Srijeda, 2 listopada, 2024
Novosti

O blagdanu sv. Mihovila župniku Žminja dodijeljena Nagrada za životno djelo

U nedjelju, 29. rujna, Župa sv. Mihovila u Žminju proslavila je svog nebeskog zaštitnika. Svake godine misu za tu prigodu predvodi jedan od svećenika rodom iz te župe, ove je godine to bio preč. Lino Zohil, porečki dekan. Ove je godine proslava bila u znaku dva izvanredna radosna događaja. Župniku, vlč. Jordanu Rovisu, Općinsko vijeće Općine Žminj dodijelilo je Nagradu za životno djelo, „za dugogodišnji rad na području Općine Žminj kao i održavanje ispravnih vjerskih vrijednosti kod svih generacija Žminjki i Žminjaca, čuvajući dostojanstvo te temeljne vrijednosti zdravog društva“. Upravo na župnu svetkovinu jedna župljanka, Josipa Jelenić, koja živi nedaleko župne crkve, proslavila 100. rođendan.

Kako i doliči na misi slavlja svetkovine župe, kada se ujedno obilježava i Dan Općine Žminj, misi je nazočio općinski načelnik Željko Plavčić, predsjednica Općinskog vijeća Sara Mužina, ravnateljica mjesne osnovne škole Miranda Roce Damjanić i ravnateljica vrtića Nevija Jedrejčić. Kao i svake godine. S obzirom na to da je sv. Mihovil zaštitnik policije, misi su nazočili predstavnici policijskih postaja iz obližnjih gradova, načelnik Policijske postaje Rovinj Ecio Legović te predstavnici Policijske postaje Pazin.

Osim predslavitelja, preč. Zohila, i župnika domaćina, vlč. Rovisa, koncelebrirao je i umirovljeni svećenik, kanonik pulskog Stolnog kaptola sv. Tome apostola preč. Marijan Jelenić.

„Božja Objava u Bibliji nas je upoznala s postojanjem stvorenih duhovnih bića od kojih su neka dobra, a druga zla. To nije posljedica njihove naravi, nego osobnog opredjeljenja za ili protiv Boga. Iz otajstva Božje svetosti proizlazi štovanje triju arkanđela Mihaela, Gabrijela i Rafaela, koje danas slavimo, kao i anđela čuvara. Anđeli kao duhovna bića, unatoč svojoj službi u povijesti spasenja, izmiču svakom povijesnom razmatranju“, rekao je preč. Zohil uvodno u homiliji.

„Danas na poseban način slušamo o Mihaelu kao simbolu Božje pobjede. Na strani Božjoj ratuje protiv onih koji su na strani Zloga. Borba protiv oholosti Zloga i zla i danas je aktualna. Svjesni smo koliko oholost može prouzročiti zla u svijetu“, rekao je nadalje preč. Zohil.  „Od prvih ljudi do današnjega vremena ta zla sklonost, obuzima ljude u svim kategorijama i staležima. Čovjek u svojoj oholosti i samodopadnosti uvijek se nastojao udaljiti od Boga, ili zauzeti njegovo mjesto. To redovito vodi i čovjeka i svijet oko njega u propast. Pitamo se kako ostati u tome branitelj dobra, kad se čini da je dobro toliko puta pobijeđeno, a da zlo nastavlja svoj mrtvački ples? Moguće je, u pokušaju da svakodnevno pobjeđujemo zlo, jer je ono već pobijeđeno. Vjera nas uči da je Krist Gospodin svojom žrtvom na križu i uskrsnućem, pobijedio svaki grijeh, zlo i samu smrt.“

„Arkanđeo Mihael u značenju imena “tko je kao Bog”, predvodnik je nebeske i anđeoske vojske te zaštitnik policije, čuvar i branitelj zajedništva. U Ivanovoj Apokalipsi opisuje se njegova borba sa Zmajem, kojeg pobjeđuje, prikazujući ga kao ratnika s velikim raširenim krilima kako gazi i ubija Sotonu. Boreći se sa Zlim sv. Mihovil bdije nad ljudskim rodom, želeći ga osloboditi zla i grijeha. U tu kozmičku borbu uključeni smo svi, kao čovječanstvo i kao pojedinci. Mnogo puta se čini da je bolje biti na strani zla, jer to možda donosi neke koristi, ali znajmo da na kraju pobjeđuje dobro, jer je Bog dobrota.“

