Petak, 19 travnja, 2024
Duhovna zvanjaNovosti

Subotički biskup Slavko Večerin propovijedao na zlatnoj misi u Kringi

U nedjelju, 3. srpnja vlč. Stipan Bošnjak, župnik u Kringi i Muntrilju, rodom iz mjesta Vajska u Vojvodini, proslavio je svoju 50. obljetnicu svećeništva. Svečar je predvodio misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Kringi, a prigodnu homiliju izrekao je subotički biskup mons. Slavko Večerin.

Na početku misnoga slavlja kratki uvod izreko je preč. mr. Ilija Jakovljević, a on je na kraju moderirao i govore čestitara.

Mons. Večerin je na početku homilije istaknuo da je cilj obilježavanja godišnjice svećeničkog ređenja jedna velikodušna i radona zahvalnost Bogu , ali i ljudima koji su bili sudionici u njegovu rastu, dozrijevanju i ostvarenju svećeničkog života i poslanja. „Sigurno je da iza svećeničkog zvanja vlč. Stipana Bošnjaka, stoje njegovi pokojni roditelji Ivan I Marica koji su ga ne samo u vjeri odgajali, nego su ga svojim vjerničkim životom podržavan i veselili se njegovom putu prema oltaru. Dobri Bog neka im bude nagrada za sve što su za njega učinili! Uvjeren sam da ga oni s neba gledaju i mole da ostane i dalje na visim kao dobar i svet svećenik, na ponos svome rodu i Crkvi u Hrvata“, rekao je propovjednik.

 1490780

Vlč. Stipan Bošnjak je rođen 27. svibnja 1946. godine. Nakon završene osnovne škole upisuje se u sjemenišnu klasičnu gimnaziju u Subotici, a nakon završetka gimnazije studira na Teološkom fakultetu u Đakovu. Za svećenika je zaređen 02. srpnja 1972., u svojoj rodnoj župnoj crkvi sv. Jurja mučenika u Vajskoj. Svoju prvu svećeničku službu vrši u župi sv. Antuna Padovanskog u Čantaviru u svojstvu župnoga vikara i to u razdoblju od 1972. do 1973. godine. Te 1973. godine u istom svojstvu biva premiještan u katedralnu župu sv. Terezije Avilske gdje ostaje do 1975. kada biva premješten za upravitelja župe, a kasnije župnika u župu sv. Jakova u Plavni gdje ostaje sve do prelaska, 2005. godine, u Porečku i  Pulsku biskupiju. U Subotičkoj biskupiji vršio je više odgovornih službi, bio je sudac Zbornog sudišta biskupije, član prezbiterijskog vijeća Subotičke biskupije te dekan Bačkog dekanata. Sve je ovo bilo potrebno spomenuti kako bismo vidjeli što je sve vlč. Stipan učinio tijekom 50 godina svoga svećeništva na dobro povjerenih mu duša“, naglasio je mons. Večerin.

Za još bolje razumijevanja našeg jubilarca vlč. Stipana, spomenut ću i njegovo mladomisničko geslo, koje je odabrao kao pokazatelj svoje svećeničke budućnosti i rada, a glasi: ”Veliča duša moja Gospodina!“ Bog, Isus odnosno veličanje Gospodina smisao je života našega svečara. I upravo u tom duhu treba promatrati svećenički rad vlč. Stipana. Drugim riječima rečeno on je sav i posve usredotočen na Gospodina“, istaknuo je biskup.

 1490806

Govoreći nadalje o svečaru predvoditelj je nastavio, „Mnogi će ga pamtiti po britkim riječima, drugi kao vrsnog propovjednika i svećenika, koji je s ljubavlju prilazio svojim vjernicima. Vlč. Stipan je prije svega svećenik. Kada je dobri Bog stvarao svijet nije trebao suradnika. Kada je odlučio spasiti čovjeka, onda je poslao Sina svoga Jedinorođenca, koji je svojom mukom, smrću i uskrsnućem otkupio svijet. U vremenu nakon uskrsnuća, Isus treba suradnike i zato On predaje vlast apostolu Petru, i drugim učenicima, koju će vršiti njegovi i njihovi nasljednici u zajednici Isusovih učenika, u svetoj Crkvi. Isus to povjerava Crkvi riječima: “Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji. Pođite, dakle i učinite mojim učenicima sve narode, krsteći ih u ime Oca i Sina Duha Svetoga. Evo ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta”. Isus tako šalje apostole u svijet da naviještaju Evanđelje, da budu svjedoci Njegove smrti i uskrsnuća. Da govore svijetu kako je On onaj po kojemu se svijet i čovjek spašavaju.“

