Utorak, 19 ožujka, 2024
Katehetski ured

Katehetski dan Porečke i Pulske biskupije (29. 8. 2019.)

Ovogodišnji Katehetski dan za Porečku i Pulsku biskupiju održan je u četvrtak 29. kolovoza  u Auli Pazinskog kolegija u Pazinu. Na susretu je sudjelovalo stotinjak vjeroučitelja, svećenika, redovnica, župnih kateheta (animatora) i odgojiteljica u vjeri.Nakon uvodne molitve nazočnima se obratio novoimenovani predstojnik Katehetskog ureda vlč. mr. Maksimilijan Buždon zahvalivši svom prethodniku vlč. Luki Pranjiću na svemu što je na toj dužnosti učinio kroz proteklo vrijeme.

Predavanje na temu „Zašto nam je potrebna moralna obnova?“ održao je mons. dr. Dražen Kutleša, porečki i pulski biskup.

Biskup je analizirajući trenutnu situaciju društva u kojem živimo progovorio o izazovima koje ono stavlja pred vjeroučitelje. Istaknuo je i razradio tri temeljna izazova: udar na prirodni moralni zakon; problem percepcije istine (utilitarizam, pragmatizam, relativizam…) i udar na Božju transcendenciju odnosno isključivanje Boga iz ovoga svijeta. Potaknuo je sve da se u svom vjeroučiteljskom i odgojiteljskom radu uz jednostavnu i shvatljivu argumentaciju, uvijek vode time da svojim osobnim primjerom življenja vjere najbolje vjerski odgajaju svoje učenike.

Nakon predavanja uslijedila je podjela kanonskih mandata, a svi vjeroučitelji koji predaju u razredima koji su u reformi dobili su nove udžbenike (1.,5. razred osnovne i 1. srednje škole). Susret je zaključen zajedničkim ručkom u blagovaonici Kolegija.(N. P.)

 

Najave