U Informativnom bloku iz Tiskovnog ureda Porečke i Pulske biskupije donosimo pregled proteklog tjedna. Proslavljen je blagdan sv. Maura, zaštitnika Porečke biskupije i grada Poreča, preč. Milivoj Koren obilejžio 50. obljetnicu svećeništva… i najave nadolazećih događaja.  

IMG 6019 2U subotu, 26. studenog u Pazinskom kolegiju održan je redoviti Adventski susret vjeroučiteljica i vjeroučitelja koji djeluju u Porečkoj i Pulskoj biskupiji. To je ujedno bilo i prvo stručno vijeće za vjeroučitelje te duhovna obnova kao priprava za Božić.

Na početku susreta pedesetak okupljenih vjeroučitelja pozdravio je predstojnik Katehetskog ureda vlč. Maksimilijan Buždon. On je iznio raspored susreta, te je najavio, nakon duhovnog nagovora, predstavljanje plana rada županijskih stručnih vijeća za osnovnu i srednju školu.

Nakon uvodne molitve, uslijedio je prigodni nagovor na temu „Pripravite put Gospodinu!“, kojeg je izrekao o. Leopold Mičić, gvardijan samostana Sv. Antuna u Puli.

IMG 6022 2

Prigodni nagovor na duhovnoj obnovi vjeroučitelja fra Leopold naslovio je „Pripravite put Gospodinu“, s naglaskom na osobu sv. Ivana Krstitelja. Voditelj je lik Isusova preteče sudionicima približio kroz odlomke iz evanđelja.

Ističući kako je važno da u našim ljudskim životima prepoznamo Krista, voditelj je ukazao na zajedničke crte svećenika i vjeroučitelja sa sv. Ivanom. „Trebamo biti oni koji prepoznajemo Isusa, i koji upućujemo na Njega. Biti svećenik,  ili biti vjeroučitelj ima smisla samo u tom vidu, jer to nije zanimanje“ rekao je voditelj, te nastavio „biti vjeroučitelj je poziv, a ako postoji poziv postoji netko tko zove, ako netko zove postoji neki glas, neka riječ, postoji neko uho koje tu riječ mora čuti, postoji neko srce koje tu riječ mora razumjeti, zavoljeti i na svoj je način navijestiti, živjeti“. Posvijestio je, kako se Riječ najvjerodostojnije naviješta životom, a i sv. Ivan Krstitelj je Riječ posvjedočio svojim životom.

IMG 6025 2

 Nadalje citirajući evanđelje, ukazao je na riječi kako je Ivan bio čovjek poslan od Boga. „Čovjek je slika Božja. Ti si stvoren na sliku Božju, nisi  kopija, nego original i takav si poslan. Vi vjeroučitelji imate mandat, šalje vas Bog. Znači da Bog ima poruku u vašem životu, Bog nekome po vama želi doći. O vjeroučitelju ovisi kako će dijeti doživjeti Boga. Vjeronauk je jedan od predmeta, ali nije samo predmet: vjeronauk je susret s Bogom, i o meni i o tebi ovisi da li će dijete susresti Boga, ili će to samo spasti na to da dobije ocjenu.“

Podsjećajući na Ivanovo duhovno odrastanje, važnim je naglasio molitvu u životu svakog kršćanina. „Ako u mome životu nema molitve, ako u mome životu nema susreta s osobom Isusa Krista, ako u mome životu nema istine, nema ljubavi koja topi moj grijeh, ja tu ljubav ne mogu nikome dati. Mi smo pozvani odgajati za ljubav, za nebo“.

Vraćajući misao na temu obnove „Pripravite put Gospodinu“, naglasio je, kako mjesto gdje Isus želi doći, a to je ljudsko srce, to mjesto treba pripremiti. „Da Bog dođe do mene moram biti sam, jer ako sam kršćanin, moram znati biti s Bogom na samo, bez tog susreta ja ne mogu biti s ljudima, ja im nemam što dati. Ako nisam bio s Bogom, ako njega ne puštam u svoje srce da ga promijeni, ako Bogu ne otvorim put da se nastani u mom srcu, nisam se dobro pripravio, jer kršćani su oni koje nose Krista. Stoga, u mome srcu mora živjeti osoba Isusa Krista“.

Nakon duhovnog nagovora plan rada Županijskog stručnog vijeća za vjeroučitelje srednjih škola iznio je Kazimir Berljavac, a plan rada Županijskog stručnog vijeća za vjeroučitelje osnovnih škola Domagoj Matković.

Uslijedilo je pokorničko bogoslužje s prigodom za pristupanje sakramentu ispovijedi. Misno slavlje predvodio je o. Leopold, uz koncelebraciju predstojnika Katehetskog ureda vlč. Buždona, tajnika Katehetskog ureda mons. Sergija Jelenića te još nekolicine svećenika koji uz svoje redovite službe u pastoralu odrađuju i određeni broj nastavnih sati kao vjeroučitelji u školama diljem istarskih gradova i mjesta.

Susret je završen zajedničkim ručkom.

(Txt: G. Krizman, Foto: N. Peteh)

IMG 6026 2

pranjic advent 3  

Uoči prve nedjelje došašća mnoga su mjesta i gradovi organizirala svečano paljenje prve adventske svijeće. Tako je u Poreču, povijesnom sjedištu Porečke biskupije i administrativnom sjedištu porečkog i pulskog biskupa, na središnjem gradskom trgu, Trgu slobode, u nazočnosti porečkog gradonačelnika Lorisa Peršurića, gradskih vijećnika te brojnih žitelja Poreča, obred blagoslova prve adventske svijeće predvodio porečki župnik vlč. Mladen Pranjić, te je upaljena prva adventska svijeća. Događaja je održan u sklopu programa Advent u Poreču - Avvento a Parenzo, u suorganizaciji Grada Poreča i porečke Župe Uznesenja Marijina. Učenici osnovnoškolskog uzrasta su, uz koordinaciju vjeroučiteljice Ankice Tutiš održali kratki prigodni igrokaz.

