1490693U petak, 1. srpnja 2022., je u Dvigradu, nedaleko Kanfanara, pod pokroviteljstvom Papinskog instituta za crkvenu glazbu i pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske otvorena 20. edicija Festivala rane glazbe Dvigrad festival, koji u Dvigrad vraća srednjovjekovnu, renesansnu i glazbu ranoga baroka.

151. koncert u 20. godini festivala maestralno su svojom virtuoznošću obilježili glazbenici Ansambla Anonima Frotolisti iz Assisija u Toscani. Prvi ovogodišnji koncert održan u crkvi sv. Sofije nosio je naslov “Speculum Musicae”, “Infernum, terra, caelum”.

Otvorenju su nazočili: izaslanik predsjednika Republike Zdravko Zima koji je proglasio festival otvorenim, kanfanarski župnik Joško Listeš, načelnik Općine kanafanar Sandro Jurman te brojni ljubitelji glazbe.  

Spiritus movens, idejni začetnik, ravnatelj i umjetnički voditelj Dvigrad festivala od samoga je početka Alojz Prosoli  iz Zagreba koji je i ove godine zajedno sa svojim suradnicima nastavio ono što je započeo prije dva desetljeća. On je na početku pozdravio sve nazočne, prigodno podijelivši i nosače zvuka sa koncerata održanih tijekom proteklih godina. Zadovoljstvo zbog činjenice što se taj cijenjeni festival održava upravo na području općine Kanfanar u svom je obraćanju izrekao općinski načelnik Sandro Jurman. Prosoli je predstavio i novu producenticu, Mirtu Galešić, s američkog sveučilišta u Santa Fe. Ona je rekla da cijeni kada netko, poput njega, njeguje ljepotu zbog ljepote, i baštinu koja bi inače bila izgubljena.

O tom festivalu koji već dva desetljeća sustavno predstavlja sakralnu i tradicijsku glazbu nastalu do početaka 17. stoljeća, do vremena kad je Dvigrad zbog iseljavanja prestao živjeti, svoj je osvrt u prigodi ovogodišnjeg otvorenja tog usko specijaliziranog glazbenog događanja izrekla i muzikologinja Snježana Mikalušić Ćeran koja je istaknula kako je vrijedno što je taj festival kroz dvadeset godina dovodio u Hrvatsku eminentne izvođače i istraživače rane glazbe te je tako stvoren jedan krug publike koji voli i cijeni tu vrstu glazbe, a njihovim dolascima i Dvigrad je u Europi postao poznat po održavanju festivala rane glazbe.

Pokroviteljstvo "Papinskog instituta za crkvenu glazbu" koje ta manifestacija ima od 2006. godine potvrda je iznimno stručno pripremljenih i ostvarenih izvedbi crkvene glazbe koja je u programima Dvigrad festivala zastupljena ravnopravno sa svjetovnom glazbom. Festival od 2007. godine ima i visoko pokroviteljstvo Predsjednik Republike Hrvatske.

U ime Ansambla Anonima Frottolisti okupljenima se je obratio voditelj Massimiliano Dragoni, koji je je prisjetio da Ansambl u tom sastavu sudjeluje 16 godina, a on osobno od prvog izdanja 2003. godine.

(Ansambl) Anonima Frottolisti, utemeljen je 2008. godine u Asizu kao rezultat susreta glazbenika s međunarodnim glazbenim i studijskim iskustvom, suradnika nekih od najpoznatijih europskih ansambala za ranu glazbu.
U temelju glazbenog projekta Anonima Frottolisti ponovno je otkrivanje repertoara nastalog između petnaestog i šesnaestog stoljeća, glazbenog humanizma. Uz filološko proučavanje ove povijesne faze, Anonima se bavi srednjovjekovnim i renesansnim repertoarom. Praksa i istraživanje Anonima Frottolista obilježeni su korištenjem izvornih partitura, paleografskim i povijesno-muzikološkim proučavanjem, sa sviješću o vrijednosti zapisa i teorije epohe, nastojeći maksimalno veličati umjetnost skladanja koja je došla do naših dana. S obzirom na uvjete, Ansambl se brine za istraživanje i kodifikaciju izvorne i neobjavljene građe. Anonima je nastupala u Italiji i inozemstvu na nekim od najvažnijih festivala rane glazbe te surađuje s Accademia di Arti Antiche Resonars iz Asiza, sa Armoniosoincanto, umjetnički voditelj F. Radicchia, s Crypta Canonicorum, umjetnički voditelj Emiliano Finucci, Effeti Sonori, umjetnički voditelj E. Pasquini.

