče mons. Boži Milanoviću, koji je ondje djelovao kao kapelan od 1914. do 1917. godine. Ploču su postavili župljani Župe Pićan i Zavičajno društvo Matko Brajša Rašan uz 130. obljetnicu rođenja i 40. obljetnicu smrti. Ploču su otkrila dva najstarija žitelja toga mjesta, a blagoslovio je preč. Kurelović. O liku i djelu mons. Bože Milanovića prigodno kraće izlaganje izrekao je dr. med. Anđelo Slivar, predsjednik Zavičajnog društva M. B. Rašan. Mons. Božo Milanović (Kringa, 1890. – Pazin, 1980.) svećenik, profesor i znanstvenik, pokretač i organizator katoličkih društava, izdavač i urednik knjiga i novina, političar i diplomata, vjerski i nacionalni vizionar, pripada samom vrhu najistaknutijih Istrana 20. stoljeća, rekao je uvodno dr. Slivar. Kao svećenik nije zaboravljao svoje zavičajne korijene i nacionalni identitet te potrebu suočavanja sa zahtjevima vremena, a kao kulturno povijesni poslanik i nacionalno – politički radnik tražio je oslonac na neprolaznim Božjim zakonima i moralnom nauku Crkve, rekao je nadalje, te je istaknuo da je mons. Milanović ostao vjeran svome poslanju katoličkog svećenika i istarskog hrvatskog domoljuba. S ponosom je mogao gledati kako je njegov mladenački san o sjedinjenju Istre s Hrvatskom bio ostvaren. Kako sam reče, „režimi prolaze, a narod ostaje!“, zaključio je citiravši mons. Milanovića dr. Slivar.

(G. Krizman)

Najave