Mišura

U nedjelju, 3. siječnja 2021. godine, u 78. godini života i 52. godini svećeništva, osnažen svetim sakramentima, blago je u Gospodinu preminuo vlč. Stipan Mišura, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, koji je gotovo tro desetljeća djelovao u Župi sv. Andrije u Rapcu, u Labinskom dekanatu. 

Vlč. Mišura rođen je 23. veljače 1943. godine u Kandiji kod Bugojna u Bosni i Hercegovini od majke Milke r. Lučić i oca Matka koji je poginuo 1945. godine. Sakrament krštenja primio je u rodnoj Župi sv. Ilije proroka u Kandiji u petome danu života, 28. veljače 1943. Odrastao je u rodnome mjestu uz dvije sestre, Ljubicu i Smiljanu te brata Ivana. Sakrament krizme primio je 1953. godine. Osnovnu školu pohađao je u rodnoj Kandiji i Bugojnu od 1952. do 1959. Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u klasičnoj gimnaziji u Dubrovniku gdje je ispit zrelosti položio u lipnju 1963. godine. Filozofsko - teološki studij pohađao je na Visokoj teološkoj školi u Đakovu od 1964. do 1970. U Đakovu je zaređen za đakona, a potom i za svećenika 29. lipnja 1969. po rukama mons. dr. Stjepana Bäuerleina, biskupa đakovačkog i srijemskog. Mladu misu proslavio je u rodnoj Kandiji na blagdan Gospe Snježne, 5. kolovoza 1969. godine. Nakon ređenja, godine 1970., imenovan je kapelanom u Zavidovićima a potom 1972. u Travniku, te kasnije u rodnoj Kandiji i u Novom Sarajevu.
Kao župnik u Vrhbosanskoj nadbiskupiji djelovao je u Glavicama, gdje je bio prvi župnik i gdje je 1974. sagradio novu crkvu i župnu kuću. Potom je, od 1980., bio župnik u Župi Blažene Djevice Marije na Stupu u Sarajevu, a tu je dočekao i rat. Nakon što je crkva na Stupu zapaljena uspio je izaći iz Sarajeva te se 1992. stavio na raspolaganje biskupu Antunu Bogetiću u Poreču. U Labinski dekanat stigao je 11. prosinca 1992. Od tada je djelovao u župi Rabac, koju je kao župnik preuzeo 1998. U njoj, kao i u cijelom dekanatu, ostat će zapamćen kao vrlo susretljiv, dobrodušan, vrijedan i marljiv svećenik koji je svoj život posvetio radu s djecom i mladima, a nadasve kao pastoralni i duhovni voditelj svoje župe.
Nakon duge i teške bolesti blago je u Gospodinu preminuo u večernjim satima u nedjelju, 3. siječnja 2021. godine u Općoj bolnici Pula.
Misa zadušnica i ispraćaj vlč. Mišure bit će u ponedjeljak, 4. siječnja 2021. u župnoj crkvi sv. Andrije u Rapcu.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.