Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Započela trodnevnica u čast sv. Mauru biskupu

Trodnevna duhovna priprava u čast sv. Mauru biskupu, zaštitniku Porečke biskupije i grada Poreča, započela je u četvrtak, 18. studenog, večernjim misnim slavljem koje je predvodio preč. Josip Kolega, duhovnik u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“. Koncelebrirao je vikar porečke katedralne župe vlč. Boško Čatlak. U uvodnom pozdravu porečki kanonik i dekan te katedralni župnik preč. Milan Zgrablić podsjetio je da se upravo na prostoru pored sjevernog zida današnje katedrale (gdje arheološki nalazi svjedoče postojanju sakralnog zdanja) krajem III. i početkom IV. stoljeća okupljala prva kršćanska zajednica na tome području, „vrlo rano je vijest o Isusu Kristu stigla u ove krajeve, mi se toj rijeci života koja vodi prema Vječnosti priključujemo ovom trodnevnicom“, naglasio je.

Preč Kolega je u uvodnom obraćanju sportskim rječnikom istaknuo kako je trodnevnica „zalet za duhovni skok u dalj, a taj skok je svetkovina sv. Maura“. Na početku homilije je nagovijestio kako će tema te trodnevnice biti mučeništvo, crveno, bijelo i zeleno mučeništvo. Istaknuo je kako su kršćanski mučenici ti koji su doživjeli iskustvo susreta s Isusom Kristom i spremi su to svjedočiti, na mnoge razne načine. Podsjetio je da smo i mi svakodnevno pozvani na bijelo mučeništvo, pozvani smo svjedočiti svoju vjeru u svemu onome što čini našu svakodnevnicu. Razlamajući Riječ Evanđelja koje nam donosi sliku „Dominus flevit“, Isus plače nad Jeruzalemom, istaknuo je  da Isus plače nad gradom koji je „sveti grad, ali i grad podjela, koji je jak i slab, upravo poput čovjeka, Isus plače nad Jeruzalemom koji nije upoznao mir i čas pohođenja, baš kao ni čovjek, nije upoznao shalom, mir, sreću, ispunjenje“. Osvrtom na aktualne okolnosti propovjednik je istaknuo da živimo u vremenu kada strah uvjetuje sve aspekte ljudskoga života. „Bijelo je mučeništvo prihvatiti svakodnevnu patnju, ne ući u grijeh kako bi izbjegli osjećaj straha.“ Krist nas poziva na bijelo mučeništvo, ljubiti Boga iznad svega“, naglasio je preč. Kolega. Mučenici poput bl. Miroslava Bulešića i bl. Francesca Bonifacia pokazuju kako Bog pobjeđuje. Na kraju homilije predslavitelj je pozvao okupljene da o nadolazećoj svetkovini mudro traže neku milost po zagovoru sv. Maura.

Misa je zaključena molitvom po zagovoru sv. Maura pred sarkofagom sa svečevim relikvijama koju je predvodio preč. Kolega, a nakon toga su i svi okupljeni vjernici imali prigodu pomoliti se i pokloniti pred relikvijama porečkog patrona.

Na kraju misnoga slavlja župnik Zgrablić je najavio drugi dan trodnevnice koji osim mise i drugih molitvenih sadržaja donosi i cjelodnevno euharistijsko klanjanje.

O svetkovini sv. Maura, u nedjelju 21. studenog, središnje misno slavlje s početkom u 10.30 će predvoditi mons. Ivan Devčić, nadbiskup i metropolita riječki. Na večernjem misnom slavlju apostolski administrator Porečke i Pulske biskupije nadbiskup mons. dr. Dražen Kutleša svečano će prof. dr. sc. Ivanu Milotiću uručiti odlikovanje viteza Reda svetog Grgura Velikoga, te, kao što je to uobičajeno, i biksupijska priznanja zaslužnim laicima na prijedlog župnika i dekana. (G. Krizman)

 

Sv. Mauro 2021 trodnevnica web

Najave