Utorak, 19 ožujka, 2024
GlazbaKultura i tradicijaNovosti

Održana 14. Maša po starinski

U Svetom Petru u Šumi je u nedjelju, 22. kolovoza 2021. održana 14. Maša po starinski. Prije pandemije bila je to smotra starocrkvenog pučkog pjevanja koja je kroz gotovo desetljeće i pol okupila brojne zborove i vokalne skupine koje njeguju starocrkveno pučko pjevanje.

Ove godine, zbog okolnosti pandemije, nije održana smotra već su tri zbora popratila misu poldanicu u supetarskoj župnoj crkvi koju je predvodio župnik, p. Mato Kolak, pavlin. Župnik se je u prigodnoj homiliji osvrnuo na mrmljanje Isusovih učenika, te je istaknuo da i danas kao i tada, ima onih koji mrmljaju, ili čak odlaze iz Crkve, Isus ne odustaje od njih i čeka ih jer želi spasenje za svakoga čovjeka. Samo iz Njegova Tijela, i zajedništva Crkve možemo dobiti snagu za ići kroz život do Vječnoga Života. Misa je bila u direktnom prijenosu na HTV.

Domaći župni zbor Župe sv. Petra i Pavla otpjevao je za ulaznu pjesmu stari supetarski pučki napjev „Svemožni Bože“, a kasnije su za pričest i završnu pjesmu otpjevali još dva stara istarska napjeva, „Zdravo Tijelo Isusovo“ i „Marijo Majko ljubljena“. Vokalni sastav Solideo Gloria, pod vodstvom renomirane orguljašice Elene Roce izveo je staroslavensku misu Albe Vidakovića. Gosti iz Zadarske nadbiskupije, pučki pjevači KUD-a Radovin, otpjevali su „Aleluja“, Molitvu vjernika dalmatinskim napjevom i Vjerovanje pjevano – glagoljaškim napjevom iz Dalmacije, a njihov voditelj, Ivica Dundović otpjevao je solo 2. čitanje.

 

“Maša po starinski”, svojim se kontinuitetom, a napose izuzetnom povijesnom vrijednošću repertoara te umjetničkom kvalitetom interpretacija, iz godine u godinu profilira kao jedna od referentnih manifestacija posvećena tom specifičnom glazbenom žanru. Taj jedinstveni etnomuzikološki glazbeni događaj, od iznimnog je kulturološkog značenja za valorizaciju i očuvanje tog segmenta naše bogate baštine, a po mnogima je i najznačajniji u smislu očuvanja našeg kulturnog identiteta. Smotru redovito organiziraju supetarska župa i Općina Sveti Petar u Šumi, uz brojne pokrovitelje.

Najave