Utorak, 19 ožujka, 2024
Katehetski ured

Adventski susret vjeroučitelja u Pazinu u znaku bl. Miroslava Bulešića

Adventski susret vjeroučitelja Biskupije Porečke i Pulske održan je, već tradicionalno, uoči prve adventske nedjelje, u subotu 30. studenoga 2019. u Pazinskom kolegiju. Nakon molitve, uvodnog pozdrava i uvodnih riječi predstojnika Katehetskog ureda vlč. Maksimilijana Buždona, predavanje na temu “Blaženi Miroslav Bulešić – stota godišnjica rođenja” održao je vlč. Ilija Jakovljević, župnik iz Fažane, vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Bulešića.

Govor o bl. Miroslavu kao svećeniku i kateheti odnosno njegovom pastoralnom djelovanju predavač je ponajprije stavio u širi kontekst vremena u kojem je Blaženik rođen, živio i djelovao.Spomenimo samo da je tijekom talijanske uprave Istre Istru je napustilo osamdesetak hrvatskih svećenika, a umjesto njih su, s ciljem talijaniziranja Istre, u našim župama namješteni svećenici iz Italije koji nisu znali hrvatski jezik. Njih je narod vrlo teško prihvaćao, ma koliko oni bili dobri, brižljivi svećenici. Mnogi će se već tada distancirati od Crkve.

Sav je život bl. Miroslava kao svećenika prožet njegovim mladomisničkim geslom uzetim iz molitve Očenaša: “Dođi kraljevstvo tvoj, budi volja Tvoja!”U župama u kojima je Bulešić djelovao (Baderna, Kanfanar s kapelanijama, Sošići i Barat) unatoč ratnim opasnostima i zapuštenom vjerskom životu sav se daje za život svoje župne zajednice. Zahvaljujući njegovoj pastoralnoj razboritosti i neumornom radu oživljava vjerski život, nastoji oko izgradnje Kraljevstva Božjeg. Iako klima nije bila pogodna za pastoralni rad, on ide po selima, obilazi ljude, skuplja djecu i katehizira. Vjernici su brzo prihvatili takav pastoralni rad u kojem župnik zna njihove rane zacjeljivati ljubavlju, omatajući ih u bijeli omot ljubavi. Katehetski rad bl. Miroslava kao svećenika onoga vremena nije bio nimalo jednostavan ni lak, istaknuo je predavač. Kroz cijelo to vrijeme mržnje, uz istinsko rodoljublje, vlč. Bulešić je sačuvao univerzalnost i principijelnost katoličkog svećenika te je ispod bilo koje vojničke odore uvijek gledao čovjeka kao Božju sliku, o čemu svjedoči njegova izjava: „Ja sam katolički svećenik i podijelit ću svete sakramente svima koji ih zatraže: i Hrvatu i Nijemcu i Talijanu.“ Zbog takvog odvažnog, dosljednog i načelnog djelovanja Bulešiću stižu prijetnje s raznih strana. Unatoč mnogim poteškoćama i različitim metodama zastrašivanja vjernika, koje čitamo iz spisa bl. Bulešića, njegov je pastoralni rad bio raznovrstan: katehizacija djece i mladih po selima, razne pobožnosti u župi (osobito Presvetom Srcu Isusovu i Marijinu), promiče zajedničko moljenje krunice; osnivanje djevojačkoga društva, poticanje ljudi na sakramentalni život (redovita mogućnost za svetu ispovijed), obilazi bolesnike, organizira župni zbor, siromasima rado pomaže, organizira uspješne pučke misije (u Kanfanaru).Sve su to vjernici cijenili, ali lokalne vlasti nisu se mogle pomiriti s činjenicom da imaju tako poduzetnog župnika u svojoj sredini i zaključili: “Dok je ovaj živ, narod neće ići za nama, niti dolaziti na naše sastanke.”

Predavač je u svom izlaganju i razmatranju Bulešićeva života usporedio poteškoće u katehizaciji njegova vremena s  izazovima s kojima se vjeroučitelji danas nose. Kao poticaj u katehetskom radu s djecom na temelju Bulešićeva primjera istaknuo je važnost molitve, da djeca nauče moliti. Vjeru nije dovoljno samo poznavati, nego prakticirati. Iz molitve se javlja i želja za misom. Vođeni primjerom našega Blaženika koji je u katehetskom radu molitvu stavio na prvo mjesto,  pokušajmo u ovoj godini blaženog Miroslava Bulešića uz upoznavanje njegova života učiniti da nam djeca više mole, potaknuo je vlč. Jakovljević i zahvalio vjeroučiteljima na svemu što čine na promicanju lika blaženog Miroslava.

U drugom dijelu susreta održana su stručna vijeća za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola s primjerima dobre prakse koja su osmislili voditelji županijskih stručnih vijeća: Mirna Bunčić za srednjoškolske vjeroučitelje i Domagoj Matković za  vjeroučitelje u osnovnim školama.

Nakon pokorničkog bogoslužja i prigode za ispovijed, misno slavlje predvodio je vlč. Jakovljević u koncelebraciji s kancelarom mons. Sergijem Jelenićem i predstojnikom Katehetskog ureda vlč. Buždonom. Susret je zaključen objedom u blagovaonici Kolegija. (np)

 

 

 

Najave