1470188

U utorak, 19. travnja 2022. godine, Puli jeobilježena obljetnica smrti biskupa Antuna Bogetića.

U godini kada obilježavamo 100. obljeticu rođenja blagopokojnog porečkog i pulskog biskupa mons. Antuna Bogetića, svečanu misu zadušnicu u pulskoj katedrali na obljetnicu njegove smrti predvodio je rektor pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Puli preč. Alejandro Castillo Jimenez u suslavlju s kancelarom biskupije mons. Sergijem Jelenićem, katedralnim župnikom vlč. Rikardom Lekajem te desetak svećenika.

Mons. Bogetić Rođen je 24. travnja 1922. godine, a preminuo je 19. travnja 2017. godine.

Preč. Castillo se je u prigodnoj homiliji prisjetio brojnih trenutaka i doživljaja proživljenih zajedno s blagopokojnim biskupom, istaknuvši svakom od tih anegdota karakteristike koje su biskupa Bogetića odlikovale i činile tako omiljenim među širokom populacijom: nevinost, skromnost, malenost, samozatajnost, plemenitost, neposrednost, velikodušnost i mnoge druge slične vrline, koje mogu potvrditi svi koji su ga poznavali. „Bio je čovjek velike vjere, resila ga je izrazita gorljivost i revnost prema Crkvi“, rekao je propovjednik te je istaknuo dva najveća projekta koja su u Istri ostvarena dok je njome upravljao mons. Bogetić otvaranje Pazinskog kolegija – klasične gimnazije u Pazinu 1993. godine i otvara Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Puli 1991. godine.

 1470210

„Bio je utjelovljenje Crkve II. vatikanskog sabora. Imao je misijsku dušu. Bio je ponosan što je Hrvat i uvijek je ostao ponosan na svoje mjesto, na svoje ljude, na svoj jezik i na svoje korijene. Nadasve je uvijek bio bliz čovjeku“, rekoa je između ostalog rektor Castillo.

Na kraju misnoga slavlja katedralni župnik Rikard Lekaj najavio je klanjanje za nova duhovna zvanja uoči nedjelje Dobrog Pastira u Premanturi, rodnoj župi mons. Bogetića koji je u tamošnjoj župnoj crkvi u pokopan.

   

 

O mons. Bogetiću

Mons. Antun Bogetić Rođen je 24. travnja 1922. godine, a preminuo je 19. travnja 2017. godine, u 95. godini života, 71. svećeništva i 33. godini biskupstva. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1946. u Poreču, reditelj je bio mons. Raffaele Radossi. Mladu misu proslavio je u rodnoj Premanturi 14. srpnja iste godine, uzevši kao mladomisničko geslo riječi „Dođi kraljevstvo tvoje.“ Nakon župnikovanja na Labinštini, u sv. Luciji Labinskoj od 1946. do 1947.  i od 1947. do 1950. u Labinu, imenovan je tajnikom biskupa Dragutina Nežića. Tu je službu vršio od 1950. do 1952. godine, kada je započeo je desetogodišnju službu duhovnika u Pazinskom sjemeništu. Godine 1962. imenovan je župnikom u Pazinu, gdje ostaje do 1967. kada postaje generalni vikar biskupije. Godine 1980. započinje svoje misionarsko djelovanje u Argentini gdje ostaje do 1984. godine. Ondje ga sustiže poziv za biskupsko imenovanje. Porečkim i pulskim biskupom imenovan je 27. veljače 1984. godine. Za biskupa je zaređen u Poreču 28. travnja 1984. uzevši biskupsko geslo „U tebe se Gospodine uzdam“. Glavni reditelj bio je kardinal Franjo Kuharić, a suposvetitelji nadbiskup Josip Pavlišić i biskup Dragutin Nežić. Mons. Bogetić umirovljen je 10. siječnja 1998. godine.

Brojne su njegove zasluge napose iz vremena kada je obnašao biskupsku službu. U tim povijesnim, prijelomnim trenutcima epohalnih promjena, pada bivšeg režima i nastanka samostalne države, znao je s potrebnom hrabrošću i mudrošću poduzeti valjane korake za ostvarenje velikih projekata, njegovim su angažmanom ustanovljene neke od danas ključnih ustanova u Porečkoj i Pulskoj biskupiji. U proljeće 1992. godine mons. Bogetić zadužio je vlč. Antuna Heka da se prihvati zadatka osnivanja škole, klasične gimnazije u zgradi Pazinskog sjemeništa. Dana 31. siječnja 1993. mons. Bogetić posjetio je zajedno s tadašnjim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom zgradu Kolegija gdje su supotpisali povelju o početku obnove zgrade. Pazinski kolegij – klasična gimnazija započela je s radom u rujnu 1993., i od tada, već gotovo četvrt stoljeća se ondje s pažnjom i marom odgajaju novi naraštaji koji su već do sada svojim angažmanom i uspjesima opravdali želje i namjere utemeljitelja.

Biskup mons. Antun Bogetić je 8. prosinca 1991. osnovao Biskupijsko misijsko sjemenište "Redemptoris Mater" u Puli za pripadnike Neokatekumenskog puta. 

Još jedna od značajnih zasluga mons. Bogetića je povratak pavlina u samostan u Sv. Petru u Šumi. Ostvarilo se to, slijedom njegovih nastojanja, nakon 210 godina njihova izbivanja, 7. srpnja 1993. godine.

Dijamantni jubilej, 60. obljetnicu misništva, proslavio je 26. kolovoza 2006. u Eufrazijevoj bazilici u Poreču. Dana 28. travnja 2009. u župnoj crkvi Sv. Pavla u Puli proslavio je dvadeset i petu obljetnicu biskupske službe.

Dana 29. lipnja 2016., na blagdan sv. Petra i Pavla, u pulskoj crkvi sv. Pavla proslavio je 70. obljetnicu svećeništva, što je ujedno bio i njegov posljednji javni nastup.

Autor je brojnih knjiga duhovnog sadržaja, a svakako najznačajnija je njegova autobiografija „Moj život, od Anda do Tihog oceana“ koju je objavio 2010. godine.

Izuzetno omiljen među narodom, bio je zaista oličenje izraza koji se uobičajeno koristi za svećenike „Uzet iz naroda i postavljen za narod.“, ali on je to bio, na posve identičan način, možda još i više, postavši biskupom.

Svaki biskup obilježi biskupiju kojom upravlja svojim načinom, svojim stilom, mons. Bogetić velikim je povijesnim, epohalnim gestama obilježio i zadužio Porečku i Pulsku biskupiju, ali u širem smislu i Crkvu u Hrvata, kao i druge mjesne Crkve u raznim krajevima svijeta, „od Anda do Tihog oceana.“

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.