221116 Lanisce 2Vlč. Josip Mašina, župnik Lanišća predvodio je misno slavlje u srijedu 16.11. u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Koncelebrirali su preč. Ivan Lenić, katedralni župnik i đakovački dekan te mons. Antun Sente, ml., rektor Josipova svetišta.

Posebnost ovog misno slavlja bila je pjevana Stara misa iz vremena glagoljaša koja se pjeva u Lanišću, a izveli su je Lanišćani predvođeni prečasnim Marijom Žmagom, buzetskim župnikom, rođenim u Lanišću.

Župnik svetog Kancija, Kancijana i Kancijanile mučenika iz Lanišća, vlč. Josip u prigodnoj je homiliji između ostalog kazao tumačeći prispodobu o deset mna, odnosno o deset talenata kako su sluge zapravo kršćani koji trebaju umnažati darovane talente dok se Gospodar ne vrati, odnosno dok nas Gospodin ne pozove k sebi na račun.

Dolazimo iz mjesta Lanišće gdje je blaženi Miroslav Bulešći podnio mučeništvo. Može se postaviti pitanje zašto netko ima potrebu ubijati svećenika, od kuda mržnja, konačno zašto su priveli Krista na križ? Poznato je da je Krist donio novost na ovaj svijet, novi duh, što ovaj svijet, odnosno đavao ne trpi. Stoga oni koji žive kršćanski koji nose Krista u srcu izazivaju jednu vrstu mržnje, iako ništa loše ne rade. Tako i Miroslav Bulešić nije ništa loše radio, već je ljubio čovjeka, darivao se za mlade i govorio istinu. No, istina se nekima tada nije sviđala. Istina se i danas nekima ne sviđa i ne može doprijeti do čovjekova srcu. Stoga takvi žele maknuti istinu, jer im smeta. Kao što je Gospodar iz prispodobe tražio račun djelovanja svojih rednika, tako će i Bog od svakog nas tražiti račun života. Stoga smo svi pozvani da budemo svjedoci Božje ljubavi u ovome svijetu. Jer sve što vrijedi u čovjekom životu je dar od Boga. Čovjek koji je toga svjestan može biti i dobar svjedok Božje ljubavi. Sveti Josip je upravo takav svjedok. Bio je svjestan darovanog dara, naime bio je pozvan odgojiti Sina Božjega. Unatoč tome što je imao probleme, poput bijega u Egipat, nije odustajao od istine. U tome mu je uvelike pomogla poniznost i podložnost Bogu. Stoga učimo se od svetog Josipa i blaženog Miroslava Bulešića vršiti volju Božju, zaključio je vlč. Josip.

Na kraju misnog slavlja vlč. Josip je kazao kako Lanišće ima šezdesetak ljudi, ali da ih je pedesetak svake nedjelje na mise, dakle oko devedeset posto. O toga tridesetak ih je svojim pjevanjem animiralo misnim slavljem. Sve okupljene vlč. Mašina blagoslovio je relikvijama blaženog Miroslava Bulešića te pozvao sve Josipove hodočasnike da posjete Lanišće.

Nakon misnog slavlja u Galeriji "Martin Borković" Nacionalnog svetišta svetog Josipa otvorena je izložba akademskog slikara Marijana Jakubina po nazivom " Život Izdanka".

Djelatnici policijske uprave istarske proslavi su danas Dan policijske kapelanije bl. Miroslava Bulešića

Svetom misom u Katedrali Uznesenja Marijina u Puli, Policijska uprava istarska obilježila je Dan policijske kapelanije bl. Miroslava Bulešića.

Svetoj misi prisustvovali su predstavnici Policijske uprave istarske, predstavnici vojske i obalne straže te bivši načelnici policijske uprave i ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije BAK Istra, a uveličala ga je Policijska klapa Sv. Mihovil iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

dan kapelanije5

Uvodnim pozdravom okupljenima se obratio policijski kapelan vlč. Ilija Jakovljević, čestitavši svim djelatnicima Policijske uprave istarske Dan policijske kapelanije bl. Miroslava Bulešića. Misno slavlje predvodio je mons. Ivan Milovan, biskup u miru, dok je kroz propovijed vlč. Siniša Vujčić istaknuo bit opraštanja i pozvao okupljene da ne izgube vjeru u ljubav i u Boga.

Na kraju misnog slavlja, u ime načelnika Policijska uprave istarske Bože Kirina, prisutnima se obratio načelnik Sektora policije Mladen Blašković koji je zahvalio policijskom kapelanu na svim toplim riječima, pomoći i podršci koju pruža djelatnicima policijske uprave. ''Naš je policijski poziv častan i human te ga svakodnevno obavljamo visoko profesionalno i odgovorno. Međutim naš posao podrazumijeva svakodnevne intervencije na prometne nesreće, tučnjave, nasilja i druga teška kaznena djela, suočavamo se sa svakakvim ljudima, njihovim tragedijama, teškim  sudbinama, raznim nesrećama i događajima. Te intervencije ostavljaju na nama duboki trag, a ponekad i teški stres. Zato nam je  važno da se imamo kome obratiti s punim povjerenjem, nekome tko nam može uliti nadu i vjeru, pružiti utjehu i izreći toplu riječ. Stoga, Ilija, još jednom zahvaljujemo na duhovnoj skrbi'', rekao je Blašković i čestitao svim djelatnicima Dan policijske kapelanije bl. Miroslava Bulešića, navodi Odjel za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU Istarske. (Foto: PU istarska)

dan kapelanije8

Dan uoči 74. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića, u Lanišću je misno slavlje predvodio o. Ivan Dominik Iličić, studentski kapelan u Rijeci.

Tom su prigodom domaći župljani izveli tradicionalnu Lanišku misu.

 

(Foto/video: Pino Ružić)

Video zapis mise o 74. obljetnici mučeništva bl. Miroslava Bulešića

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.