Nedjelja, 1 rujna, 2024
Novosti

Biskup Štironja slavio misu o svetkovini Velike Gospe u Puli i Poreču

U katedralama Porečke i Pulske biskupije, središnja slavlja o svetkovini Uznesenja Blažene Djevice Marije, u četvrtak, 15. kolovoza, predvodio je mjesni ordinarij mons. Ivan Štironja, misu poldanicu u Puli, a svečano večernje misno slavlje u Poreču.

U Puli su uz biskupa koncelebrirali generalni vikar Porečke i Pulske biskupije vlč. Rikardo Lekaj, koji je ujedno i župnik pulske katedralne župe, kancelar biskupije mons. Sergije Jelenić te drugi svećenici. U Poreču su osim kancelara, uz ordinarija suslavili porečki župnik vlč. Mladen Pranjić i župni vikar katedralne župe vlč. Boško Čatlak.

U svojoj propovijedi biskup Štironja govorio je o vrlo raširenoj pobožnosti u čast Blaženoj Djevici Mariji. Ta se pobožnost ne temelji samo na proglašenim istinama vjere o Gospi, među kojima je i dogma o Gospinu uznesenju dušom i tijelom u nebo, nego ponajprije na pobožnosti koju su kršćani prvih stoljeća gajili prema nebeskoj Majci.  

Govoreći o svetopisamskim tekstovima, naglasio je da knjiga Otkrivenja (11,19a, 12,1-6a, 10ab) donosi tekst o susretu „žene zaodjenute suncem“ i zmaja, dok Lukino Evanđelje (1,39-56) donosi susret Blažene Djevice Marije i njezine rođakinje Elizabete, te da je u središtu obiju susreta dijete Isus kojega ljudi osporavaju pa čak i progone.

Razlog možemo tražiti u Zmaju, đavlu koji stoji pred Ženom, kako to kaže Knjiga Otkrivenja, stoji i čeka da proždre Novorođenče. Žena bježi u pustinju kako bi spasila sebe i dijete. Sveti pisac naglašava da joj „Bog pripravi sklonište“ u pustinji.

Biskup Ivan govoreći o značenju pustinje u Bibliji, naglasio je da je ova slika poziv svima nama da se „izdvojimo iz svijeta i povučemo u molitvu koja je mjesto susreta s Bogom, mjesto odvajanja od onoga što nas sputava i bez čega mislimo da ne možemo. Molitva, poslušnost Bogu, vršenje Božje volje i njegovih zapovijedi uvijek je bilo i bit će oružje protiv Zmajeve moći, oružje protiv zla i grijeha“.

Potom je biskup Štironja upozorio: „Varamo se ako mislimo da je Zmajevo vrijeme prošlo. Isti onaj Zmaj, koji je stajao pred blaženom Gospom i danas stoji pred ženom i majkom, i prijeti djetetu. Isti je, samo je promijenio ruho i način pristupa. Prijeti trudnoj ženi kao i majci rodilji, prijeti kršćanskoj obitelji i svakoj zajednici koja želi vršiti volju Božju. Onda je, prema knjizi Otkrivenja, prijetio jednoj Ženi i jednom djetetu, dok danas prijeti mnoštvu, cijelom čovječanstvu. Nezasitni Zmaj, neprijatelj žena i muškaraca i danas proždire mnoštvo nerođene djece, napada bogobojazne žene i muškarce, očeve i majke, želeći ih iskoristiti i njima manipulirati, nameće im razne pogubne ideologije kako bi iz njihovih ruku istrgnuo djecu, a iz srca Stvoritelja, Božje zakone i zapovijedi“.

Govoreći o evanđeoskom tekstu biskup Štironja je naglasio da je susret Blažene Djevice Marije i Elizabete poziv ljudima da se radosno susreću i međusobno pomažu, naglasivši: „Tamo gdje je međusobno pomaganje tamo postoji i uvažavanje, tu je onda i praštanje i milosrđe, tu je istinska prava ljubav. Poniznost i jednostavnost ih uvijek vuče da budu zajedno, da se okupljaju, da se međusobno pomažu, da grade zajedništvo kao najjaču strategiju budućnosti“.

Potom je dodao: „Žena odjevena u sunce ne predstavlja samo Blaženu Djevicu Mariju nego i Crkvu, cijeli ljudski rod, sve nas, tebe i mene, brate i sestro. Svi smo pozvani da se odjenemo u svjetlo, da poput Marije pođemo svijetom u poslušnosti Bogu, noseći Isusa svima onima koji ga žele te se tako odupremo Zmaju koji se suprotstavio Stvoritelju kao i svima onima koji su na Stvoriteljevoj strani“.

Biskup Štironja je na kraju poručio: „Današnja svetkovina, dakle, svetkovina je nade i smisla života, kao i smisla žrtve koja iščezava s popisa važnih osobina koje bi trebale resiti svakoga čovjeka. Slavlje je to konačne pobjede nad zlom i grijehom. Bog u Blaženoj Djevici Mariji svakomu od nas pripravlja i nudi sklonište gdje ćemo biti sigurni, slobodni od svakoga zla i grijeha. A tamo gdje nema zla i grijeha, tamo je istinska radost, tamo je istinski pravi život u ljubavi i miru. To je prostor u kojemu nas sve čeka nagrada uznesenja u nebo gdje ćemo, poput Marije, biti okrunjeni vječnom radošću i mirom.  

I u Puli i u Poreču je na misi sudjelovao veći broj domaćih vjernika, ali i značajna broj gostiju koji svoj godišnji odmor provode u Istri. U Poreču je misi nazočio i porečki gradonačelnik Loris Peršurić sa suradnicima te više gradskih vijećnika.

Fotogalerija Pula:

Fotogalerija Poreč:

Foto: G. Krizman, G. Šušljik

Najave