Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

U Puli proslavljen blagdan „diva karitativne ljubavi“

Blagdan sv. Vinka Paulskog, u utorak, 27. rujna, i ove su godine svečano proslavile sestre milosrdnice koje žive i djeluju u Puli. Pulske sestre Zajednice sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog, koje jurisdikcijski pripadaju riječkoj Provinciji Majke Dobroga Savjeta, u Puli djeluju u samostanu u Rabarovoj ulici, na području župe sv. Pavla apostola. Upravo se stoga svake godine slavlje blagdan njihova utemeljitelja održava u toj župnoj crkvi.

Ove je godine misno slavlje predvodio vlč. Joel Catary, župnik pulske Župe Krista Spasitelja na Velom Vrhu. Koncelebriralo je više svećenika iz Pulskog dekanata, svećenici iz Svećeničkog doma Betanija te svećenici iz uprava pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“, a misi je nazočilo i više bogoslova. Na toj su se misi okupili i predstavnici ostalih istarskih konferencija Udruge sv. Vinka te Vinkovske mladež.

 1520626

Na početku je sve nazočne pozdravio župnik Župe sv. Pavla apostola preč. Milan Mužina. Okupljenima se je, u ime Vinkovske obitelji, pozdravnim govorom obratila predstavnica Udruge sv. Vinka Konferencije sv. Pavla Ana Okmaca Pilepić. Ona je podsjetila na proslavu 50-e obljetnice djelovanja sestara milosrdnica u to župi koja je održana prije nekoliko godina. Zahvalila je potom predvoditelju misnoga slavlja za „spremnost da vašim duhovnim obnovama i nadahnutim homilijama pomažete svima nama u duhovnom sazrijevanju.“ Zahvalu je uputila i župniku, preč. Mužini, „koji nas iz godine u godinu ohrabruje da što svečanije proslavimo ovaj prekrasni blagdan.“

„U ovome trenutku radosnog zajedništva, obnovljeni i nahranjeni otajstvom Krista, pozivam vas da zajedno zahvalimo Gospodinu za dar poziva što ga je po životima sv. Vinka  i sv. Lujze Duh Sveti pobudio u Crkvi. Molimo za snagu neumorne i radosne ljubavi koja Kristovu blizinu očituje svim siromasima i potrebitima“, rekla je Okmaca Pilepić te zaključila čestitavši „sestrama i vinkovskoj obitelji sa željom da nas u našem životu i radu sve prati zagovor svetoga Vinka“.

Započinjući homiliju, propovjednik je naglasio kako je blagdan sv. Vinka Paulskog „blagdan diva karitativne ljubavi, ali je i blagdan siromaha“. Na to nas upućuju i blagdanska misna čitanja, jer i naše siromaštvo je potrebno Božje ljubavi.

Čuli smo, kako Gospodin izraelskom narodu šalje glasnika. Gospodin uvijek šalje glasnika. U kontekstu današnjeg blagdana prepoznajemo i Vinka kao glasonošu koji nosi Riječ u svoje vrijeme, u jednom konkretnom trenutku povijesti, ali i nama danas donosi Radosnu vijest, evanđelje, rekao je propovjednik.

Osvrćući se na misno čitanje, ukazao je na apsurd, jer glasonoša koji poziva na radost govori o razvalinama, o ostacima nečega što je bilo. „Danas smo mi pozvani otkriti vlastito siromaštvo. Svatko od nas nosi svoje vidljive ili sakrivene razvaline. Ostaci su to onoga što je bilo u nama: možda nastojanja oko obraćenja, možda ostaci naše velikodušnosti, možda ostaci naših sposobnosti da opraštamo, da molimo, da prihvatimo svoj križ, da prihvatimo život takav kakav je, kakav nam ga Gospodin daje. Gospodinov govor o razvalinama je poticaj da otkrijemo naše siromaštvo, ali ne da budemo povrijeđeni, već da možemo ući u pravu radost, da možemo izaći iz lažnih shema, da možemo biti oslobođeni“ naglasio je propovjednik, te podsjetio kako blagdan sv. Vinka može biti i blagdan našega srca ukoliko dozvolimo da Božja riječ dođe do nas, da se ostvari u našem životu, kao što se ostvarila u životu sv. Vinka kad je uvidio svoju ništavost, jer od tada je u njegovu životu počelo sve nanovo. „Koja je to ljepota da možemo prihvati ono što u nama nije, da nismo sveti, da nismo kršćani kakvi bi trebali biti, da spoznamo našu ništavost kako bi vidjeli divotu Gospodnjeg izabranja, njegove ljubavi. Naša radost i zahvalnost je u tome da smo bili besplatno izabrani, bez naših zasluga, Krist Isus je na sebe uzeo sve naše grijehe, kako bi nama dao pristup životu vječnom. Stoga, to nas oslobađa od onoga što nismo, da odbacimo masku, i da budemo ono što jesmo, i da dozvolimo da Kristova ljubav dođe do nas i da nas preobrazi“ posvijestio je propovjednik.

Nadalje, podsjetio je, kako je sv. Vinko otac svih vrsta siromaštva. Nije pomagao samo u organizaciji skrbi za bolesne, napuštene, siromašne, već je bio i veliki misionar. Uvidio je, kako ljudi umiru od gladi i gube dušu. Radi toga je organizirao pučke misije, te osnovao red koji se bavi odgojem svećeničkih kandidata, jer „lako je gledati ono siromaštvo koje se očituje u bijedi izvana, a tko će vidjeti bijedu koja je unutar nas?“

Na kraju homilije potaknuo je vjernike da se utječu sv. Vinku, „kako bi se oslobodili od svih naših moraliziranja, te postali navjestitelji ljubavi koja nadvladava svaku normu, i spašava svakog čovjeka, jer svi smo pozvani da ne budemo samo primatelji besplatne Božje ljubavi koja prašta naše grijehe, i obnavlja naš život, već da budemo svjedoci, i riječju navjestitelji, da govorimo drugima da ih Bog ljubi i da oprašta grijehe, da sve obnavlja i čini svetima“.

Blagdanu je prethodila dvodnevna duhovna priprava. Prvoga dana, u nedjelju, misu je predvodio i propovijedao je vlč. Vladimir Brizić, župnik Galižane, a druga dana o. Đuro Hontić, župnik Župe sv. Ivana Krstitelja i gvardijan pulskog Samostana sv. Franje Asiškog. Misu je animirao Zbor Župe sv. Pavla po ravnanjem dr. Andreja Angelinija, koji je po osnivanju, 2010. godine bio prvi predsjednik Konferencije sv. Pavla Udruge sv. Vinka, a koji je i dalje aktivni član te karitativne skupine vjernika.

Pulske sestre milosrdnice su pedeset godina svoga djelovanja u Puli svečano proslavile 2018. godine. Po svom dolasku u Istru, 1968. godine, prvo su došle upravo u Župu sv. Pavla. Dvije sestre koje su u Puli 40 godina su s. Lidija Turković i s. Milena Kramar, one su obje 40 godina radile kao medicinske sestre u pulskoj Općoj bolnici. Sada je, već nekoliko godina, s njima i s. Mirta Vugdelija koja vrši službu sakristanke u Župi sv. Pavla. Sestre milosrdnice su do prije nekoliko godina djelovale i u pulskoj Župi sv. Antuna Padovanskog te u Biskupijskom ordinarijatu, a danas, osim u pulskoj Župi sv. Pavla djeluju još samo u Župi sv. Mihovila u Žminju.

(G. Krizman)

 1520706

Najave