Utorak, 19 ožujka, 2024
Hodočašća

Istarsko hodočašće na Trsat u znaku Godine obitelji

U subotu, 4. rujna 2021., tradicionalno u tjednu prije blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije, održano je Istarsko hodočašće na Trsat. Veliko mnoštvo vjernika, iz gotovo svih župa Porečke i Pulske biskupije, okupilo se u perivoju Trsatskoga svetišta, na svetoj misi koju je predvodio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan uz koncelebraciju pedesetak svećenika. Hodočasnicima se je na početku obratio gvardijan svetišta o. Krunoslav Kocijan.

“Hrvatski Nazaret”

Mons. Milovan je na početku homilije podsjetio na davnu predaju prema kojoj je Nazaretska kućica, u kojoj je živjela Sveta obitelj Isusa, Marije i Josipa, 3 godine boravila na Trsatu prije nego je prenesena u Loreto, u Italiji. „Trsat nam tako na osobit način govori upravo o Svetoj obitelji nazaretskoj, koja nam je trajni uzor, ali govori nam i o našim obiteljima, za njih danas posebno molimo“, rekao je propovjednik  te je istaknuo poveznicu Trsatskoga svetišta kao „Hrvatskog Nazareta“ s ovogodišnjom Godinom obitelji koju je proglasio papa Franjo. Prisjetio se i riječi pape Ivana Pavla II. da „budućnost svijeta prolazi kroz obitelj i da je „obitelj jedno od najvećih dobara čovječanstva.“. „I Sin Božji je, postajući čovjekom, osjetio toplinu obitelji“ rekao je mons. Milovan te nastavio citiravši riječi pape Pavla VI., svojevremeno hodočasnika u Nazaretu, „Ovdje u Nazaretu shvaćamo način života u obitelji. Neka nas Nazaret podsjeti što je obitelj, što je zajedništvo ljubavi, njezina skromna i jednostavna ljepota, njezina sveta i nepovrediva osobina; neka nam pokaže kako je nježan i nezamjenjiv odgoj u obitelji, neka nas pouči svojoj naravnoj funkciji u društvenom poretku.“

 

„Oponašajući Svetu Obitelj možemo otkriti jedinstvenu odgojnu i obrazovnu ulogu obitelji. Odgoj je to koji znači iskrenu ljubav i povjerenje, ali uključuje i poticaje, zahtjeve i opomene djeci. U obitelji se može iskusiti sva ljepota zajedništva, posebno ako je ona uz ostalo i dom molitve, mjesto iskrene ljubavi, ako strpljivost i opraštanje nadvladaju naglost i tvrdoću, ako teškoće života podnosimo međusobnom povezanošću i oslanjanjem na Boga“, naglasio je mons. Milovan.

“Ne bojte se!”

Propovjednik je nadalje citirao dokumente Crkve koji obitelj nazivaju „Crkva u malom“ jer je ona prvo i najvažnije mjesto gdje se prenosi vjera. „Obitelj je i škola molitve i slavljenja Boga, mjesto najčišće ljubavi koja ne poznaje interesa, mjesto i škola zajedništva i služenja u ljubavi, čuvarica materinskog jezika, identiteta i kulture, ambijent gdje se začinje i rađa smislen i radostan osobni život te ambijent koji pomaže i ohrabruje odluke za buduće roditeljstvo i rađanje djece“, istaknuo je mons. Milovan. Upozorio je da se mladi danas boje braka, „današnja kultura rađa strah od konačnih odluka“, no, nastavio je, „papa Franjo potiče mlade da stupe u brak, on mladima četo ponavlja „Ne bojte se!“. U Svetome Pismu se čak 365 puta ponavlja riječ ‘Ne bojte se, dakle za svaki dan u godini“, podsjetio je propovjednik.

Spomenuo je i ove godine ustanovljen Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, „koji su dokaz kontinuiteta života, svjedoci prošlih vremena poveznica s predcima nositelji dragocjenog iskustva i mudrosti“.

„Obitelj je božanska ustanova, sam ju je Bog izmislio i stvorio. Ali baš tu temeljnu stanicu života Crkve i društva danas se tako često dovodi u pitanje te se relativizirao obiteljsko zajedništvo, bračnu ljubav i vjernost, nerazrješivost i svetost kršćanske ženidbe“, upozorio je mons. Milovan te napomenuo da je „na svima nama vjernicima danas velika odgovornost i poziv: ne dopustiti da egoizam, sebičnost, samodostatnosti tvrdoća srca, te pomodarstvo dovedu u pitanje naše ljudske i kršćanske vrednote.“

Obitelj -budućnost naroda

„Društvo i država koji ne znaju prepoznavati obitelj, utemeljenu na bračnom zajedništvu muža i žene, režu granu na kojoj počiva budućnost jednog naroda“, istaknuo je uz ostalo propovjednik te je još jednom naglasio da nam Sveta Obitelj te Majka Božja i sveti Josip u svojim roditeljskim ulogama trebaju biti uzor u našim obiteljskim odnosima.

Zaključio je potaknuvši sve na molitvu „danas ovdje u Trsatskom svetištu neka Marija Kraljica obitelji i sveti Josip pomognu svojim zagovorom sve naše obitelji, da bi ustrajale na putu vjere, nade, ljubavi, zajedništva te u našim sredinama promicale civilizaciju ljubavi i života.“

Po završetku misnoga slavlja hodočasnici su, predvođeni klerom, otišli se u crkvu pokloniti se liku Majke Božje Trsatske.

 25. jubilarno hodočašće pješice

I ove je godine skupina hrabrih krenula, po 25. put, pješice prema Trsatu. U četvrtak, 2. rujna 2021. nakon mise i hodočasničkog blagoslova u podne u samostanskoj crkvi pazinskog Franjevačkog samostana Marijina Pohođenja pedesetak hodočasnika pješaka krenulo je put Trsata kako bi za dva dana stigli propješačiti šezdesetak kilometara poljskih i brdskih staza. Prve večeri su prespavali u crkvi Gospe Karmelske u selu Opatija na Boljunskom području. Drugoga dana uspeli su se preko Učke gore, preko Poklóna, gdje su se kao i brojne generacije tijekom povijesti poklonili  Gospi Trsatskoj pri prvom pogledu na Rijeku i područje onkraj Učke. Druge večeri ugostila ih je Župa Matulji,  au subotu su se, nakon uspona Trsatskim stubama pridružili svim ostalim hodočasnicima na zajedničkom misnom slavlju. Hodočasnike pješake je i ove godine vodio vlč. Darko Zgrablić kojemu je ovo bilo 23. pješaćenje, a hodočasničko društvo mu je u znak zahvale, u prigodi ovogodišjeg jubilarnog hodočašća, poklonilo sat u obliku Istarskog poluotoka s označenom rutom hodočašća. 

(G. Krizman)

Najave