Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Duhovna zvanja

Obilježena 19. obljetnica smrti mons. Antuna Heka

Devetnaestu obljetnicu smrti mons. Antuna Heka, prvog ravnatelja Pazinskog Kolegija i jednog od začetnika osnivanja te prve katoličke škole s pravom javnosti u Istri, učenici i djelatnici Kolegija obilježili su 24. veljače 2021. molitvom učenika prvog razredu i ravnatelja Maksimiljana Ferlina na pazinskom groblju, popodnevnim posjetom skupine učenika i djelatnika rodnoj kući mons. Heka u Hekima te sudjelovanjem na sv. misi zadušnici u obližnjoj crkvi sv. Lucije, koju je predvodio vlč. Bartosz Pawlik. Sljedećeg su se dana u Kolegiju mons. Heka prisjetili bivši suradnici, a posebno tadašnji voditelj učeničkog doma vlč. Milan Zgrablić, navedeno je na službenoj mrežnoj stranici Pazinskog kolegija povodom obilježavanja obljetnice smrti tog velikana suvremene povijesti istarske Crkve, koji je dao nemjerljivi doprinos u mnogim segmentima djelovanja Porečke i Pulske biskupije, napose u izdavaštvu i medijskom segmentu, a najveća njegova zasluga, njegov životni projekt bilo je osnivanje Pazinskog kolegija – klasične gimnazije, čiji je bio prvi ravnatelj od 1993., pa sve do smrti 2002. godine.

Više o obilježavanju obljetnica smrti mons. Antuna Heka pročitajte ovdje:

http://www.biskupija-porecko-pulska.hr/novosti/41-svecenici-biskupije/2063-obiljezena-15-obljetnica-smrti-mons-antuna-heka.html


Mons. Antun Hek rođen je u mjestu Heki, nedaleko Pazina, 15. srpnja 1944. godine. U rodnim Hekima na Pazinštini polazio je pučku školu. U Pazinu je pohađao gimnaziju, prva dva razreda u državnoj gimnaziji, a treći i četvrti u gimnaziji Biskupskog sjemeništa. Na bogosloviji je bio u Zadru i Rijeci. Za svećenika je zaređen u Pazinu 15. kolovoza 1968.; a mladu je misu slavio u Pazinu 25. kolovoza 1968. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1973. godine diplomirao je hrvatski jezik i književnost i latinski jezik. Službovao je u Rovinjskom selu (1971). Bio je kancelar u Biskupskom ordinarijatu u Poreču (1973), profesor i ravnatelj škole u pazinskom sjemeništu (1973), župnik Župe Pazinski Novaki (1979 – 1992), ravnatelj biskupijskog Caritasa (1992. -1994); i član Zbora konzultora (1994). Bio je član Svećeničkog vijeća, te je imenovan monsignorom kapelanom Njegove Svetosti Ivana Pavla II. (1994). Bio je inicijator osnivanja i prvi ravnatelj Pazinskog kolegija, predsjednik IKD “Juraj Dobrila”, član nadzornog odbora Tvrtke za grafičku i nakladničku djelatnost Josip Turčinović d. o. o. te odgovorni urednik “Ladonje” i “Istarske Danice”.
Zauzimanjem Antuna Heka osnovan je Pazinski kolegij – klasična gimnazija, čiji je bio prvi ravnatelj (od 1993.). Njegovim zauzimanjem izgrađena je i športska dvorana, a za potrebe smještaja učenika Porečka i Pulska biskupija izgradila je 2004. novi učenički dom Kolegija. Bio je koordinator opsežnih radova na preuređenju stare sjemenišne zgrade u koju je Kolegij smješten. Bio je predsjednik Saveza hrvatskih katoličkih škola, član Prosvjetno-školskog vijeća Ministarstva prosvjete RH, pokretač Centra za informacije i komunikacije “Božo Milanović”, obnašao je i mnoge druge dužnosti u obrazovanju i izdavaštvu, zabilježeno je na mrežnim stranicama Pazinskog Kolegija.

 

 

Najave