Petak, 27 rujna, 2024
IzdvojenoPastoral mladih

Šumber: Susret ministranata i djece Labinskog dekanata

U subotu, 31. kolovoza po prvi put u novije vrijeme održan je susret ministranata i djece Labinskog dekanata. Na inicijativu mladih svećenika, uz svesrdnu podršku svih ostalih, a napose labinskog dekana preč. Mirka Vukšića, 40ak djece okupilo se u Šumberu, gdje se je susret održao u prirodi nadomak crkve Blažene Djevice Marije „od Drena“.

Nakon okupljanja, djeci i roditeljima koji su ih dopratili te nazočnim vjeroučiteljima, pružena je mogućnost za sakrament ispovijedi. Potom je vlč. Jurica Vekić održao kratku katehezu, te je u nastavku predvodio i misno slavlje, uz koncelebraciju vlč. Slobodana Rakića.

U prigodnoj homiliji, vlč. Vekić je naglasio važnost ovog susreta i mise, a to je zajedništvo koje učvršćuje u vjeri.

U osvrtu na prvo čitanje o proroku Samuelu, pojasnio je kako su proroci imali zadatak od Boga da donesu poruku „tumačili su sadašnjost, tj. otkrivali Božje tragove u sadašnjosti i na taj način su služili Bogu i ljude vodili na pravi put“. Govoreći o Samuelu, posvijestio je, kako se Bog njemu javlja po noći, u tišini. „Bog se ne želi nametati u buci, traži tišinu da Ga možemo čuti. To je poruka nama, ne možemo Boga čuti dok slušamo druge, dok slušamo glazbu i sl. Treba osigurati tišinu kako bi mogli osluhnuti što nam želi reći“. Na pitanje „govori li Bog svakome“, propovjednik je podsjetio kako smo po krštenju svi postali Božja djeca, ali smo svi dobili i neku zadaću. Po krštenju smo svi proroci, svećenici i kraljevi. Svi imaju neku službu, poslanje. Kao proroci pozvani smo slušati Božji glas i govori što Bog želi od ljudi. No, postavlja se pitanje ‘znamo li mi što Bog od nas želi’? U prvom redu da poštujemo Njegove zapovijedi. On želi da dođemo u nebo, a mi možemo drugima pokazati taj put“. Vlč. Vekić je ukazao i na zanimljivu činjenicu, kako se Bog direktno obraća Samuelu, tj. preskače Eliju, „jer je svjestan da Samuel može puno toga shvatiti. I mi možemo puno toga shvatiti. To je Božji dar, Bog i na taj način djeluje. Stoga nas ovo čitanje poziva da budemo svjesni da Bog svima govori, a da bi mogli čuti Njegov glas, moramo si uzeti vremena i mjesta, a to je molitva. Moramo imati više vremena za nju, da u njoj osluhujemo Boga“.

Govoreći o poslanju Samuela i pomazanju kralja Davida, podsjetio je kako je David ima stariju braću, no Bog je odlučio odabrati upravo njega, krhkog pastira. „Bog ne gleda, kao što gleda čovjek na vanjštinu, Bog gleda na nutrinu, kakvo ti je srce. Pred Bogom više vrijedi da činiš male stari, ali iz velike nakane“.

Nadalje u osvrtu na evanđelje vlč. Vekić je posebno upozorio na Isusove riječi „ljubite svoje neprijatelje“. „Nećemo se uvijek sa svima slagati. Kad s nekim nismo u dobrim odnosima, onda ga mrzimo. To je prirodno za ljude, ali Isus kaže ‘ljubimo one s kojima se ne slažemo’, jer ‘ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam korist’. Nisi napravio jedan korak, nego si na istoj razini. Isus od nas traži da budemo posebni, ne da izdižemo iznad drugih, već da volimo one koji nas ne vole, one koje nam je teško voljeti. To je naše poslanje, da donosimo radost, da mijenjamo svijet. No, da bi mijenjali svijet prvo moramo sebe mijenjati, a sebe ne možemo mijenjati ako smo se smjestili u zoni našeg komfora“.

Propovjednik je posvijestio, kako i ovo okupljanje nema svrhu samo druženja, već „da ono što ovdje primimo prenesemo drugima, i da nas na drugom susretu bude duplo više. To je naše poslanje“. Na kraju je sve potaknuo da mole Boga da mogu voljeti one koji su im teški, koje ne podnose, da mogu prevladati sve situacije i izazove, osobito na početku nove školske godine. „Kada prihvatimo izazove i teškoće, Bog nam pruža priliku za promjenu, jer kad prihvatimo tešku situaciju to nas mijenja da postanemo drugi ljudi“ rekao je na kraju homilije vlč. Vekić.

Nakon mise za djecu su organizirane prigodne igre, a potom je uslijedila okrepa za koju su se pobrinuli svećenici i vrijedne domaćice. Misu je animirao zbor mladih iz Novigrada.

Txt: G. Krizman

Foto: Župa Gornji Labin

Najave