Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Pulska biskupija proslavila sv. Tomu apostola

Svetkovina sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule svečano je proslavljena svečanim koncelebriranim misnim slavljem u pulskoj stolnoj crkvi, katedrali Uznesenja Marijina, pod predsjedanjem apostolskog upravitelja Porečke i Pulske biskupije nadbiskupa mons. dr. Dražena Kutleše, uz koncelebraciju biskupa u miru mons. Ivana Milovana te tridesetak svećenika. Ta je misa ujedno bila i završnica Sinodalnog hoda u Porečkoj i Pulskoj biskupiji koji je započet 16. listopada u porečkoj bazilici.

Na kraju misnoga slavlja blagoslovljen je novi kip svetoga Tome ap. koji je nabavljen za katedralu zahvaljujući donaciji jedne obitelji koja želi ostati anonimna. Kip je rađen po narudžbi u poznatom ateljeu sakralnih umjetnina Ferdinand Stuflesser 1875 u sjevernotalijanskoj regiji Alto Adige. Riječ je kipu u prirodnoj veličini klesanom u drvu te oslikanom umjetničkim bojama, odjeća je naslikana u stilu rimskoga građanina.

Svečanosti su, uz brojne vjernike Pulske biskupije, nazočili pulska dogradonačelnica Ivona Močenić te porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Mons. Kutleša je na početku homilije istaknuo neophodnost i vrijednost zajedničkog promišljanja temeljem smjernica sinodalnog hoda. Komentirajući dnevno evanđelje o sv. Tomi apostolu nadbiskup je istaknuo da si svaki čovjek, bez obzira na vjeru, postavlja egzistencijalna pitanja o Bogu i smislu. „No postoje i druga pitanja koja nas progone, primjerice o patnji nevinih. Za nas vjernike temeljni je odgovor u Prvoj Pavlovoj poslanici Korinćanima gdje kaže da je temelj naše vjere tjelesno uskrsnuće Isusa Krista. Kada dođemo u razne probleme uvijek se trebamo vratiti na tu činjenicu jer, ako je to istina naše sumnje će se uvijek nadići, ako to nije istina onda je uzalud sve što vjerujemo. Da bi to ispitali i došli do konkretnih odgovora u tome najbolje nam može pomoći onaj koji je imao konkretno iskustvo sumnji, sv. Toma. On je bio, današnjim rječnikom rečeno, skeptik. Sve je stavljao u sumnju jer je bio takve naravi, ali važna je činjenica da je bio iskreni tražitelj i išao je tamo gdje su ga činjenice vodile“, rekao je nadbiskup. Predvoditelj je nadalje istaknuo 4 temeljne stvari s kojima se i mi, poput sv. Tome, borimo. U životu sv. Tome vidimo da ga do sumnje dovodi neuspjeh u njegovu životu povezan s njegovim karakterom. Vidjevši Isusa razapetog, prema ljudskim je mjerilima to smatrao neuspjehom i doživio je razočarenje. I mi su svome životu, gdje mislimo da smo najjači, obično tu najviše griješimo. Trebamo stoga razmišljati kao vjernici da nas događaji i razočarenja u našemu životu ne dovedu u razne sumnje, a i tada se uvijek trebamo vratiti na temelj, tjelesno uskrsnuće Isusa Krista u kojeg mi trebamo vjerovati.

 1490989

Nadalje sv. Tomu je do sumnje doveo problem razumijevanja. Trebamo prihvatiti da je Isus „Put, Istina i Život“, da je on Istina i Put do Spasenja. Treći razlog koji je doveo sv. Tomu do sumnje je pitanje patnje. Svatko je od nas doživio bolest i smrt bliske osobe, u tim trenutcima se trebamo sjetiti da je Isus Krist uskrsnuo, da je Bog stvorio svijet i da se nakon ovozemaljskoga života ponovno vraćamo Njemu. Četvrta činjenica koja je sv. Tomu dovela do sumnji jest njegovo odvajanje od zajednice. Kada imamo problema ne trebamo se izolirati od zajednice jer nam upravo bližnji u zajednici pomažu da vidimo objektivnu realnost života i da sami sebe prihvatimo.

 1500083

„Kako je sv. Toma sve to nadvladao?“, zapitao se propovjednik. „Vjera se ne dokazuje prstom ni očima već se vjera dokazuje srcem, prihvaćanjem Boga. U tome nalazimo dvije važne osobine sv. Tome koje i mi trebamo imati u svome životu. Sv. Toma je bio iskren do kraja, nije se pretvarao, iskreno je pitao i tražio i to ga je dovelo do spasenja.  Druga Tomina karakteristika je da je bio vjeran. Naše društvo najviše pada na tome pitanju, ‘koliko smo vjerni jedni drugima?’. Vjernost je temeljna odlika međuljudskih odnosa i društva, ako nema vjernosti cijeli sustav se urušava. Ako želimo imati odnos s Bogom jedino što nam preostaj je vjera u Isusa Krista. Svatko od nas najbolje zna vjeruje li; blaženi koji ne vidješe a vjeruju“ istaknuo je mons. Kutleša. Propovjednik je pozvao sve okupljene da razmisle o spomenutim pitanjima jer  o tome ćemo biti pitani pred sudištem Božjim, na kraju ovog zemaljskog hodočašća. Potaknuo je sve da mole Boga da im pomogne ‘da ne budem nevjeran nego vjeran’.

Nakon mise na Trgu sv. Tome ispred katedrale, održan je koncert suvremene duhovne glazbe na kojem su nastupili: doc. art. mr. art. mezzosopran Sofija Cingula, akademski glazbenik i kantautor Bruno Krajcar, Grupa Oton i Zbor Milost.      

 1500104

Duhovna priprava za proslavu svetkovine sv. Tome apostola, zaštitnika grada Pule i Pulske biskupije, u pulskoj je katedrali Uznesenja Marijina započela u četvrtak, 30. lipnja, na spomendan Rimskih Prvomučenika. Svetu misu prvoga dana duhovne priprave predvodio je vlč. Joel Catary, predstavnik Pulskog dekanata. Nakon mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.  Drugoga dana trodnevnice, u petak, 1. srpnja,  svetu misu je predvodio vlč. Vladimir Brizić, predstavnik Vodnjanskog dekanata. U subotu, 2. srpnja, trećega dana trodnevnice, prije mise je pjevana svečana molitva prve večernje na čast sv. Tome apostola. Svetu misu predvodio je vlč. Stipe Breko, predstavnik Labinskog dekanata. Nakon mise uslijedio je koncert klasične glazbe, nastupio je  Ansambl mladih istarskih glazbenika Organum Histriae.

U nedjelju, 3. srpnja, na svetkovinu sv. Tome apostola, osim večernjeg misnog slavlja, u 9 sati je bila  misa na talijanskom jeziku, a u 10:30 sati župska misa za narod.

G. Krizman

Toma A1 page 0001 690 x 976

Toma21 1 page 0001 690 x 976

tomakoncert

Najave