„Eto, tu je Isusovu ovlast, oporuku primio vid. Stipan prije 50 godina po rukama ondašnjeg subotičkog biskupa mons. Matije Zvekanovića. Kao svećenik i župnik ostavio je primjer svećenika, zauzetog za Božju stvar i za dobro hrvatskoga naroda. Poznato mi je da je sav život uložio u podizanje vjerničke, crkvene i nacionalne svijesti u povjerenom mu narodu. Vjerujem da mu vjerni puk to neće zaboraviti.“

„Slaveći danas 50. obljetnicu ovog svećeničkog života, zahvaljujemo dobrome Bogu što nas je obogatio preko našeg vlč. Stipana. Hvala njegovim pokojnim roditeljima, koji su ga rodili i u vjeri odgojili, bratu i snahi, koji su ga pratili svojim molitvama. Hvala i svima vama koji ste se danas okupili na ovoj obljetnici njegova svećeničkog života.“ 

 1490772

„Dragi Stipo!, nastavio je biksup obraćajući se svečaru, „Hvala Ti za sve što si učinio, za svaku lijepu riječ ohrabrenja i nade. Vjerujem da ti ovaj vjerni hrvatski katolički puk neće ti ostati dužan. Ako ništa drugo molit će za Tebe, a to je najveća hvala, da ti dobri Bog dade snage da dalje možeš s ljubavlju naviještati Riječ Božju i proslaviti Boga svojim životom. Bio si uvijek skromni svećenik, kojemu je na srcu Isus živi i uskrsnuli i dobro povjerenih ti duša. Sveta misa i molitva neka ti i dalje budu najvažniji dio tvoga svećeničkog života. Smisao svećeničkog života jest živjeti za Crkvu. Neka ti bude draga i svakodnevna molitva, posebno za tvoje župljane kojima si poslan. Slaveći danas 50. obljetnicu svećeništva vlč. Stipana vjerujem bolje shvaćamo da njegovo zvanje ima smisao. Život u svećeništvu treba biti ne samo izvor osobne radosti, nego i izvor nade za sve ljude, posebno onima koji su shrvani križem.“, rekao je između ostalog mons. Večerin.

 1490857

 Na kraju misnoga slavlja u ime apostolskog upravitelja mons. dr. Dražena Kutleše i prezbiterija Porečke i Pulske biskupije čestitke i zahvale i svečaru izrekao je generalni vikar biskupije mons. Vilim Grbac, koji je vlč. Bošnjaku napose izrazio zahvalnost, „u ime svih svećenika rođenih u Istri, jer je znao cijeniti našu prošlost, našu povijest, znao je cijeniti Hrvatsku Istru, znao je cijeniti one koji su doprinosili vjeri i vjerskome životu te njegovanju prave istinske nacionalne svijesti ovdje na ovim prostorima. Vlč. Stipan je to znao, i to je činio, i ja mu na tome od srca zahvaljujem. Jako bi bilo drago svima nama, a posebno svećenicima koji su rođeni i odrasli u Istri da i drugi svećenici, koji nam dolaze sa svih strana ovoga svijeta, znaju to cijeniti, da znaju poštivati ono što je prije njih bilo, da znaju cijeniti i poštivati one koji su se žrtvovali za život vjere, za Katoličku crkvu i za nacionalni duh koji je itekako prisutan i potreban u ovoj našoj hrvatskoj Istri, na tome od srca zahvaljujem vlč. Stipanu”, rekao je generalni vikar te svečaru poželio još mongo plodnoga rada i Božjega blagoslova u budućem životu.

 U ime župnoga zbora čestitke svečaru je izrekla Irena Mofardin, u ime župnoga vijeća Marija Hrvatin, a u ime općinske uprave načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin. Župljani su predali prigodne darove, komplet knjiga mons. Bože Milanovića i košaru s plodovima zemlje biskupu Večerinu, a svečaru umjetničku sliku župne crkve u Kringi. Prigodni dar uz čestitke svečari su predali i predstvanici Udruge umirovljenika Tinjana, čiji rad vlč. Bošnjak aktivno prati. Svečar je prije završnog blagoslova izrekao prigodne zahvale, te je istaknuo da misnica koju je nosio toga dana je misnica s njegove mlade mise. Nakon završnog blagoslova svakog je sudionike misnoga slavlja blagoslovio sa svojim mladomisničkim, sada zlatomisničkim križem.  

 Vlč. Stipan je po dolasku u Istru 2005. godine bio župnik u Baderni i sv. Ivanu od Šterne, a zatim je 2009. preuzeo Muntrilj te 2010. Kringu.

Misu je glazbeno animirao župni zbor, kantautor Davor Terzić te sopranistica Marija Baldini iz Vižinade.

(G. Krizman)

Najave