Petak, 29 ožujka, 2024
Novosti

Mons. Valter Župan na proslavi sv. Antuna u Puli

Blagdan sv. Antuna Padovanskog u pulskoj župi i samostanu koji nose ime tog velikog sveca proslavljen je u nedjelju, 13. lipnja, s 8 misnih slavlja. Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna priprava, koju su od 10. do 12. predvodili župnik o. Gabrijel Škibola i gvardijan samostana o. Leopold Mičić. U prethodnim mjesecima održana je i tradicionalna pobožnost 13 utoraka sv. Antunu. Misu s blagoslovom djece i cvijeća, koja je održana u uobičajenom popodnevnom  terminu u 17 sati, ove je godine predvodio o. Leopold.

Svečano večernje misno slavlje predslavio je mons. Valter Župan, biskup krčki u miru, uz koncelebraciju kancelara Porečke i Pulske biskupije mons. Sergija Jelenića te župnika domaćina o. Gabrijela Škibole.

Mons. Župan je u prigodnoj homiliji, govoreći o čudesnim djelima, istaknuo da je Isus uvijek tražio vjeru. Spomenuo je primjer učenika, koji ‘tri dana nakon Uskrsa od radosti nisu mogli vjerovati’. Bog planira za nas ono što mi ne možemo ni zamisliti, rekao je mons. Župan, nema stoga drugog rješenja nego vjerovati. Kao primjer velike i beskompromisne vjere spomenuo je i Nou, koji je gradio veliku lađu, unatoč sveopćem neodobravanju ljudi.

Svo propovijedanje danas ima jednu svrhu – tko povjeruje spasit će se, tko ne povjeruje osudit će se, istaknuo je propovjednik.

Citirajući apostola Pavla mons. Župan je napomenuo da vjera ne dolazi o čudesa nego od slušanja Božje Riječi. Naveo je potom primjer kada je Isus nahranio veliko mnoštvo s pet kruhova i dvije ribe, htjeli su ga učiniti kraljem, zbog materijalne koristi, no on se povukao, tada su svi otišli od njega. Mi se danas moramo zapitati, ‘kada bih vidio čudo, da li bih povjerovao?’

Povjerenje između dva prijatelja se polako gradi, rekao je propovjednik, isto tako i odnos čovjeka i Boga, upravo je zato svaka nedjeljna misa važna, kada nam Bog progovara preko svoje Riječi. On želi osobe zrele vjere. Na primjeru Abrahama mons. Župan je naglasio da nas Bog stavlja na kušnju kako bi učvrstio našu vjeru. Snagu vjere u životu čovjeka nakon obraćenja propovjednik je istaknuo na primjeru sv. Pavla i sv. Augustina. Živimo u vremenu kušnje, ne dajmo se pokolebati, vjerujmo Bogu jer nitko tko je Bogu povjerovao nije ostao prevaren, zaključio je mons. Župan.

Misu je glazbeno animirao župni zbor pod ravnanjem Vilme Grazie Žmak.    

(G. Krizman)

 

Najave