Četvrtak, 28 ožujka, 2024
Kultura i tradicija

Predstavljena knjiga „ Verso Crassiza“ o mučeništvu bl. Francesca Bonifacia

Knjiga „Verso Crassiza“ (Prema Krasici), donosi jedan potpuni pregled kronologije događaja temeljenih na iskazima svjedoka te povijesnih i društvenih kontekstualnih pojašnjenja, kako je rekao i sam autor Mario Ravalico, za jednu eventualnu novu biografiju bl. Francesca Bonifacia.

Knjiga je predstavljena u Umagu, u sjedištu Zajednice Talijana, u četvrtak, 29. listopada 2015. Nakon uvodnih riječi pozdrava predsjednice Zajednice Talijana Floriane Bassanese Radin, koja je na poseban način zahvalila organizatoru predstavljanja fotografu Gianfrancu Abramiju,  i dopredsjednika Universita popolare di Trieste Manuela Braico, Kristian Knez, predsjednik Društva za povijesna i zemljopisna istraživanja u Piranu govorio je o povijesnom kontekstu nestanka bl. Francesca Bonifacia.

On je podsjetio i na druge svećenike koji su ubijeni ili zlostavljani u periodu od prvog poraća do pedesetih godina prošloga stoljeća, istaknuvši napose ubojstvo bl. Miroslava Bulešića. Zatim se okupljenima obratio ravnatelj Muzeja Grada Pazina prof. Denis Visintin koji je govorio o sakupljanju podataka na terenu, u arhivima, kao i o mnogim svjedočanstvima sakupljenim među žiteljima Krasice i okolice napose nakon raspada Jugoslavije. Posljednji se posjetiocima obratio sam autor, Mario Ravalico koji je naglasio kako je nakon objave knjige sakupio još mnoga druga svjedočanstva, te kako se nastavlja rad na otkrivanju mjesta gdje se nalaze posmrtni ostaci bl. Bonifacia. Predstavljanju je nazočio i nećak Blaženika, Gianfranco, koji je istaknuo da su braća bl. Francesca oprostila, ali da se nada kako će stricu moći priuštiti dostojan ukop.  Predstavljanju su nazočili umaški župnik vlč. dr. Josip Grbac u vrsarsku župnik vlč. mr. Lino Zohil te drugi predstavnici raznih institucija.

Knjigu je izdao Istituto Regionale per la Cultura Istriano-fiumano-dalmata, (Regionalni Institut za Istarsko-riječko-dalmatinsku kulturu). Knjiga na 142 stranice, mekog uveza, donosi cjeloviti kronološki pregled, uz bogata kontekstualna povijesno-političko-sociološka pojašnjenja okolnosti nestanka bl. Francesca Bonifacia. Prema iskazima svjedoka i temeljem vrlo šturih zapisa autor nastoji rekonstruirati dinamiku događaja. O suđenju počiniteljima i nalogodavcu nisu pronađeni nikakvi dokumenti, tek se iz iskaza svjedoka naziru naznake o nekom možebitnom suđenju počiniteljima. Autor nadalje donosi i temeljit pregled tadašnjih tiskovina, i talijanskih i hrvatskih, u kojima, osim indirektno,  nije bilo konkretnog  pisanja  o nestanku bl. Bonifacia, dok su o mučeništvu bl. Miroslava Bulešića pisali, napose talijanski crkveni tisak, dosta konzistentno. Jedini medij koji je u to vrijeme, i to samo nakon dva dana, donio vijest o uhićenju i nestanku bl. Bonifacia bio je Radio Venezia Giulia. Knjiga na kraju donosi biografiju Blaženika, njegov Duhovni testament, slikovni i tekstualni opis mjesta zbivanja te korištene bibliografske izvore.

Ta je knjiga vrijedno djelo koje će, kako je i sam autor naglasio, biti poticaj za daljnja istraživanja i jednu novu biografiju Blaženika, a možda bude i poticaj za jednu konkretnu konzistentnu publikaciju o bl. Francescu Bonifaciu i na hrvatskom jeziku.

Porečka i Pulska biksupija od rujna 2014. godine ima među tijelima uprave i Vijeće za promicanje kulta bl. Miroslava Bulešića i Francesca Bonifacia  koje kao pročelnik predstavlja mons.  Vilim Grbac, generalni vikar biskupije. 

Najave