Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

Važnost katoličkog odgoja najmlađih

Blagdan bl. Marije od Propetog Isusa Petković, u subotu, 9. srpnja 2022. godine, redovnice Družbe Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje, koje žive i djeluju u Puli, proslavile su svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi Krista Spasitelja u naselju Veli Vrh, gdje se osim sjedišta njihove Zajednice nalazi i njihov Dječji vrtić „Marija Petković“. Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna priprava, večernjim misnim slavljima koje su predvodili: prve večeri župnik domaćin vlč. Joel Catary, drugi dan vlč. Filip Celent, a treći dan vlč. Stefano Cataldi. Svečano blagdansko misno slavlje na spomendan blaženice predvodio je vlč. Josip Kolega, duhovnik u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“.Prije blagdanske mise izmoljena je pobožnost krunice te Litanije bl. Mariji od Propetog Petković.

Predslavitelj je homiliju započeo konverzacijom s djecom koja su spremno odgovarala na pitanja o Blaženici. Na pitanje ‘kakva je ona bila?’ djeca su istaknula “dobra, sveta i lijepa”, a na pitanje što bi joj rekli njihov je odgovor bio jedan kolokvijalni, neformalni pozdrav, ‘Bog’, kako se pozdravlja nekog tko nam je blizak, interpretirao je propovjednik. Nove generacije, napose takozvana generacija “Z”, dakle rođeni nakon 1995. godine, su izuzetno informatički I tehnološki spretni, ali žive u egzistencijalnoj nesigurnosti, napomenuo je vlč. Kolega. Mlade generacije si postavljaju mnoga pitanja, ali ne “Što mi je činiti da postignem život vječni?”. Ta je generacija, i zbog velike tehnološke i virtualne zastupljenosti u svakodnevnom životu, izgubila komunikacijsku komponentu pogleda u lice. Zato je danas izuzetno važno postojanje dnevnog boravka u obiteljskoj kući, gdje se dešava verbalna i neverbalna komunikacija i gdje osoba može biti ono što jest i osjećati se sigurno, to je mjesto slobode obitelji. Vlč. Kolega je nadalje naglasio važnost i prednost katoličkih vrtića u kojima se već u najranijoj dobi prenose kršćanska načela te se tako oblikuje buduće ljude koji će po tim načelima i živjeti.  

Prije završnog blagoslova su djeca iz vrtića „Marija Petković“ održala malu „akademiju“, glazbeno recitatorski program, pjevali su i recitirali u čast Blaženice. Radost i polet s kojima su djeca izvela dodijeljene im uloge, ali i brojna prisutnost roditelja, djedova i baka najbolji su pokazatelj sustavnog i kvalitetnog pedagoškog rada, a nadasve ljubavi koju sestre i odgajateljice unose u rad s tim mališanima. Za vjerovati je da će te mališane, buduće odrasle ljude, koji će u ne tako dalekoj budućnosti obnašati mnoge ključne uloge u društvu, zasigurno cijeloga života pratiti svijest o vrijednostima koje su im prenesene u vrtićkom ozračju protkanom karizmom jedne takve velike žene i blaženice.

Završni misni blagoslov vlč. Kolega je podijelio s relikvijama Blaženice, a nakon blagoslova bila je prigoda za osobno, pojedinačno čaščenje relikvija.

Na kraju misnog slavlja prigodnu riječ zahvale predslavitelju i svima okupljenima uputila je s. Antonija Tijardović, ravnateljica vrtića i predstojnica pulske Zajednice sestara Družba Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje. Sve prisutne pozvala je na čašćenje nakon mise. Jedna predstavnica župljana je sestrama u znak zahvalnosti za njihovu prisutnost i rad uručila sestrama cvijeće i prigodni dar.

Blažena Marija Petković već je 1947. godine poslala svoje sestre u Pulu u župu Svetog Josipa.  Djelovale su u pulskoj bolnici, staračkim domovima, a kasnije su imale svoje zajednice u više pulskih župa i samostana. I danas njezine sestre djeluju u Puli, u župi Krista Spasitelja na Velom Vrhu gdje vode Dječji vrtić „Marija Petković“. 

Nezin se spomen i u pulskoj Župi sv. Josipa redovito slavi od izgradnje nove crkve (2004.). Kod posvete crkve svetog Josipa i oltara (14. studenoga 2004.) tadašnja uprava Zajednice sestara Družbe Kćeri Milosrđa koju je osnovala blažena Marija Petković, darovala je relikvije Blaženice (proglašena blaženom 6. lipnja 2003. godine u Dubrovniku) koje su s relikvijama porečkih mučenika sv. Maura i Eleuterija postavljene u podnožje oltara. Od tada se uz zaštitnika svetog Josipa u toj crkvi i župi slavi blažena Marija Petković kao suzaštitnica

Družba Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje osnovana je u Hrvatskoj u Blatu na otoku Korčuli 4. listopada 1920. godine, gdje se i danas nalazi Kuća matica. Utemeljila ju je bl. Marija Propetog Isusa Petković uz mudro vodstvo suutemeljitelja mons. Josipa Marčelića, dubrovačkoga biskupa. Družba je papinskoga prava od 1956. godine. Vrhovna uprava je u Rimu. Oko 320 članica Družbe djeluje u tri provincije: Hrvatska, Argentina/Čile/Peru i Paragvaj/Kuba. Pripojena je 1928. godine Redu Manje braće. Živi karizmu milosrđa pronoseći milosrđe Vječnog Oca u radu s djecom i mladima, te odraslima kroz odgojno-obrazovni i župni apostolat, u radu sa starima i bolesnima kroz apostolat zdravstva i starijih osoba, u misijama, u promicanju dostojanstva ljudske osobe i drugim službama u zajednici, pozorne na znakove vremena i potrebe Crkve.

(Foto i txt: G. Krizman)

.

Najave