Propovjednik je nadlaje spomenuo našeg najmlađeg blaženika, čiju je XI. obljetnica beatifikacije proslavljena dan ranije. „Blaženi je Miroslav Bulešić do kraja ostao dosljedan svojim idealima u službi Kristu sve do prolijevanja krvi, te nam se stavlja za uzor da kao vjernici kršćani ni danas ne pokleknemo pred izazovima suvremenoga svijeta, njegova bezvjerja i praznovjerja. Bl. Miroslav je u svojoj duhovnoj oporuci u Kristovu duhu napisao: „Moja je osveta oprost“, što je i nama životni putokaz.“

„Mihovil je simbol borbe protiv zla te očuvanja čovjekove sigurnost pred zmajem, zlom“, rekao je nadalje preč. Zohil obraćajući se predstavnicima policije. „Kao društvo i svijet se nalazimo pred istim izazovom, pred zmajem, ali s pouzdanjem u Boga vjerujemo da možemo odgovoriti na sve izazove. Posao vas policijskih službenika, pun je neizvjesnosti, ali vi se ne predajete strahu već nošeni željom za općim dobrom, sukladno mogućnostima, dajete doprinos općem dobu. Stoga vam želim ponajprije reći hvala za sve ono što činite i nemojte se nikad umoriti činiti dobro. Sv. Mihovil se nije bojao stati pred izazov, pred zmaja koji je simbol svega zla, već odlučno, s pouzdanjem u Boga ide na zmaja, za opće dobro. Da bi mogli činiti dobro moramo biti jedinstveni, imati povjerenja jedni u druge i ne tražiti mane, a još manje naše različitosti, već kao ljubljena djeca Božja u skladu sa svojim mogućnostima, izgrađivati ovo naše društvo. Budimo zdrava jezgra našeg društva“, pozvao je preč. Zohil.

Preč. Jelenić predstavio knjigu „Čudo u Kanfanaru“

Nakon popričesne molitve je preč. Marijan Jelenić kratko predstavio knjigu koju je nedavno napisao, „Čudo u Kanfanaru“, o Euharistijskom čudu, kada se je, na Božić 1930. godine, tijekom Euharistijskog klanjanja, prema svjedočanstvu tadašnjeg župnika vlč. Marka Zelka te još petnaestak župljana, Isus ukazao u Presvetoj hostiji. Progovorio je i tragičnoj sudbini vlč. Zelka.

Čestitka za 100. rođendan

Nakon popričesne molitve župnik Rovis je čestitao imendan svim Mihovilima, Gabrijelima i Rafaelima koji žive na području žminjske župe. Potom je izrazio čestitku jednoj od najstarijih župljanki, Josipi Jelenić, koja je rođena na dan sv. Mihovila točno prije 100 godina, 1924. Zbor se čestitanju pridružio prigodnom pjesmom. S obzirom na to da ona zbog zdravstvenog stanja nije mogla doći na misu, župnik je prigodni dar uručio njezinom sinu i nevjesti: svijeću s njezinim imenom, godinom rođenja i godinom 100. rođendana, te uokvirenu fotografiju kapelice na Pilju, najstarije kapelice u žminjskoj župi, iz 1734., koja je podignuta je u čast Majke Božje.

