6. 5. 2022.: Međunarodni znanstveni skup „Slovenski svećenici u hrvatskoj Istri u 19. i 20. stoljeću“
Subota, 7. Svibanj 2022

Međunarodni znanstveni skup „Slovenski svećenici u hrvatskoj Istri u 19. i 20. stoljeću“ održat će se 6. svibnja 2022. u Državnom arhivu u Pazinu.

U brojnim je hrvatskim i slovenskim pograničnim krajevima bilo vidljivo povezivanje slovenskoga i hrvatskog stanovništva. Isto je evidentirano na različitim razinama, uglavnom uvjetovano političko-povijesnom situacijom određenog geografskog prostora. Na prostoru hrvatske Istre zabilježeni su različiti oblici slovensko-hrvatske suradnje i to, prije svega, zahvaljujući različitim profilima učen(ijeg)a stanovništva: učiteljima, narodnim prosvjetiteljima te svećenicima koji su imali značajnu ulogu u očuvanju narodnog jezika, identiteta i običaja kraja u kojem su djelovali.

Cilj je ovog znanstvenog skupa ukazati na brojne svećenike koji su na prostor hrvatske Istre dolazili iz slovenskih krajeva, a koji su na tom prostoru djelovali duži ili kraći niz godina te evidentirati, opisati i valorizirati njihov rad. Mnogi su svećenici zadužili stanovništvo hrvatske Istre, ali se zbog lokalnog djelovanja o njihovom radu mogu pronaći samo parcijalni podaci.

Na znanstvenom skupu aktualizirati će se teme povezane s djelovanjem slovenskih svećenika u hrvatskoj Istri tijekom 19. i 20. stoljeća i to:

teorijski aspekt i važnost djelovanja slovenskog svećenstva u hrvatskoj Istri u dijakronijskom i sinkronijskom kontekstu;

opis djelovanja i valorizacija pojedinačnih slovenskih svećenika koji su duže ili kraće razdoblje djelovali na prostoru hrvatske Istre.

 

Za sudjelovanje na znanstvenom skupu treba ispuniti prijavni obrazac (u prilogu) i isti poslati do 10. travnja 2022. na e-Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli..

Za sva dodatna pitanja  možete se obratiti dr. Barbari Riman na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli..

Službeni jezici Skupa su: hrvatski, slovenski i engleski. Organizator ne pokriva troškove putovanja i smještaja.

Preuzmite i ispunite prijavni obrazac >>

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.