1470813

U pazinskom Samostanu Pohođenja Marijina na Duhovski ponedjeljak, 6. lipnja 2022., održano je 51. hodočašće bolesnika. Misno slavlje tom je prigodom predvodio vlč. Darko Zgrablić, župnik Svetvinčenta. Osim gvardijana tog samostana, p. Josipa Šoštarića, koncelebrirali su preč. Željko Zec te vlč. Janez Barborič. Još je nekolicina svećenika ispovijedala.

Okupljanje je započelo u popodnevnim satima, uslijedila je pobožnost krunice. Na početku misnoga slavlja okupljenima je gvardijan Šoštarić uputio riječi dobrodošlice.

Vlč. Zgrablić je u prigodnoj homiliji podsjetio da se toga dana, na Duhovski ponedjeljak, ujedno slavi blagdan Blažene Djevice Marije Majke Crkve. Potkrijepio je to riječima iz Evanđelja koje Isus progovara na križu, obraćajući se Blaženoj Djevici Mariji i ljubljenom učeniku, „Ženo, evo ti sina“, Sine, evo ti Majke“, tim je riječima Isus nas  darovao Blaženoj Djevici Mariji te nju dao nama za Majku. Propovjednik je podsjetio kako je u molitvi potrebno redovito zahvaljivati Bogu za našu zemaljsku majku, ali za Nebeski Majku, Blaženu Djevicu Mariju. Marija Majka Isusova nas uvijek vodi k Isusu.

Vlč. Zgrablić se potom osvrnuo na pojam zdravlja, koje, u smislu fizičkog zdravlja često ljudima bude najviši cilj, no „kakve koristi od fizičkog zdravlja ako se duša razboli“, rekao je propovjednik. Podsjetio je da je sakrament pomirenja ujedno i sakrament ozdravljenja. „Molimo Boga da uđe u naš život, da bude moja snaga, da se proslavi, da podari smisao mojemu križu“, rekao je propovjednik te je nastavio istaknuvši da su najblagoslovljenije upravo molitve patnika, bolesnika, koji svoju patnju prikazuju na neku molitvenu nakanu. „Nije lako prepoznati blagoslov u trpljenju, stoga je potrebno svaki svoj križ utisnuti u Kristov križ i neka Isus, koji je Dobri Samaritanac, povije naše rane“, rekao je vlč. Zgrablić te je potaknuo okupljene da u prigodi tog hodočašća bolesnika mole ne samo da bolest nestane već nadasve da svoju bolest nauče sagledavati na drugačiji način, „valja uzeti svoj križ i sa svojim križem ići za Isusom“. U nastavku je rečeno potkrijepio jednim osobnim iskustvom susreta s bolesnicom koja je, kada joj je udijelio bolesničko pomazanje, ona njemu donijela Isusa.  Nakon nadahnute homilije, a prije početka euharistijske službe nazočni svećenici su svima koji su na to bili pripravljeni, podijelili bolesničko pomazanje.

Na hodočašću su kao i svake godine sudjelovali i korisnici Doma za odrasle osobe Motovun u Brkaču u pratnji stručnog osoblja. Na kraju je gvardijan Šoštarić zahvalio svima koji su uložili trud u ovogodišnje izdanje toga hodočašća koje je p. Alfonz Orlić, uz pomoć skupine entuzijasta, započeo pred više od pola stoljeća. Hodočašće je tradicionalno završeno druženjem uz prigodno osvježenje u samostanskoj blagovaoni.    

G. Krizman

 

 

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.