Skladbe uvrštene u program točno opisuju kulturni presjek oko kojeg su veliki intelektualci uspjeli stvoriti iznimnu arhitekturu, počevši od Danteove Božanstvene komedije, od koje ovaj projekt crpi inspiraciju. Povijesna glazbena karakteristika “Speculum Musicae” u biti je u potrazi za ravnovjesjem između monodijskih formi iz trinaestog stoljeća i primitivnih dvoglasnih i troglasnih polifonija, unutar kojih iste monodije nalaze mjesto, u menzuralnom obliku, transformirajući se u temeljne glasove same glazbene konstrukcije. Repertoar predstavlja mješavinu europskih rukopisa iz Španjolske, Engleske, Francuske, Italije.

Program koncerta: Belial vocatur (Burgos, Monastero de Las Heulgas, fol. 82, XIIIsec.)
Descendit de caelo (clausola)
Planctus (anonimo, gregoriano)
Submersus iacet Pharao (Codez LVI Cividale del Friuli)
Chi vol Lo mondo despreçare (Laudario di Cortona, XIII secolo)
Onques n’ama/ loialment qui pour tourment / Molt m’abelist (Ms. Montpellier, sec. XIII)
Can vei la lauzeta (Bernart de Ventadorn, sec. XIII)
Quen Santa Maria quiser deffender (CSM , Alfonso X el Sabio , sec. XIII)
S’on me regarde (Ms. Montpellier, sec. XIII)
Stella Nova (Laudario di Cortona, XIII sec.)
Cangaudeant Catholici (Calixtinus, sec. XII)
Letare Felix, ( Anonimo, Oxford Library, XIV sec.)
Kyrie summe Rex sempiterne (Ms. 695, Bibl. Sacro Convento di Assisi, sec. XIII)
Campanis cum Cymbalis – Honoremus Dominam (Oxford, XIII sec.)
Domino ( Ms. Pluteus, Firenze, sec. XIII )

U listopadu 2021. počeo je crkveni hod prema Općoj skupštini Biskupske sinode, koja bi se trebala održati u Rimu u listopadu 2023. Nakon Opće skupštine uslijedit će provedba, koja će ponovno uključiti partikularne Crkve.

                Sinodalni hod posvećen je sinodalnosti u Crkvi. Svečani početak Sinodalnoga hoda za Opću Crkvu otvorio je papa Franjo 10. listopada 2021. u Rimu, a naš apostolski upravitelj mons. Dražen Kutleša, nadbiskup, za našu Porečku i Pulsku biskupiju, 16. listopada 2021. u porečkoj bazilici.

                Od kraja listopada 2021. provodili smo smjernice Pripremnoga dokumenta Biskupske sinode pod nazivom: Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje. Pripremni dokument s Vademecumom bio je temom biskupijskih susreta svećenika, vjeroučitelja i Božjeg naroda na župnim razinama u cilju zajedničkog hoda, odgovornosti i poslanja svih u životu Crkve.

                Završetak Sinodalnoga hoda u našoj biskupiji predviđen je na blagdan sv. Tome ap., zaštitnika Pulske biskupije, u nedjelju 3. srpnja 2022. u pulskoj katedrali u 19 sati kada ćemo svečanom euharistijom zahvaliti Trojedinom Bogu na sinodalnom hodu.

                Pozivamo sve svećenike, redovnike i redovnice, Župne predstavnike sinodalnog hoda i sve vjernike na svečanost zatvaranja Sinodalnoga hoda na biskupijskoj razini.

                Zahvaljujemo svima za uspješan hod u zajedništvu, sudjelovanju i poslanju, navedeno je u dopisu iz Biskupijskog ordinarijata upućenom svećenicima, redovnicima, redovnicama, crkvenim udrugama i pokretima, te predstavnicima župnih zajednica za sinodalni hod Porečke i Pulske biskupije.

U pulskoj katedrali Uznesenja Marijina započela je u četvrtak, 30. lipnja, trodnevna duhovna priprava za svetkovinu sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule. Misno slavlje prvoga dana trodnevnice predvodio je vlč. Joel Catary, župnik Župe Krista Spasitelja u pulskom naselju Veli Vrh. On je nastupio kao predstavnik Pulskoga dekanata, a naredne dvije večeri će misu predvoditi predstavnici Vodnjaskog i Labinskog dekana; ta tri dekanata zajedno čine Pulsku biskupiju.

Na početku misnog slavlja okupljene je pozdravio katedralni župnik Rikard Lekaj. Propovjednik je u prigodnoj homiliji, tumačeći prispodobu o ozdravljenju uzetoga istaknuo, između ostalog da ta uzetost predstavlja stagnaciju u našemu životu, predstavlja onoga koji ne moli, koji ne traži, koji nije otvoren novostima. Svi smo  pozvani da hodamo, jer čovjek koji ne izađe iz sebe, iz skučenosti svoga ja, ne miče se sa mrtve točke, ne približava se Gospodinu, rekao je propovjednik. „Čovjek treba, poput Adama, hodati u dinamici prijateljstva s Bogom, a grijeh nas paralizira na putu prema Bogu.“

„Sveti Toma je iskusio uzetost nevjere. Susret s Kristom učinio je da ozdravi, to ga je učinilo čovjekom vjere, da bude putnik i nositelj evanđelja, prema predaji, do daleke Indije“, rekao je uz ostalo vlč.. Catary. Misa je zaključena klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Na kraju misnoga slavlja župnik je najavio drugi i treći dan trodnevnice. Drugoga dana trodnevnice, u petak, 1. srpnja, nakon krunice koja započinje u 18.30 sati, svetu misu će predvoditi vlč. Vladimir Brizić, predstavnik Vodnjanskog dekanata.

