U suizdanju Porečke i Pulske biskupije te nakladničke kuće Josip Turčinović iz Pazina u studenom 2019. objavljen je vrijedan zbornik radova posvećen monsinjoru biskupu Nežiću te njegovu djelovanju u Istri tijekom sudbinski važnih desetljeća njezine moderne povijesti, od 1947. do 1984. godine.

Okosnicu toga zbornika prvotno čini život i djelovanje Dragutina Nežića u Istri u teškim i krajnje neizvjesnim poslijeratnim vremenima, zatim Pazinska apostolska administratura kao svojevrsni provizorij u ovdašnjoj crkvenoj organizaciji te, napokon, papinska bula Prioribus saeculi kojom je 1977. godine, po prvi put u povijesti u crkveno-upravnom smislu Istra objedinjena u cjelini – Porečku i Pulsku biskupiju. Važnost te bule naglašava se i u grafičkoj opremi knjige jer se ona donosi na omotu, ali i u lijepoj i jasno čitljivoj pojavnosti na predlistu i zalistu publikacije.

U sadržajnomu smislu knjiga ima dva dijela, prvi koji je posvećen pravnim, povijesnim i crkvenim prilikama te okolnostima u Istri od Drugoga svjetskoga rata naovamo i koji predstavlja važan doprinos kako historiografiji XX. stoljeća u Istri, ali još više razumijevanju iznimno složenih te nadasve osjetljivih političkih, međunarodnopravnih i crkveno-pravnih događaja tijekom razgraničenja između Jugoslavije i Italije. U ovome se dijelu na poseban način sagledava povijesna uloga istarskog svećenstva, a razmatranja autora započinju čak i prije Drugoga svjetskoga rata, počevši od 30-ih godina XIX. stoljeća, preporodnih stremljena i poznate papinske bule Locum beati Petri. Drugi dio knjige, u koji čitatelja uvode kontekstualna razmatranja prvoga dijela, posvećen je Dragutinu Nežiću, najprije kao administratoru, a zatim kao prvome biskupu ujedinjene istarske Crkve. Taj dio prati njegov život od zagrebačkoga razdoblja preko doprinosa i zasluga na različitim područjima (političkom, crkvenom, kulturnom i dr.). Uvodnik knjizi napisao mons. dr. Dražen Kutleša, porečki i pulski biskup, a zaključak mons. Ivan Milovan, porečki i pulski biskup u miru, dok je na kraju knjige objavljen izvorni tekst koji je napisao i 1988. godine objavio te kasnije rukopisno nadopunio sâm mons. Dragutin Nežić, a koji je naslovljen „Od Apostolske administrature u Pazinu do jedinstvene biskupije u Poreču 1947. – 1978.“ Takav Nežićev nadopunjeni tekst po prvi se puta objavljuje u tom zborniku i predstavlja veliku novost, a ponajbolje te „iz prve ruke“ donosi promišljanja biskupa Nežića o tome ključnome razdoblju istarske povijesti.

Autori zbornika su vrsni službenici Crkve, pravnici (civilni i kanonski), povjesničari, teolozi, arhivisti i dr., a među njima zastupljen je znatan broj ljudi koji su mons. Nežića osobno poznavali i s njime njegovali prijateljske odnose, ali i one kolegijalne, profesionalne, hijerarhijske i sl. Stoga su zapisi u ovome zborniku ne samo vrijedni stručni i znanstveni doprinosi, nego i neposredna svjedočanstva koja autentično pružaju uvid u svu složenost toga vremena i Nežićeve osobe te njezine uloge u političkim i crkvenim procesima toga doba. Urednici zbornika su mons. Sergije Jelenić, kanonist mr. iur. can. Ilija Jakovljević te civilni pravnik izv. prof. dr. sc. Ivan Milotić, a knjiga ima međunarodnu recenziju. Ovim izdanjem uspostavljena je i nova nakladnička cjelina Histria Christiana historico-iuridica u sklopu koje se ubrzo očekuju i nova važna izdanja za razumijevanje XX. stoljeća u Istri te uloge Crkve i njezina svećenstva.

Osim novih saznanja, neposredna uvida u navedene teme te rezultata izvornih istraživanja, ovaj zbornik radova vrijedan je jer na jednome mjestu te cjelovito i bez zadrške okuplja relevantne i vjerodostojne podatke o djelovanju biskupa Nežića u Istri, ali i o slabije poznatoj i namjerno prešućivanoj sudbinskoj ulozi Crkve u Istri razdoblju od 1947. do 1983. godine. Ovaj je zbornik i svojevrstan, ali uvijek aktualan memento na biskupa Nežića i na poseban način dano priznanje tome strancu (rodom iz Jaske) koji je svojim upornim i predanim djelovanjem u vrlo teškim i osjetljivim prijelomnim vremenima u Istri zadužio i Republiku Hrvatsku, i istarsku Crkvu, ali i sve nas koji danas baštinimo plodove njegovih težnji i promišljanja.

Zbornik radova nastao je slijedom  znanstvenog skupa posvećenog 70. obljetnici uspostave Apostolske administrature u Pazinu, 40. obljetnici ujedinjenja Crkve u Istri te mons. Dragutinu Nežiću, prvom biskupu ujedinjene Istarske crkve. Skupu, koji je održan 20. listopada 2017. godine, u Auli magni Pazinskog kolegija, uz brojnu publiku, prisustvovao je velik broj sveučilišnih profesora, znanstvenika, stručnjaka, povjesničara, pravnika, kulturologa, svećenika, redovnika i predstavnika crkvene i civilne vlasti.

Ovo je vrsno djelo prezbiteriju Porečke i Pulske biskupije predstavljeno na redovitom susretu u Pazinskom kolegiju neposredno prije blagdana sv. Maura, 18. studenog 2019. godine, a predstavili su ga izv. prof. dr. sc. Ivan Milotić  i mr. iur. can. Ilija Jakovljević. (Tiskovni ured PPB)

 

 

 

Najave i obavijesti

Nema događanja

Istaknuto

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.