Nedjelja, 1 rujna, 2024
Novosti

Čepić: Proslava u čast Gospe Snježne

Blagdan Gospe Snježne proslavljen je u ponedjeljak 5. kolovoza u drevnoj crkvi Majke Božje od Snijega u Župi Šterna, kod mjesta Čepić, u Umaško-Oprtaljskom dekanatu.

Svečano euharijstijsko slavlje predvodio je vlč. Karol Homieja, župnik u Višnjanu, a suslavili su župnik domaćin vlč. Marcin Madej i Anton Tonči Jukopila, Župnik u Oprtlju.

U prigodnoj homiliji vlč. Karol je govorio o Blaženoj Djevici Mariji kao majci, zagovornici i posrednici, te između ostaloga rekao: „Isus nam je Blaženu Djevicu Mariju darovao kao majku, tako da je ona i naša zagovornica i posrednica. Majke uvijek posreduju za svoju djecu, mole za njih milosti, u svim prilikama i neprilikama života. Blažena Djevica Marija nam je darovana za majku na vrhuncu Isusova otkupiteljskog djela. Ona to poslanje majke svih Isusovih učenika prima pod križem, u posljednjim minutama Isusova ovozemaljskog života. Isus Mariju nije povjerio samo Ivanu već svim ljudima te smo svi mi tako povjereni njezinoj majčinskoj brizi. Prihvaćajući Mariju kao majku, vjernici imaju sigurnu zaštitu i pomoć na svim životnim putevima jer ona nikada ne napušta i ostavlja samim. Majka nikada ne napušta dijete, u patnjama djece trpi, u potrebama djece dala bi i vlastiti život“, rekao je propovjednik.

„Marija se još kod Navještenja proglasila sluškinjom Gospodnjom, a to znači da je prihvatila put služenja Bogu. Glavni pokretač Marijina djelovanja i služenja je bila vjera u Boga. To Marija poručuje svakome od nas. Nema tih problema koji se s Bogom ne bi mogli riješiti, ali treba vjerovati i moliti“, nastavio je propovjednik. „Za Mariju je vjera čin potpunoga predanja i povjerenja u Boga“.

Pri kraju mise župnik domaćin don Marcin zahvalio je predslavitelju misnoga slavlja, župniku, hodočasnicima, pjevačima, svima koji su uredili crkvu i organizirali zakusku nakon mise, te pozdravio načelnike općina Grožnjan i Oprtalj.

Također, svim prisutnima je čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Nekoliko rečenica izrekao je i vlč. Anton Tonči Jukopila i zahvalio svima nekoliko nedjelja prije umirovljenja.

Nakon svečane mise uslijedila je procesija sa kipom Gospe Snježne, u kojoj kip uvijek nose djevojke, a nakon toga zakuska i druženje ispred crkve.

Valerija DM

Najave