U Puli, sjedištu Pulske biskupije, prva adventska svijeća tradicionalno je upaljen na adventskom vijencu postavljenom oko fontane u Ulici Pietro Ciscutti, u središtu grada, između Giardina i Gradske tržnice. Obred blagoslova prve adventske svijeće predvodio je katedralni župnik vlč. Rikard Lekaj, a prvu su svijeću zajedno upalili župnik Lekaj i pulski gradonačelnik Filip Zoričić. Pulski adventski vijenac tradicionalno su ispleli članovi i članice Slovenskog kulturnog društva Istra iz Pule, a uz svečanost paljenja svijeće nastupio je njihov pjevački zbor Encijan.

PRANJIC3

por5

 

viber image 2022 11 27 12 21 06 997U subotu, 26. studenog 2022. godine u župnoj crkvi sv. Jurja u Plominu održan je susret zborova Labinskog dekanata. Nastupilo je pet župnih zborova, a i pjevači iz ostalih župa toga dekanata su došli sudjelovati na misnome slavlju i tom lijepom glazbenom druženju.Do prije pojave pandemije u Porečkoj i Pulskoj biskupiji su se kroz 25 godina održavali susreti zborova po dekanatima, koje je vodio  dugogodišnji predstojnik Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu, preč. Rudi Koraca. On je ove godine početkom studenog okupio zborove iz Pazinskog dekanata u kojem djeluje. Labinski dekanat, dogovorom svećenika i pjevača, svoje je glazbene snage odlučio okupiti uoči prve nedjelje došašća, i to u plominskoj župnoj crkvi.

Susret je započeo misnim slavljem koje je predvodio župnik labinske Župe Gospe Fatimske vlč. Blaž Bošnjaković, a koncelebrirali su: labinski dekan preč. Mirko Vukšić, vlč. Jurica Vekić, vlč. Josip Peteh i vlč. Stipe Breko.  Susretu su osim spomenutih nazočili i vlč. Wojciech Wlazlo te vlč. Slobodan Rakić. Sve okupljene je na početku pozdravio vlč. Stipe Breko koji je zadužen za plominsku župu. Inače u župama labinskoga dekanata je pastoral organiziran na način da župnik sa jednim ili više župnih vikara upravlja većim brojem župa. Tako je labinski dekan preč. Mirko Vukšić župnik čak 9 župa: Rođenja BDM u Gornjem Labinu, Sv. Barbare djevice i mučenice u Raši, Sv. Andrije apostola u Rapcu, Presvetog Trojstva u Svetoj Nedelji, Sv. Martina u Svetom Martinu, Sv. Ivana i Pavla u Šumberu, Sv. Jurja mučenika u Plominu, Sv. Hadrijana mučenika u Kožljaku i Sv. Ivana Krstitelja u Sušnjevici; tim župama upravlja uz pomoć 3 župna vikara od kojih svaki ima na brizi određene župe. Tako se o župi sv. Jurja brine vlč. Stipe Breko.

Predslavitelj je u prigodnoj homiliji spomenuo da se tim susretom želi nastaviti lijepa praksa susreta zborova po dekanatima koji su se održavali do prije pojave pandemije. Napomenuo je je je to posljednja misa u crkvenoj godini C, jer s prvom nedjeljom došašća započinje crkvena godina A, koja započinje ciklus misnih čitanja.

Obraćajući se okupljenim pjevačima istaknuo je da je kod pjevanja u Crkvi najvažnije uvijek imati na umu da je to prije svega pjevanje Bogu na slavu. Naglasio je da u župnome zboru, kao i u župi općenito najvažnije je zajedništvo, oni koji su obdareni većim glazbenim talentom ne bi to trebali koristiti kako bi se istaknuli već sa svojim darovima trebaju služiti zajednici i poticati druge. Vlč. Božnjaković se je osvrnuo i na potrebu veće otvorenosti prema onim vjernicima koji zbog svojih životnih okolnosti ne mogu pristupiti sakramentima, ali i njima je potrebno dati priliku da, ukoliko to žele, budu na usluzi župnoj zajednici, „svima trebamo pomoći da se odazovu Božjemu pozivu i osjete Božju blizinu“, zaključio je vlč. Bošnjaković.

Po završetku misnoga slavlja prvi su nastupili, zajedno, pjevači Župnih zborova iz Plomina i Kršana, njih 15, uz orguljsku pratnju Lorene Sergović izveli su pjesmu „Oče naš“. Zbor labinske Župe Rođenja BDM, uz orguljaša Marijana Lincmajera predstavio se s pjesmom „Ljubav nije ljubljena“. Posljednji su nastupili zajedno pjevači iz labinske Župe Gospe Fatimske i pjevači Župe Presvetog Srca Isusova iz labinskog naselja Marcilnica. Tim je zborom od 11 pjevača dirigirala Ljiljana Česnik a orguljsku pratnju izveo je Goran Šaina.

Susret je zaključen zajedničkom izvedbom svih okupljenih pjevača pjesme „Majko ljubežljiva“, a nakon službenog dijela druženje je nastavljeno u Prostoru Osnovne škole Vozilići, gdje je za sve sudionike upriličen prigodni domjenak.  

(G. Krizman)

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.