Srijeda, 16 listopada, 2024
Misije

Poruka predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za misije u povodu 98. svjetskog dana misija – Misijske nedjelje, 20. listopada 2024.

Dragi prijatelji i dobročinitelji misija, braćo i sestre u Kristu!

Papa Pio XI. svojim otpisom 14. travnja 1926. odredio je da pretposljednja nedjelja u mjesecu listopadu bude dan molitve i posebne misijske animacije u cijeloj Crkvi. Godinu dana kasnije, 1927., isti je Papa misijsko djelo Crkve stavio pod zaštitu sv. Franje Ksaverskog, isusovca, i sv. Male Terezije, karmelićanke. Uz to, već od 1928. godine Sveti je Otac preporučio članovima Apostolata molitve da svakoga mjeseca mole na posebnu misijsku nakanu. Ove dakle godine obilježavamo 98. svjetski misijski dan – Misijsku nedjelju.

Prigoda je to da zahvalimo Trojedinom Bogu za sve naše misionare, misijske djelatnike, animatore misija, prijatelje i dobročinitelje misija tijekom gotovo jednoga stoljeća. Mjesec listopad, koji na poseban način Crkva posvećuje Gospi, izvrsna je prigoda da Mariji Majci Crkve preporučimo evangelizaciju naroda i molimo da se ne umorimo u vršenju misije koju je Isus povjerio ponajprije svojim apostolima a potom svima nama: Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode (Mt 28, 19).

U povodu obilježavanja 98. dana misija papa Franjo uputio je svoju poruku i predložio temu: Pođite i pozovite sve na gozbu (usp. Mt 22,9). Ovu poruku radosna i otvorena srca preuzimamo te zajedno s papom Franjom i cijelom Crkvom razmišljamo, molimo i žrtvujemo se za misijsko djelo Crkve i evangelizaciju naroda.

Papa je ove evanđeoske riječi izabrao radi općeg poziva koji naglašava evanđelist Matej. Kad se kaže SVI, to znači da nitko nije izuzet. Gospodin povjerava misiju svima, bez iznimke. Svi trebamo izići na raskrižja, ne samo jedne nedjelje koju nazivamo Misijskom, nego svake nedjelje i svakoga dana. Bl. Paulo Manna (1872.­1952.), utemeljitelj Papinske misijske zajednice koja okuplja sve krštenike: biskupe, svećenike, redovnike, redovnice i sve vjernike laike, da se ujedine u zajedničkoj akciji: „Svi su misionari“, pod geslom: „Sva Crkva za sav svijet“. Posebno je naglasio da je svaki svećenik misionar po svojoj naravi i definiciji.

Poći s Gospodinom i s njim koračati posebna je čast i radost koja svoj vrhunac doseže na Jaganjčevoj gozbi – Euharistiji, koja osmišljava sav trud i napore te svojim zajedništvom potiče na aktivnost. U apostolskoj pobudnici Sacramentum caritatis papa Benedikt XVI. piše: „Doista, ljubav koju slavimo u sakramentu, ne možemo zadržati za sebe. Ona po svojoj naravi zahtijeva da je priopćimo svima. Svijet je potrebit Božje ljubavi, susreta s Isusom Kristom i vjere u njega“ (84). Iz toga razloga Euharistija nije samo izvor i vrhunac života Crkve, nego i njezina poslanja: „Autentično euharistijska Crkva jest misijska Crkva“ (isto), koja može donijeti svima zajedništvo s Bogom, naviještajući s uvjerenjem da „što smo vidjeli i čuli, navješćujemo i vama da i vi imate zajedništvo s nama“ (1 Iv 1,3).

Poći i pozvati na gozbu pretpostavlja odaziv na Kristov poziv. Prvi korak misije jest Gospodinov poziv, drugi čovjekov odaziv a treći korak jest ostvarenje misije. Tako misija postaje beskrajan krug u koji poziva Isus, i u koji su uključeni krštenici svih generacija. Svakim danom taj krug postaje veći, obogaćuje zemaljsku kuglu suradnicima misijskog poslanja Crkve.

Papa Franjo u svojoj poruci za 98. svjetski dan misija preporučuje „svim biskupijama svijeta službu Papinskih misijskih djela, koja predstavljaju glavno sredstvo da se katolici već od djetinjstva prožimaju pravim sveopćim i misijskim duhom i da se potakne uspješno prikupljanje pomoći na dobrobit svih misija prema potrebama svake od njih (Dekret Ad gentes, 38). Zato su kolekte koje se prikupljaju na Svjetski dan misija u svim mjesnim Crkvama u cijelosti namijenjene Općem fondu solidarnosti, koji zatim Papinsko djelo za širenje vjere u Papino ime dijeli za potrebe svih crkvenih misija“.

Crkva u Hrvata zahvalno promatra svoje misionare i misionarke, kao i sve misijske animatore i djelatnike, koji ozbiljno i odgovorno vrše misiju Kristovu i misiju Crkve, prati ih svojim molitvama te njihovo djelovanje preporučuje svim prijateljima i dobročiniteljima kao i svim ljudima dobre volje koji su spremni ublažiti duhovnu i materijalnu glad i žeđ svih ljudi i naroda koji su u potrebi.

U mjesecu listopadu, nakon ljetne stanke, pokreću se razne aktivnosti. Tako nas Crkva poziva da se uključimo u lanac molitve za misijsko djelo Crkve. Prigoda je to da molitvom krunice, osobno ili zajednički, učimo od Gospe kako se služi potrebitima, da zajedno s njom pođemo u gorja potreba čovječanstva te poput nje osjetimo radost susreta s onima kojima nas Gospodin šalje.

Neka nas na tom putu zagovara Gospa kao i zaštitnici misija: sv. Franjo Ksaverski i sv. Mala Terezija moleći nam svima obilan Božji blagoslov.

Poreč, 10. rujna 2024.

* Ivan Štironja
porečki i pulski biskup
predsjednik Vijeća HBK-a za misije

Najave