Utorak, 16 travnja, 2024
Novosti

U Kašteliru proslavljen blagdan sv. Kuzme i Damjana

U Kašteliru, mjestu Porečkog dekanata, blagdan zaštitnika župe svetih Kuzme i Damjana mučenika proslavljen je svečanom misom poldanicom pod predsjedanjem preč. Željka Zeca, ravnatelja Caritasa Porečke i Pulske biskupije. Koncelebrirali su gotovo svi svećenici iz dekanata, te drugi svećenici povezani s tom župom.

U homiliji je vlč. Zec, temeljem misnih čitanja, te života dvojice svetih mučenika posvijestio važnost vjere, i svjedočenja za Krista.

Podsjetio je, kako su sv. Kuzma i Damjan živjeli na početku 4. stoljeća, na kraju velikih progona kršćana pod carem Dioklecijanom. „Kao i tad, tako i kasnije kroz sve ove vijekove dali život za Krista. Mi smo danas u 21. stoljeću, no i danas ponegdje u svijetu kršćani daju život za Krista, i to mučeničkom smrću“.

Propovjednik je naglasio, kako je Isus rekao svojim apostolima, „ako su mene progonili i vas će“. I On, koji je nositelj Božjeg lica, Božjeg bogatstva na zemlji kroz žrtvu je uspostavio Kraljevstvo Božje na zemlji.

Postavlja se pitanje, kako mi današnji kršćani nosimo zadatak koji je Isus dao svojim učenicima „Pođite po svem svijetu, učite ih, krstite ih u ime Oca, Sina i Duha Svetoga,  učinite ih čuvati sve što sam vam ja zapovjedio. Ja sam s ama u sve dane do svršetka svijeta“. Razumijemo li osnovu na kojoj stojimo, po čemu smo kršćani, upitao je propovjednik, te podsjetio, kako se kršćani poznaju po križu, jer je on znamen Isusove misije, znamen Kraljevstva Božjega. „Ne možeš biti kršćani, i ne možeš provesti ono što Kraljevstvo Božje nosi, ako nisi spreman na žrtvu. Isus je Petru rekao: ne sedam, nego sedamdeset i sedam puta oprostiti. Jesmo li spremni oprostiti bratu svome? Jesmo li spremni poput Samarijanca pružiti pomoć u današnjim uvjetima i potrebama baš sada kada je čovjeku potrebno?“

34f268f2 a3e3 44b5 9d73 21c2d1dd7e56

Nadalje, vlč. Zec je posvijestio, kako nas djela moraju opravdati, a podloga mora biti vjera, jer iz nje čovjek izrasta. „Nevolje su neminovne, ali ako posjeduješ dar vjere, računaš uvijek na Boga, ujutro i navečer se prekrižiš, zahvališ Bogu da tvoja vjera bude živa. Uvijek misli na Boga, jer iz te vjere i kad su nevolje prisutne postaješ čvršći, strpljiviji, jači da bi mogao u nadi radi u Duha u tebi postići i cilj vjere. Dakle, biti Božji čovjek“ rekao je propovjednik, te nastavio „mi ne možemo zaboraviti podlogu koja se grad na vjeri, a to su sadržaji sakramenata. Kroz to se prepoznajemo, oni moraju postati živi pokazatelji našeg razumijevanja i suradnje s Bogom, jer Bog po tim sakramentima s nama surađuje“.

Današnji blagdan je veliki dan u kojem nam progovaraju sv. Kuzma i Damjan koji su kroz žrtvu liječenja, činili velika djela. Legenda im pripisuje mnoga čudesna djela, a to pokazuje da je Božja snaga bila u njima, kao što je rekao Pavao „duhu koji je u nama“, s tim Duhom mogu se činiti djela koja izgrađuju Kraljevstvo nebesko. Neka vam je ovaj blagdan na ponos, a sveti zaštitnici koje častite, nema vam izmole milost učvršćenja vjere koju Bog daje snagom Duha Svetoga, ne na mjeru, nego u izobilju onima koji ga mole, riječi su kojima je vlč. Zec zaključio homiliju.

Na kraju misnoga slavlja župnik Bagavac je izrekao prigodne zahvale.

Nakon mise održana je tradicionalna procesija koncelebranata i vjerničkog puka po ulicama mjesta.

(txt:G. Krizman, foto: Župa Kaštelir, S. Skoko, TZ Kaštelir)

kuzma kastelir

Najave