Nedjelja, 1 rujna, 2024
Novosti

Misa za Domovinu u pulskoj katedrali

Misom za Domovinu u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina u Puli je, u ponedjeljak, 5. kolovoza, započeo program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Misu je predvodio pulski dekan preč. Milan Mužina, a uz brojne branitelje, članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata te vjernike Pule i okolice, misi za Domovinu je nazočio i pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

Preč. Mužina je u prigodnoj homiliji podsjetio na obvezu bezgranične zahvalnosti prema svima onima koji su položili život za slobodu Domovine. „Za slobodu se treba izboriti, za slobodu treba činiti dobro, za slobodu treba čovjek biti odrješit staložen, pravedan“, citirao je dekan Jakovljevu poslanicu. „Plod se pravednosti u miru sije, onima koji tvore mir, plod toga je zajedništvo, radost, ljubav. Zato smo ovdje danas okupljeni za zahvalimo Bogu za mir, pravednost, za sve one koji su se borili da danas živimo u slobodnoj Domovini.“

Citirajući dnevno evanđelje, propovjednik je podsjetio da nas Isus poziva da ljubimo jedni druge, „kako je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas, ostanite u mojoj ljubavi“. Pojasnio je da je najvažnije „ljubiti srcem, životom, ponašanjem, na to nas Isus poziva. To moramo pokazati prema svima onima koji su se borili da danas živimo u slobodi, trebamo ih cijeniti i poštivati, no i pomagati im, ako su bolesni i nemoćni posjetiti ih, ili sjetiti ih se na neki drugi način.“

U nastavku je podsjetio da je najvažnije nakon mise životom pokazati svoje biti vjernik, „Ite, missa est“, citirao je propovjednik, „nakon mise počinje moja misija, moje poslanje u svijetu, u svakodnevnom životu. Molimo Gospodina budemo hrabri  odvažni ‘ostati u Njegovoj ljubavi’“, rekao je između ostalog preč. Mužina.

Program obilježavanja nastavljen je paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća kod središnjeg križa na Gradskom groblju Mote Ghiro, te kod spomenika Hrvatskim braniteljima u Parku Franje Josipa, a zatim je uslijedio 12. mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije. U mimohodu je sudjelovao gradonačelnik Pule Filip Zoričić sa zamjenicima Ivonom Močenić i Brunom Cergnulom, istarski župan Boris Miletić sa suradnicima, predstavnici Ministarstva obrane, vojske, policije, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Istarske županije, saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici istarskih gradova, gradski vijećnici, Puhački orkestar, Pulske mažoretkinje i više od tisuću hrvatskih branitelja predstavnika braniteljskih udruga iz Pule, Pazina, Poreča, Labina, Rovinja, Umaga i Buzeta.

Nakon mimohoda u Domu hrvatskih branitelja otvorena je izložba „Ratnice čuvarice kulturne baštine“ u suradnji s Udrugom veteranki Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije iz Vinkovaca koja se može razgledati do 10. kolovoza.

Tijekom prigodnog programa u DHB okupljenima se obratio gradonačelnik Zoričić te istarski župan Boris Miletić, a zahvalu Gradu Puli i Istarskoj županiji na pruženoj podršci pri organizaciji mimohoda izrekao je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Istarske županije Zdenko Požgain.

U čast Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, nakon Knina, Pulu je preletio borbeni avion Rafale.

G. Krizman

Najave