Nakon mise slavljenica je pristala primiti čestitarsku posjetu te je rado izrekla nešto o svome životu. Rođena je u naselju Zarečje, blizu sela Rimanići, nedaleko Pazina. Kad su joj bile 4 godine ostala je bez majke, nastavila je živjeti s maćehom, kad joj je bilo 16 godina umro joj je i otac, „kada ostaneš siroče nitko nema milosti za tebe“, s tugom se prisjetila svojega djetinjstva. Kao djevojka došla je služiti kod tetke u Žminj te je radila u gostioni, potom se je u Žminju i udala. Na pitanje kako je tada bilo u Žminju odgovara „joh je bi“, naglasila je na bezačkom (žminjskom) dijalektu. „Godine 1943. je Žminj bombardiran. Partizani, Nijemci…svega je bilo, noću se je sve moralo zatvarati i zamračivati. Svakoga dana se živjelo ‘od straha do straha’, nije bilo mira.“ Sada živi sa sinom i nevjestom, u Žminju ima 2 unuke i jednog tek rođenog praunuka. Drugi sin je otišao u Australiju kod očeve rodbine i ondje je poginuo uslijed nesreće na radu. Upravo u vrijeme našega posjeta video pozivom su joj rođendan čestitale dvije unuke iz Australije. Rado se prisjeća svih nekadašnjih žminjskih župnika, Miroslava Glavića, Rudolfa Zafrana, Marcela Krebela, Antuna Kurelovića i Janka Gortana. Posebno se sjeća vlč. Zafrana koji je motivirao župljane te su zajedničkim snagama izgradili župnu kuću. Rado prima posjete sadašnjeg župnika koji ju dođe ispovjediti i pričestiti. Cijeloga života je rado i mnogo čitala, posebno knjige vjerskih tema. Vlč. Željko Staver pribavio joj je svojevremeno knjige o sv. Padre Piju, koje je s posebnim oduševljenjem pročitala. Na pitanje što je najvažnije za sačuvati vjeru u životu ističe „Biti pošten i pomoći bližnjemu!“ Tijekom života je mnogo pomagala siromahe, što potvrđuje i njezina nevjesta. Tijekom razgovora još se prisjetila i mnogih mladih misa kojima je nazočila u žminjskoj župi. O svom 100. rođendanu skromno zaključuje „Još sam tu i molim.“

Župniku Rovisu Nagrada za životno djelo Općine Žminj

Potom je predsjednica Općinskog vijeća Sara Mužina obznanila odluku Općinskog vijeća da se ove godine uz Dan Općine župniku Jordanu Rovisu dodijeli Nagrada za životno djelo Općine Žminj.

„Žminjski župnik vlč. Jordan Rovis u 2023. godini proslavio 50. obljetnicu svećeničkog ređenja, a u Župi Sv. Mihovila u Žminju djeluje već 16 godina“, zapisano je na početku obrazloženja za dodjelu Nagrade. „Svojim 16-godišnjim djelovanjem u Žminju krstio je, pričestio te krizmao mnogobrojnu žminjsku djecu, u bračni život uveo mnoge parove te otpratio brojne stanovnike Žminja na posljednji počinak. Rimokatolička vjera uvijek je bila dio žminjske tradicije i života, a Žminjci uvijek bili i bit će vezani uz Crkvu što je svakako dio žminjskog identiteta, vlč. Rovis to doista utjelovljuje svojim djelovanjem te suradnjom na svim instancama društveno-političkog i obrazovnog sustava Općine Žminj. Vlč. Jordan Rovis kroz svoj rad jako je poticao izdavaštvo – jako se angažirao za izdavanje  monografije „Crkva sv. Mihovila Arkanđela u Žminju“, u prigodi proslave 300. obljetnice žminjske crkve, knjige „Žminjske kapelice“, „Časne u Žminju“, … Treba naglasiti i karitativnu djelatnost i njegovu suradnju sa školom – dolazi u školu, daruje knjižna izdanja, godinama je dolazio radi blagoslova kruha za Dane kruha u školi, početkom školske godine uvijek je sveta misa za učenike. Značajan je njegov doprinos očuvanju nematerijalne i sakralne kulturne baštine. Njegov dugogodišnji rad na području Općine Žminj kao i održavanje ispravnih vjerskih vrijednosti kod svih generacija Žminjki i Žminjaca čuvajući dostojanstvo te temeljne vrijednosti zdravog društva osnova su za predlaganje vlč. Jordana Rovisa za laureata javnog priznanja“, navodi se nadalje u obrazloženju dodjele Nagrade za životno djelo.

Vlč. Rovisu Nagradu je svečano uručio načelnik Općine Željko Plavčić.

G. Krizman

Najave