Zbornik „Sve provjeravajte: dobro zadržite! (1 Sol 5,21). Kršćanska etika u dijalogu sa suvremenim svijetom“ objavljen je u Kršćanskoj sadašnjosti u povodu 65. obljetnice života prof. dr. Josipa Grbca, redovitog profesora na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, svećenika Porečke i Pulske biskupije i višegodišnjeg nastavnika na Teologiji u Rijeci.

Glavni poticaj i stvaralački impuls dr. Grbac nalazi u promatranju procesa i promjena u društvu te kritičkom promišljanju svakidašnjeg života. Takav način njegova djelovanja pomaže u razumijevanju odabira tema o kojima, u svojem višedesetljetnom djelovanju, govori ili piše. Poput svojih prethodnika, istarskih svećenika i profesora dr. Josipa Turčinovića i dr. Alde Starića, moralnog teologa dr. Marijana Valkovića i drugih velikih pokoncilskih hrvatskih teologa, dr. Grbac neprestano razmatra (crkvenu i društvenu) stvarnost, a teološko-etičkim promišljanjem, konkretnim smjernicama i vrijednim zapažanjima potiče na spremno i odgovorno zalaganje u izgradnji i oplemenjivanju svijeta.

„Njegova riječ, bilo ona napisana ili pak izgovorena, lišena je nepotrebnih i suvišnih dodataka. Štoviše, ona je britko jasna, usmjerena na prikaz sadržajnog bogatstva i usredotočena na jasnoću poruke. Josip Grbac u svojem je djelovanju usmjeren na bitno i o tome govori odlučno i snažno“, istaknuo je u Predgovoru urednik zbornika dr. Jerko Valković, dodajući da posebnu vrijednost označava »praktična« dimenzija njegovih tekstova, „uporabljivost“, odnosno provedivost (etičkih) načela i smjernica na koje ukazuje.

Knjiga sadržava 29 priloga koji su najvećim dijelom prinosi moralnoj teologiji. Autori obrađuju neke aktualne izazove s kojima se suočava teološka etika kada ulazi u dijalog sa suvremenim svijetom, pišu o gorućim temama na području socijalnog nauka Crkve, obitelji i ženidbe, te o temama vezanima uz teologiju, odnosno pastoralno djelovanje. Nekoliko tekstova posvećeno je važnim događajima, odnosno osobama u povijesti Crkve u Istri. Neki od autora su dr. Tonči Matulić, dr. Odilon Gbenoukpo-Singbo, dr. Jerko Valković, dr. Stjepan Baloban, dr. Silvija Migles, dr, Gordan Črpić, dr. Saša Horvat, Anton Šuljić, dr. Jasna Ćurković Nimac i niz drugih.

Ovaj zbornik iskaz je zahvalnosti, poštovanja i priznanja dr. Josipu Grbcu za sve ono što je – kao profesor, svećenik i čovjek – učinio, i za sve ono čime je naše društvo i Crkvu obdario i oplemenio.

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.