1460794

Vazmeno bdijenje u pulskoj katedrali predvodio je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan a koncelebrirali su: rektor pulskoj Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Puli preč. Alejandro Castillo Jimenez , katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj te petnaestak svećenika. Bdjenje je započelo blagoslovom vatre ispred katedrale na Trgu sv. Tome.

Tom su prigodom članovi prve porečke neokatekumenske zajednica i druge zajednica pulske katedrale tijekom krsne službe, nakon blagoslova krsnoga zdenca, obredno odjeveni u bijele haljine i smješteni u prezbiteriju, nakon trideset godina sudjelovanja u životu svojih neokatekumenskih zajednica svečano obnovili svoja krsna obećanja što predstavlja važan dio u njihovom hodu na neokatekumenskom putu.   

Mons. Milovan je na početku homilije istaknuo da u najsvetijoj noći u crkvenoj godini slavimo središnje otajstvo vjere – Kristov prijelaz iz smrti u slavu uskrsnuća, ali i svoj prijelaz, po vjeri i krštenju iz tame besmisla i grijeha u novi život djece Božje. U nastavku, prigodno tumačeći simbole kojima obiluje ta liturgija, napomenuo je da nam sve govori o čudesnoj Kristovoj pobjedi nad silama zla i smrti, ali i o našoj uključenosti u tu pobjedu, po vjeri i sakramentima mi smo dionici Kristove pobjede. Govoreći o simbolici svjetla i paljenju uskrsne svijeće mons. Milovan je podsjetio da je paljenje uskrsne svijeće simbol Krista koji je Svjetlo svijeta, od kojeg mi primamo svjetlo vjere i milosti, on nam želi otvoriti oči da pjevajući uočimo kakao nema staroga grijeha, koji Bog ne bi mogao opravdati.

Govoreći o euharistiji podsjetio je da je ona prisjećanje, spomen, a biblijska čitanja noći Vazmenog bdjenja nas na poseban način podsjećaju na velika Božja djela za nas ljude od početka svijeta. „Ovo je noć spomena svih velikih Božjih djela u povijesti spasenja, a vrhunac tih djela Božjih jest Kristova smrt i uskrsnuće. Bogoslužje nas poziva – otvoriti se srcem toj Riječi i prihvatiti je vjerom, kako bi ona divno obasjala naše živote“.

Nadalje, govoreći o simbolici krštenja uronjavanjem, biskup je istaknuo da kao što je Krist bio kratko u grobu pa je prešao u slavu i novi život tako i kandidat krštenja izlazi iz krsne vode kao novi stvor, oslobođen od grijeha a ispunjen Duhom svetim koji je početka novoga život s Kristom.

„Znamo da je za pravi doživljaj Uskrsa važno otvoriti se u duši Bogu po vjeri i sakramentima, te osobito zahvaliti Bogu za dar oproštenja i bogosinovstva. A naš život po evanđelju, osobito nastojanje oko solidarnosti, oko pravde i istine u društvu – bit će pravi odgovor na Božju dobrotu prema nama“, rekao je između ostalog mons. Milovan.

 1460950

Članovi prve porečke neokatekumenske zajednice i druge zajednica pulske katedrale, njih sveukupno osamdesetak, na Vazmenom su bdjenju sudjelovali simbolično odjeveni u bijele haljine te su bili smješteni na posebna mjesta u prezbiteriju katedrale.  Tijekom krsne službe, nakon blagoslova krsnoga zdenca, kada po slijedu obreda dolazi obnova krsnih obećanja, oni su, tim činom, svečano, nakon gotovo tri desetljeća sudjelovanja u životu svojih neokatekumenskih zajednica, u kojem su vremenu po etapama obnavljali svoje krštenje, svečano obnovili svoja krsna obećanja što predstavlja važan dio u njihovom hodu na neokatekumenskom putu.  „Oni su prethodno, po etapama obnavljali svoje krštenje, a danas zajedno s nama, u punini svijesti mogu učiniti ono što su nekada učinili njihovi roditelji i kumovi, ispovjediti vjeru. Oni su u ovom velikom tjednu u jednom obredu s mons. Draženom Kutlešom također učinili obred odreknuća od Sotone, od laži, od njegovog lažnog sjaja. Danas ovo čine u svečanom pashalnom bdijenju, u zajedništvu s biskupom Ivanom Milovanom, koji ih je dok je bio ordinarij, pratio kada su po etapama obnavljali njihovo krštenje“, rekao je preč. Castillo Jimenz, te je prenio njihovu zahvalnost mons. Milovanu.

Vazmeno bdijenje glazbeno su animirali kantori neokatekumenskuh zajednica te katedralni zbor pod ravnanjem dirigenta Patrika Andreje.

   

 

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.