Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Tijelovska procesija u Puli

Svetkovina Tijelova, u četvrtak, 16. lipnja 2022., u Puli je proslavljena svečanim misnim slavljem i tradicionalnom tijelovskom procesijom pod predsjedanjem umirovljenog porečkog i pulskog biskupa mons. Ivana Milovana. Koncelebrirali su svećenici pulskih gradskih župa, a oko oltara su asistirali bogoslovi iz pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“. Na svetkovinu Tijelova u pulskim gradskim župama nije bilo večernjih misa, kako bi svi vjernici sudjelovali na zajedničkoj gradskoj procesiji.

Biskup je na početku homilije naglasio dimenziju zajedništva u sakramentu pričesti. „U istom daru kruha i vina Isus ostvaruje i obnavlja žrtvu na križu, svoju križevnu ljubav Velikog petka koju je – u razlomljenom kruhu i razdijeljenom vinu – naznačio već na Svetoj večeri.“  Kao još jedan oblik štovanja Krista biskup je istaknuo i klanjanje te je pohvalio inicijativu cjelodnevnog klanjanja pred Presvetim Sakramentom u pulskoj crkvi Misericordiae koju su pulski svećenici pokrenuli prije nekoliko godina.

„Treći oblik štovanja Isusa Krista je javno štovanje Presvetog Sakramenta kako to danas činimo na  tijelovskoj procesiji“, rekao je biskup te istaknuo da je „tijelovska procesija poziv na izloženost nas kršćana u javnosti.“ „Isus nas je poslao da idemo po cijelom svijetu, a ne samo da sjedimo u polutami poluprazne crkve i da se tu osjećamo dobro. Naša je zadaća oformiti procesiju i izići u javnost, javnost koja ne dijeli naše mišljenje, ni naše stavove ni poglede na život; javnost koja niječe uskrsnuće i život, a promiče kulturu smrti; javnost koja sve relativizira i izokreće; javnost koja ima toliko zla i grijeha, laži i  vrijeđanja… Potrebno je biti Isusov nositelj i donositelj u javni život, upravo biti Isusov svjedok u svijet današnjice.“

„Procesijom Crkva izlazi u javnost kako bi molila. Ona pokazuje ne samo kako je cijeli svijet Božji, nego da i Bog pripada ovome svijetu te svakom području ljudskoga života i djelovanja, da se Crkvu i kršćane ne može i ne smije zatvoriti samo u crkve, nego da Bog i Crkva trebaju društvu, i kršćani si ne smiju dopustiti da u društvu budu neprepoznatljivi i nevidljivi.“

„I zato je današnja tijelovska procesija poziv nama vjernicima na izloženost i na hrabrost izlaganja vrednota evanđelja  u ljudskom društvu. Potiče nas da budemo Kristov glas o dostojanstvu svakoga čovjeka: Kristov glas u medijima, kulturi i umjetnosti, da budemo njegova poruka dobrote i ljubavi u odgojnim ustanovama, u obrazovnom sustavu i zdravstvu. Izlazak i prisutnost kršćana u javnosti danas se očituje kroz zauzimanje za istinu i pravičnost, za socijalno ugrožene, za obespravljene i ponižene, za odustajanje od rodbinskog i stranačkog pogodovanja te veza pri zapošljavanju u razne službe i dužnosti“ rekao je biskup.

Zaključio je istaknuvši da je blagdan Tijelova poziv na klanjanje živom vjerom Kristu u euharistiji te na zahvaljivanje za taj najveći dar njegove dobrote. Okupljajmo se ustrajno na naša nedjeljna slavlja i hranimo si dušu u pričesti, kako bismo – jačani tom snagom – bili graditelji boljega svijeta, zajedno sa svim ljudima dobre volje“, zaključio je biskup Milovan.  

Po završetku mise uslijedila je Tijelovska procesija gradskim ulicama: Riva, Ulica sv. Ivana, Ulica Dubrovačke bratovštine te Scalierova ulica. Procesija je završila  svečanim blagoslovom na ulazu ispred crkve sv. Antuna Padovanskog. 

(G. Krizman)

 

Najave