Utorak, 19 ožujka, 2024
Duhovna zvanja

Preč. Jelenić proslavio 60. obljetnicu svećeništva

U nedjelju, 18 srpnja 2021. godine, svečanim misnim slavljem vodnjanski župnik preč. Marijan Jelenić zahvalio je Bogu za 60 godina svećeništva. 

Dijamantni slavljenik je predvodio misno slavlje, a prigodnu homiliju izrekao je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan. On se je osvrnuo na dugogodišnji marljivi rad slavljenika na Njivi Gospodnjoj, u svim njegovim svestranim nastojanjima, od pastoralnog, izdavačkog pa sve do nastojanja na očuvanju svetih tijela koja se čuvaju u prezbiteriju vodnjanske crkve. Biskup je napose naglasio „Ova kršćanska zajednica, svi mi, zahvaljujemo Bosa s našim dijamantnim misnikom i za našeg dijamantnog misnika i njegov plodan 60-godišnji svećenički život i rad, u kojem  je on osim župnog pastorala uspješno djelovao pisanjem i izdavanjem knjiga, čuvanjem naše bogate sakralne baštine, velikim obnovama ove crkve i drugih crkvama Vodnjanštine, obnovom, čuvanjem i predstavljanjem svetačkih relikvija, promicanje lika Sluge Božjeg Egidija Bulešića, organiziranjem festivala duhovnih pjesama, promicanjem štovanja sv. Blaža i sv. Foške, cjeloživotno zauzetošću u pastoralu turizma. Doista, rijetko širok dijapazon bogatog i plodnog djelovanja jednog jednostavnog, skromnog, ali sposobnog i bistrog, te osobito, danonoćno zauzetog, da – ponekad malo oštrog i neugodnog, ali i to treba razumjeti, te tvrdoglavo ustrajnog pastoralnog i kulturnog djelatnika.“

„Lijepo je, osobito u ova vremena kada se nastoji isticati ili čak izmišljati samo ono crno u Crkvi i kod svećenika, lijepo je moći se diviti ne samo onim najsvetijim, kristalno čistim, svetim, junačkim likovima poput bl. Stepinca bl. Bulešića ili jednog biskupa Dobrile, nego i nebrojenim jednostavnim radnicima na Božjoj njivi – našim običnim seoskim ili gradskim župnicima – koji su se s vjerom, predanjem i osobnom hrabrošću odazvali na Božji poziv te se dnevno trude u Božjem narodu vršiti službu Isusa dobrog pastira.“, naglasio ej mons. Milovan.

Čestitke na kraju mise poslušajte ovdje:

Na kraju misnoga slavlja uslijedile su brojne čestitke. Saborski zastupnik Anton Kliman, inače slavljenikov župljanin, iznio je pregled njegova pastoralnog djelovanja, koje sa sobom donosi impresivne statistike sakramenata, ali i impozantne podatke glede drugih projekata za dobrobit župe i mjesta. O bogatoj izdavačkoj djelatnosti vodnjanskog župnika progovorio je dr. sc. Elvis Orbanić iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji je ustvrdio da je preč. Jelenić svakako publicistički najproduktivniji svećenik Porečke i Pulske biskupije. Danilo Dragosavac, slavljenikov dugogodišnji suradnik, prisutne je podsjetio na sve projekte koje je župnik pokrenuo za Vodnjan, a posebno je naglasio ogroman napor koji je uložen u znanstvenu obradu i nastojanje očuvanja svetih tijela. Čestitke u ime biskupije izrekao je dekan preč. Ilija Jakovljević a u ime župe Claudio Gorlato. Novi gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio je uz čestitke i zahvale župniku ujedno najavio za slijedeću godinu proslavu 50. obljetnice župničke službe preč. Jelenića u tom malom, a tako značajnom istarskom gradiću. (G. Krizman)

 

Najave