Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Novosti

„Svećenik i žrtva su jedno te isto“

Porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša je u subotu, 8. lipnja 2019.,  u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina predvodio svečano misno slavlje i obred svećeničkog ređenja.

Na svečanom misnom slavlju, kojem je koncelebriralo osamdesetak svećenika, red prezbiterata primili su đakoni: Zoran Cetinić, Darko Kovačević i Branimir Šapina zaređeni su za Porečku i Pulsku biskupiju te Hrvoje Zaninović za svećenika Dubrovačke biskupije.

Homiliju mons. dr. Dražena Kutleše poslušajte ovdje:

U uvodnom pozdravu biskup je, uz obitelj, rodbinu i prijatelje ređenika, te mnoštvo okupljenih vjernika, poseban pozdrav uputio generalnom vikaru Dubrovačke biskupije vlč. Hrvoju Katušiću, te rektorima i odgojiteljima bogoslovija iz kojih dolaze ređenici. Branimir Šapina formaciju je primio u Bogoslovnom sjemeništu Ivana Pavla II. u Rijeci, a Zoran Cetinić, Darko Kovačević i Hrvoje Zaninović u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“.

 https: 

Predvoditelj je u prigodnoj homiliji novim prezbiterima dao upute za njihov svećenički život, istaknuvši kako trebaju biti spremni na žrtvu u izvršenju svoga poslanja. U Starome zavjetu svećenik je žrtvovao životinje, a po Kristovu nauku i primjeru svećenik žrtvuje sam sebe, dajući se za druge. Pozvao ih je da žive u moralnom skladu i čistoći, da se odupru napasti grijeha, da izbjegavaju one ljude koji ih navode na grijeh. Naglasio je da se uvijek trebaju oduprijeti napasti grijeha, čak i kad on dolazi od najbližih. Istaknuo je važnost moralnog integriteta u životu svećenika, što je jedan od najvažnijih preduvjeta kako bi bili vjerodostojni u svome svećeničkome životu i poslanju. Svećenik treba biti onaj koji će po svaku cijenu štiti Istinu i istinu, za svećenika, ali i za svakoga kršćanina Istina treba biti podudaranje razuma i srca, u vjeri, prepuštajući se Providnosti. Pravi svećenik i pravi vjernik treba uskladiti teološki i ljudski aspekt života kako bi bio vjerodostojan. Svećenici ne trebaju biti tvrdnja Istine već činjenica Istine koja će se moći na licu mjesta provjeriti; zato znajte svoj život uskladiti sa saznanjem da je svećenik i žrtva jedno te isto, rekao je propovjednik. Nadalje, po uzoru na Onoga koji je naše grijehe ponio na drvo križa, pozvani smo na uvredu ne uzvratiti uvredom, nastavio je biskup.

Svećenici su pozvani naviještati, i ako vas ne budu mrzili zbog vas samih, mrziti će vas zbog onoga što naviještate, i to je dio žrtve, mučeništva na koje ste pozvani. Onoga koga naviještate nije dovoljno samo upoznati, potrebno je to i usvojiti, suobličiti se Kristu kako bi bili vjerodostojni navjestitelji.

Budite više svjedoci a manje apologete, potičite ljude da vjeruju, budite stožac, kamen sidreni i putokaz koji usmjerava ljude na sigurni put, potaknuo je biskup na kraju homilije ređenike, te pozvao sve okupljene da mole za svećenike.

    

 

Najave