Utorak, 19 ožujka, 2024
Duhovna zvanja

Preminuo fra Marijan Glamoćak

Fra Marijan Glamočak, član Franjevačkog samostana u Rovinju i župnik Župe sv. Antuna opata u Rovinjskom Selu, preminuo je u Rovinju u subotu 10. srpnja, u 75. godini života, 57. redovništva i 49. svećeništva, izvijestila je Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda.

Fra Marijan Glamočak rođen je 23. studenoga 1946. u Župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Priluci – Ljubunčić (Livno) u Bosni i Hercegovini, od oca Jakova i majke Matije rođ. Šeremet.

Nakon djetinjstva i osnovne škole u Vukovaru stupio je u Franjevačko sjemenište u Zagrebu. U novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda ušao je 15. kolovoza 1964. u Cerniku. Nakon godine novicijata, 16. kolovoza 1965. položio je prve redovničke zavjete. Studij teologije započeo je u Zagrebu, a završio ga je u Innsbrucku.

Svečane redovničke zavjete položio je 7. ožujka 1971. u Zagrebu, gdje je 8. srpnja 1973. zaređen za svećenika.

Nakon ređenja, godinu dana svećeničku službu obnašao je u Samostanu sv. Franje u Zagrebu, a zatim je u Njemačkoj u Herxheimu bio vjeroučitelj i dušobrižnik za njemačku mladež. Potom je u njemačkim župama, Schamberg-Sulgenu bio župni vikar, u Freudenstadtu župnik i u Bietigheim-Bissingenu župni upravitelj.

Nakon toga, 1985. – 1993. u Australiji u Sydneyju u Hrvatskom katoličkom centru Summer Hill bio je kapelan hrvatskih iseljenika. Župnik Župe sv. Jurja u Rijeci na Trsatu bio je od 1993. – 1996. Od 1996. – 2011. vratio se u Sydney gdje je bio voditelj Hrvatskog katoličkog centra u St. John’s Parku. Godine 2011. vratio se u Hrvatsku. Namješten je u samostanu u Samoboru kao ispovjednik, a potom u Slavonskom Brodu kao vikar i ekonom samostana. Od 2014. do 2017. u Samostanu i Župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru bio je vikar i ekonom samostana te župni vikar. Od 2017. bio je u Samostanu sv. Franje u Rovinju, gdje je bio župni vikar te od 2020. župnik Župe sv. Antuna opata u Rovinjskom Selu.

O sprovodu pokojnog fra Marijana Hrvatska provincija sv. Ćirila i Metoda obavijestit će naknadno.

 

Fra Marijan je ove godine, 8. svibnja, predvodio misno slavlje u selu Čabrunići, rodnom selu bl. Miroslava Bulešića, o 101. obljetnici rođenja. Izvješće možete pročitati ovdje, a i polsušati homiliju fra Marijana: http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/m-bulesic-100-oblj-rodenja/3173-rodna-zuoa-obiljezila-101-obljetnicu-rodenja-bl-miroslava-bulesica.html

 

Rovinjci o fra Marijanu

Lokalni portal IstraIn, prenijevši vijest o smrti fra Marijana, piše između ostalog da o njemu “sugrađani imaju samo riječi hvale. „Bio je uvijek otvoren, s njime se moglo lijepo popričati i našaliti. Stvarno dobar čovjek“, mišljenje je nekoliko Rovinjaca s kojima smo popričali.”

(Foto: G. Krizman/Glas Koncila, Txt: IKA/Tiskovni ured Porečke i Pulske biskupije)

Najave