1480424

U nedjelju, 19. lipnja 2022. godine, porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan je u Gračišću, u Pićanskom dekanatu, predvodio svečano misno slavlje u čast nebeskim zaštitnicima župe i mjesta, sv. Vidu, Modestu i Krescenciji.

Biskup je na početku podsjetio da je crkva u Gračišću posvećena tim nebeskim zaštitnicima prije više od tisuću godina, kroz sva ta stoljeća vjernici iz gračaškoga kraja dolazili su u tu crkvu tražeći zagovor utjehu i pomoć od Boga po zagovoru tih svetih mučenika. Napomenuo je da je dječak sv. Vid, sin majke kršćanke i oca poganina, zajedno sa svojim učiteljem Modestom i hraniteljicom Krescencijom podnio mučeništvo za Dioklecijanova progona. Spomenuo je da je najpoznatija crkva posvećena sv. Vidu katedrala u Pragu, ali i da ga kao svog naslovnika časti prvostolnica naše Riječke metropolije.

Značaj primjera tih ranokršćanskih mučenika propovjednik je sažeo riječima: „Ono što nas u životu sv. Vida, Modesta i Krescencije posebno dira jest ljepota i umijeće odgoja. Vidovi odgojitelji su bili dobri i uspješni odgojitelji. Kao kršćani Modesto i Krescencija nisu htjeli ni smjeli u onim okolnostima dječaku Vidu govoriti otvoreno o kršćanskoj vjeri, ali ono što su jako dobro znali činiti bio je njihov primjer življenja dobrote, poštenja, iskrenosti, požrtvovnosti, strpljivosti i vedrine u svagdašnjem ophođenju, prema Vidu i prema svima ostalima. Očito je na koncu dječak Vid pomalo otkrio odakle njihov pogled na život i snaga za takvo življenje zakona Ljubavi i Istine. A onda su mu oni znali i progovoriti  o Bogu Ocu ljubavi i dobrote te o Isusu Kristu umrlom na križu i uskrsnulome za naše spasenje. U ovom se slučaju sav plemeniti odgoj dječaka Vida dogodio upravo preko primjera vlastitoga života“, rekao je mons. Milovan te je spomenuo poteškoće odgajanja u današnjim vremenima, napose uz pogubne utjecaje medija i društva. Istaknuo je važnost prenošenja mladim naraštajima istinskih životnih vrednota, ali prenijeti ih tako da ih oni zavole i žive. Biskup je nadalje, citirajući svetog papu Ivana Pavla II., istaknuo potrebu prenošenja mladima kulture rada, važnosti samodiscipline, žrtve, solidarnosti, dijaloga, osjećaja za opće dobro, i da smo svi odgovorni za naše društvo. „Narodna mudrost izrazila je to u slikama, i voćku i lozu treba znati obrezivati da bi donijela roda, inače će podivljati“, spomenuo je propovjednik. Znamo da je obitelj kolijevka života i prva škola života, ta temeljna stanica Crkve i društva u normalnim je okolnostima i prva škola vrlina, gdje djeca uči voljeti, poštivati, zahvaljivati, biti solidarni, otvoreni za druge i gostoljubivi. U obitelji se i vjera najbolje prenosi, u njoj se uči molitvi i temeljnom povjerenju u Boga. Važno je zato čuvati i njegovati obiteljsko zajedništvo, rekao je uz ostalo mons. Milovan.

Misa je održana na, za tu prigodu posebno postavljenom vanjskom oltaru, u ugodnoj hladovini pod velikim  stablima između crkve i drevnog zvonika, od kuda se pruža jedinstveni pogled prema susjednom Pićnu, svim okolnim brdašcima i dolinama, te dalje sve do Učke.

Uz biskupa koncelebrirao je župnik domaćin vlč. Filip Celent te vlč. Mauro Boccadoro.

 

 

vid

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.