Utorak, 19 ožujka, 2024
Novosti

Trodnevnica završena kanonikom Marijanom Kancijanićem

Trećega dana duhovne priprave uoči svetkovine sv. Tome ap., zaštitnika Pulske biskupije i Grada Pule, u petak, 2. srpnja 2021, večernju misu u pulskoj katedrali predvodio je preč. Marijan Kancijanić, kanonik pulskog Stolnog kaptola sv. Tome apostola. Koncelebrirali su katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj te župni vikar katedralne župe, vlč. Leonard Škec.

Prije mise otpjevana je svečana Prva večernja koju je predvodio katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj. Pjevao je zbor združenih pjevača iz raznih pulskih župa. Župnik Lekaj je u tom kontekstu na kraju mise predložio osnivanje Zbora sv. Tome, sastavljenog upravo od crkvenih pjevača iz raznih gradskih župa, koji bi pjevao na svim većim događajima, napose na području Pule.

Preč. Kancijanić je na početku homilije rekao kako nas sv. Toma potiče na promišljanje,  a napose na  vjernost Gospodinu. On nije olako vjerovao, želio je otkloniti svaku sumnju; u tome nam treba biti uzor, i mi smo pozvani upoznavati svoju vjeru te je, uz ostalo, tako i – produbljivati. Trebali bi više napora ulagati u upoznavanje i produbljivanje svoje vjere, budimo i mi širitelji svete vjere svojim životom i primjerom, a kada je potrebno i riječima, parafrazirao je propovjednik sv. Franju Asiškog.  Produbljivanjem i jačanjem svoje vjere jačamo svoj „imunitet“ na zlo, naglasio je propovjednik aktualizirajući pitanje u kontekstu pandemije, jer, dok se riječi mogu nadmudriti dobra djela imaju svoju neospornu vrijednost.

Nakon župnikovih završnih zahvala predslavitelj je, uz pohvale zboru za lijepo pjevanje, te čestitke za svetkovinu sv. Tome apostola, još jednom pozvao – „znajmo češće zazivati ‘Sveti Toma moli za nas!’“.

(G. Krizman)

 

Najave