Biskup_Draen_Kutlea_002

MONS. DR. DRAŽEN KUTLEŠA
BISKUP POREČKE I PULSKE BISKUPIJE

Nakon završenog sjemeništa na Klasičnoj gimnaziji Ruđer Bošković u Dubrovniku nastavlja studij filozofije i teologije na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1993. za Mostarsko-duvanjsku biskupiju.

Godine 1994. postigao je bakalaureat pri Teološkom fakultetu u Zagrebu, a 2001. na Papinskom sveučilištu Urbaniana postiže doktorat iz kanonskog prava.

Od 1993.-1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali. Od 1998.-2006. obavljao je sljedeće službe: župni upravitelj u Grudama, docent kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, vicekancelar u biskupijskoj kuriji, član zbora konzultora i prezbiterijalnog vijeća, član Komisije Iustitia et pax Biskupske konferencije BiH. Od 2006. djelatnik je Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2011. suradnik je Kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenta.

Dana 17. listopada 2011. papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije. Dana 10. prosinca 2011. zaređen je za biskupa. Glavni zareditelj je bio kardinal Marc Ouellet, prefekt Kongregacije za biskupe, a suzareditelji mons. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski i mons. Ratko Perić, biskup mostarsko – duvanjski. Dana 14. lipnja 2012. imenovan je dijecezanskim biskupom Porečke i Pulske biskupije.

Dana 3. rujna 2020. dekretom Kongregacije za biskupe prot. pr. 838/2020 kako bi se osiguralo upravljanje Porečkom i Pulskom biskupijom, koja je ostala prazna nakon imenovanja mons. Dražena Kutleše nadbiskupom koadjutorom Splitsko-Makarske nadbiskupije, papa Franjo, imenovao je mons. Dražena Kutlešu Apostolskim upraviteljem sede vacante et ad nutum Sanctae Sedis Porečke i Pulske biskupije, sve dok novi izabrani biskup ne uđe u kanonski posjed biskupije, i novom Apostolskom upravitelju podjeljuju se ona prava, ovlasti i dužnosti koje pripadaju dijecezanskim biskupima prema pravnim odredbama.

 

 


Grb biskupa

GRB
OPIS GRBA
Biskupski grb mons. Dražena Kutleše izradio je dr. Renato Poletti (Rim). Ujedno je priredio heraldički opis grba i tumačenje biskupskoga gesla prema arhaičnom nazivlju i rječniku koji donosimo u hrvatskom prijevodu.

Prema crkvenoj katoličkoj heraldičkoj tradiciji, grb jednoga biskupa tradicionalno je sastavljen od:
- jednoga štita koji može imati razne oblike (uvijek svodiv na izgled heraldičkoga štita) i sadrži simbolizme preuzete iz osobnih ideala, ili obiteljskih tradicija, ili pozivanja na vlastito ime, životno okruženje, ili na drugo;
- jednoga procesionalnoga križa s poprečnim krakom, u zlatu, postavljena in palo, odnosno okomito iza štita;
- jedne donje trake koja donosi geslo obično napisano crnom bojom. U našem slučaju izabrao se štit gotskoga stila, klasičan i često upotrebljavan u crkvenoj heraldici, i zlatan križ u obliku lista djeteline, ukrašen s pet crvenih kamenova koji podsjećaju na pet Kristovih rana.

Heraldički opis (blazonatura) štita biskupa Kutleše

Grb je sastavljen od dva polja na vrhu u kojima se nalaze zlatna zvijezda (7) i kruna hrvatskih kraljeva, te od središnjeg prostora grba gdje se nalazi lađa s istaknutim monogramom XP.GESLO
U tebe se, Gospodine, uzdam! (Ps 31,15)

Riječi biskupskoga gesla mons. Kutleše uzete su iz Psalma 31. U svojoj suočenosti sa zadaćama i pogiblima života čovjeka mora imati oslonce na koje može računati, utočište u koja će se skloniti, da ga ne umrtvi tjeskoba, već da ustraje unatoč kušnjama nadajući se da će postići cilj. To utočište je Gospodin koji upravlja povijesnim događanjima u kojima se nalazi njegova Lađa kojom sigurno upravlja prema njezinom cilju.
Geslo, također, izražava veliko pouzdanje biskupa Kutleše u Božju providnost i mudrost. Usto, isto geslo je izabrao i mučenik blaženi kard. Alojzija Stepinca, kojeg novi biskup na poseban način štuje i utječe mu se u svojim molitvama.

TUMAČENJE
Dva plava polja koja se šire na desno i na lijevo simbol su nepokvarenosti nebeskoga svoda, ideala koji se uspinju prema gore; predstavlja odvajanje od zemaljskih vrjednota i uzlaženje duše prema Bogu. U središnjem polju se nalazi lađa s hrvatskim obilježjima koja stoji na burnim valovima. Lađa simbolizira Crkvu koja se nalazi u burnim vremenima a kojom upravlja Isus Krist. Kristov monogram (XP: grčka slova hi i ro, prva slova Kristova imena Hristos) ističe se ponajprije na jedru lađe da bi naznačilo središnje mjesto Krista u Crkvi koju vodi i kojom upravlja u burnim povijesnim vremenima.
U gornjem lijevom polju (heraldički desno) stoji zvijezda koja simbolizira Blaženu Djevicu Mariju, Majku Isusovu i duhovnu Majku našu, koja se naziva i Zvijezda jutarnja, a u desnom polju (heraldički lijevo) kruna hrvatskih kraljeva, koja podsjeća na Tomislavgrad gdje je krunjen prvih hrvatski kralj Tomislav, a gdje je rođen biskup Kutleša.

Istaknuto

 

 

 

100. obljetnica

Miroslav Bulešić

Zaklada

Biskupija na Facebooku

Biskupija na YouTube

Kalendar događanja

Foto galerija

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.