Četvrtak, 18 travnja, 2024
Novosti

Proslava sv. Jurja u Starom Pazinu

Svečanom svetom misom u utorak, 24. travnja, Župa Stari Pazin proslavila je svoga župnog zaštitnika sv. Jurja. Vlč. Željko Zec za tu priliku je pozvao o. Đuru Hontića, franjevca konventualca iz Pule, a koncelebraciji se pridružio i vlč. Milivoj Koren, bivši župnik u čije je vrijeme dograđena i proširena crkva.

Propovjednik je govorio o sv. Jurju mučeniku o kojem nemamo mnogo povijesnih podataka, jedino što znamo da je bio vojnik i da je svoj život položio zbog vjernosti Kristu nije se htio odreći vjere u Isusa Krista Uskrsloga i što više stavio se u obranu progonjenih kršćana u vrijeme cara Dioklecijana i bio ubijen 303. Njemu u čast već u 4. stoljeću car Konstantin dao je sagraditi crkvu, pa se slava do današnjih dana raširila po svem svijetu, tako da je sv. Juraj uz sv. Antuna jedan od najštovanijih svetaca.

Štovanje svetaca ljude vodi k Bogu i omogućuje im da upoznaju i sprijatelje se s Isusom tako da im on postane vođe i Spasitelj.

I u današnje vrijeme potrebno je štovanje svetaca današnjem čovjeku. Pored tolikih strašnih događaja koji nas sve više i više sustižu i zastrašuju, ništa nam ne koristi samo nabrajati ih i zgražati se nad njima niti plakati, kako smo čuli u današnjem evanđelju da je to činila Marija Magdalena na Isusovom grobu, nego nam je potrebno biti Isusovi učenica, tako bliski da nam se imenom može obraćati i govoriti nam što nam je činiti. Eto upravo u tome stvaranju prijateljstva s Isusom snažan su nam primjer sveci.

Zato, možda bi netko mogao reći, pa kako nam onda sv. Juraj u tome može pomoći kad o njegovu životu tako malo znademo. Zato, kako vidimo u crkvi sv. Jurja u Starom Pazinu na oltaru uz kip sv. Jurja nalaze se i slike bl. Alojzija Stepinca i bl. Miroslava Bulešića. Njihov život nam je puno bliži i s puno detalja i te kako nam može poslužiti da proučavajući njihove života i njihovo ponašanje i učenje pronađemo pomoć za uspostavu prijateljstva s Isusom Uskrsnulim i u ovom tužnom svijetu budemo nositelji radosne vijesti, i nositelja svijetla u tamu ovoga svijet.

Na kraju svete mise župnik je zahvalio svima, a na poseban način pjevačima koji su uvelike pridonijeli svečanosti i ljepoti tog liturgijskog slavalja. I propovjednik je ostao iznenađen tim krasnim mješovitim župnim zborom u kojem, po broju i ljepoti pjevanja, prevladavaju mlađi muškarci.

Najave