Porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, u ponedjeljak, 10. siječnja, euharistijskim slavljem spomenuo se svog biskupskog ređenja koje je bilo pred 24 godine, 10. siječnja 1998. godine.

Svečar je misno slavlje tom prigodom predvodio u fažanskoj župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana. On na području te župe živi od umirovljenja, te redovito pomaže u pastoralnom životu. Osim ondje, rado pomaže i drugim župnicima, kad god ga zamole za pomoć, što u vremenu pandemije, nažalost nije rijetko.  

Homiliju je tom prigodom izrekao fažanski župnik, preč. mr. Ilija Jakovljević. Razlamajući Riječ, propovjednik se je osvrnuo na prispodobu odaziva Šimuna i Andrije na Isusov poziv 'Hajdete za mnom i učinit ću vas ribarima ljudi!'. „Taj Isusov poziv: 'Hajdete za mnom' trajno odzvanja u njegovoj Crkvi. Svi smo pozvani da budemo ribari ljudi, tj. ribari ljudskih duša. Da Kristovom mrežom, koja je ispletena od ljubavi – evanđelja zahvaćamo u ovaj svijet i da ta Radosna Božja riječ i naš kršćanski način života oplemenjuje ljude. Ne prisilno, nego Božjom ljubavlju i svojim svjedočenjem te iste Ljubavi.“

Njegov je način blagost, jednostavnost, skromnost te iznad svega ljudskost

Čestitajući mons. Milovanu, preč. Jakovljević je napose istaknuo: „Ovom sv. misom i mi želimo zajedno s njime zahvaliti za pastirsko služenje; za širenje mreže evanđelja i ljubavi. Ta mreža nas ne guši, dapače ona nas oslobađa i daje nam novu snagu da živimo svoje kršćansko poslanje svaki dan iznova. Upravo s tim mislima našem biskupu čestitamo godišnjicu biskupskog ređenja i zahvaljujemo što imamo tu milost da svakodnevno s njime i uz njega širimo mrežu evanđelja, mrežu ljubavi.“

„Sad u prvi plan pastirske službe, kao biskupa u miru, dolazi ta duhovna – molitvena narav službe. Više je vremena za čovjeka, za razgovor, osobno i zajedničko posvećenje u molitvi. Želim da naš biskup i dalje širi mrežu evanđelja na sebi svojstven način, a njegov je način blagost, jednostavnost, skromnost te iznad svega ljudskost“, naglasio je propovjednik.

Župnik Jakovljević, koji je ujedno i policijski kapelan, svečaru je prenio čestitke vojnog ordinarija mons. Jure Bogdana.

Misu je glazbeno animirao Župni zbor sv. Kuzme i Damjana pod ravnanjem Mondine Gavočanov.

 

 

O biskupu Ivanu Milovanu

Rođen je 22. rujna 1940. u Režancima, župa Svetvinčenat, od oca Antuna i majke Eufemije rođene Petrović. Završio je klasičnu gimnaziju u Biskupskom sjemeništu u Pazinu. Teologiju je studirao najprije na Visokoj teološkoj školi u Pazinu, a posljednje tri godine, od 1961. do 1964., na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Na istom je fakultetu 1965. postigao magisterij iz teoloških znanosti.

Za svećenika je zaređen 25. srpnja 1964. godine. Obavljao je sljedeće službe: od 1964. do 1965. bio je župni vikar u Poreču i Novoj Vasi Porečkoj; od 1965. do 1967. župni vikar u Rovinju; od 1967. do 1970. prefekt sjemeništa u Pazinu; ponovo je u Rovinju bio najprije pastoralni suradnik od 1970. do 1981., a potom župnik od 1981. do imenovanja za biskupa. Sveti otac Ivan Pavao II. imenovao ga je porečkim i pulskim biskupom 18. studenoga 1997. godine. Za biskupa je zaređen 10. siječnja 1998., od kad je i preuzeo službu. Papa Benedikt XVI. prihvatio je njegovu ostavku 14. lipnja 2012. Od odlaska iz Poreča živi u Valbandonu. Svoje umirovljeničke dane ispunjava molitvom, predvodi razna slavlja, a napose aktivno pomaže u pastoralu svećenicima u okolici.

(G. Krizman)

Najave i obavijesti

Utorak: 25 Sij 2022
Pula: Blagdan obraćenja sv. Pavla

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.