U subotu, 2. srpnja, trećega dana trodnevnice, u 18.30 sati započinje Svečana molitva prve večernje na čast sv. Tome apostola. U 19 sati svetu misu predvodi vlč. Stipe Breko, predstavnik Labinskog dekanata. Nakon mise uslijedit će koncert klasične glazbe, nastupa Ansambl mladih istarskih glazbenika Organum Histriae.

U nedjelju, 3. srpnja, na svetkovinu sv. Tome apostola, u 9 sati je u pulskoj katedrali misa na talijanskom jeziku. U 10:30 sati je župska misa za narod.

Središnje svečano koncelebrirano misno slavlje s obredom blagoslova novog kipa sv. Tome apostola, s početkom u 19 sati, predvodi mons. dr. Dražen Kutleša, apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije i nadbiskup metropolita Splitsko-makarske nadbiskupije, u koncelebraciji sa svećenicima Porečke i Pulske biskupije.

U 20.30 sati, na Trgu sv. Tome ispred katedrale, održat će se duhovni koncert na kojem će nastupiti: doc. art. mr. art. mezzosopran Sofija Cingula, akademski glazbenik i kantautor Bruno Krajcar, Grupa Oton, Daniel Damjanović i Zbor Milost.      

 1490550

O svetkovini prvaka apostola, sv. Petra i Pavla, u pulskoj Župi sv. Pavla u naselju Vidikovac župna svetkovina proslavljena je s tri misna slavlja. Jutranje je predvodio župnik, koji je ujedno i pulski dekan, preč. Milan Mužina, misu poldanicu predvodio je vlč. Darko Zgrablić, župnik u Svetvinčentu, koji je predvodio i trodnevnu duhovnu pripravu, a svečano večernje misno slavlje predvodio je preč. Željko Zec, ravnatelj dijecezanskog Caritasa uz koncelebraciju pulskih svećenika.

Propovjednik je misu započeo pozdravom „Gospodin s vama!“, te je podsjetio da je to pozdrav koji smo naslijedili od Isusovih apostola. Pozvao je okupljene da se zapitaju 'pronosimo li mi dostojno baklju vjere koju smo od njih naslijedili?'. U homiliji, govoreći o pitanju koje Isus postavlja Petru o tome što on, odnosno narod, govori o njegovu identitetu, propovjednik je naglasio da se i mi trebamo zapitati 'tko je za mene Isus Krist?'. Govoreći o Petrovu odgovoru preč. Zec je naglasio da je za pravilno poimanje Isusa u svome životu potrebno i neophodno sudjelovati u župnom zajedništvu, „ u zajednici je daleko lakše pronaći odgovore na pitanja vjere i morala“, naglasio je propovjednik.  „Svaki je od nas dužan doprinositi životu župne zajednice“, naglasio je preč. Zec te je pohvalio značajnu župnu aktivnost u toj pulskoj župi, jednoj od najvećih u Puli.

Govoreći nadalje o sv. Pavlu, definirao ga je gorostasom vjere, gigantom propovijedanja koji nam govori da svoju vjeru trebamo znati obrazložiti i prenijeti,  a za to je potrebna snaga Duha Svetoga. Propovjednik je spomenuo Jeruzalemski koncil, održan oko 50. godine, kojeg je sazvao sv. Petar apostol, i na kojem je odlučeno da židovski religijski običaji ne obvezuju obraćene pogane, te je naglasio da je to najkolosalnije djelo Crkve. „Po odlukama toga Crkvenoga sabora za postati članom Crkve bitna je vjera u Trojedinog Boga i pristupanje krštenju“, podsjetio je propovjednik. Govoreći o svetim Prvacima Apostola naglasio je da nam oni pokazuju da su i apostoli bili ljudi sa svojim slabostima, no Crkva i po takvima pronosi kroz povijest baklju vjere, i na nama je da u tome sudjelujemo družeći se sa Svetim Pismom i sudjelujući u praktičnom životu župne zajednice.

Homiliju je zaključio Molitvom za Sinodu “Stojimo pred Tobom, Duše Sveti”. Nakon mise održano je prigodno druženje uz osvježenje za sve okupljene.

G. Krizman

Najave i obavijesti

Subota: 24 Ruj 2022
Dvigrad festival, 1. 7. - 24. 9. 2022.

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.