Subota, 20 travnja, 2024
Novosti

Božićno primanje

U subotu, 21. prosinca 2013. u Biskupskom ordinarijatu u Poreču održano je božićno primanje.

Na poziv porečkog i pulskog biskupa mons. Dražena Kutleše, okupili su se svećenici Porečke i Pulske biskupije te predstavnici civilnih vlasti Istarske županije: župan Valter Flego, gradonačelnici gradova, načelnici općina te predstavnici javnih ustanova i službi.

Skupu se prvi obratio generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac, koji je u ime svećenika, redovnika i redovnica zahvalio ordinariju na pozivu te, naglasivši kako „nas Božić uvijek potiče na izgradnju zajedništva te međusobnog poticanja na dobro“, zaželio biskupu ordinariju i biskupu u miru Ivanu Milovanu, u ime prezbiterija Porečke i Pulske biskupije, čestiti Božić i puno Božjega blagoslova u 2014. godini.

Župan je u svome obraćanju u ime svih načelnika i gradonačelnika zahvalio mons. Draženu Kutleši na „izuzetnoj, toploj, konstruktivnoj, gotovo svakodnevnoj suradnji i razgovoru koji donose niz konkretnih rezultata“. Župan Flego je izrazio zadovoljstvo što je zajedno s kolegama imao prigodu nazočiti velebnom događaju beatifikacije Miroslava Bulešića. Govoreći o budućnosti, župan je naglasio kako se unaprijed raduje brojnim zajedničkim projektima koje općine i Županija namjeravaju realizirati u suradnji sa župnicima i sa Biskupijom, te namjeru združenih nastojanja i zajedničkog ulaganja sredstava u realizaciji projekata za opće dobro.

Biskup je u svome obraćanju u osvrtu na prošlu godinu istaknuo važnost najznačajnijeg događaja 2013. godine u ovoj dijecezi, beatifikacije Miroslava Bulešića, prve takve proslave u Porečkoj i Pulskoj biskupiji. Ordinarij je napose izrazio zadovoljstvo činjenicom da su predstavnici civilnih vlasti sa područja biskupije prepoznali događaj kao „svoj“, kao nešto od izuzetne važnosti za ovo područje. Obraćajući se okupljenim predstavnicima civilnih vlasti, biskup im je, citirajući Starozavjetnu Knjigu kraljeva, poželio da u daljnjem radu imaju „pronicljivo srce“, kako bi u izvršavanju povjerene im službe upravljanja znali raspoznati zlo i dobro, kako bi se mogli zalagati za istinsko dobro.

Uz čestitke za sretan i blagoslovljen Božić te uspješnu 2014. godinu druženje uzvanika nastavljeno je uz konstruktivne razgovore u cilju realizacije zajedničkih projekata za opće dobro svih žitelja Istarske županije.

Najave