Nedjelja, 1 rujna, 2024
Iz medija / pressNovosti

U Informativnom bloku predstavljamo mladomisnika: vlč. Vid Grdadolnik

U Informativnom bloku iz Tiskovnog ureda Porečke i Pulske biskupije s nadnevkom 4. kolovoza 2024., pobliže upoznajemo novog župnog vikara katedralne Župe Uznesenja Marijina u Puli, našeg ovogodišnjeg mladomisnika, vlč. Vida Grdadolnika.

U drugom dijelu Informativnog bloka donosimo izvješće s proslave svetkovine Gospe od Anđela u Pazinu, kojom je predsjedao krčki biskup mons. Ivica Petanjak. U nastavku i najave zbivanja u narednom tjednu.

G. Krizman

Vid Grdadolnik rođen je 19. kolovoza 1991. u Postojni (Slovenija), kao drugo od četvero djece Marjana Grdadolnika i Mojce rod. Mivšek, gdje je odgojen u kršćanskom duhu. Vid je primio krštenje 27. listopada 1991. u župi Dolnji Logatec (Slovenija), a sakrament potvrde 30. travnja 2006. u istoj župi. Po završetku srednje škole Vid je upisao fakultet industrijskog dizajna u Ljubljani. Početkom 2014. godine, dok je boravio u Portugalu u sklopu studijskog programa, doživljava egzistencijalnu krizu koja ga tjera preispitivanju smisla života te osobnog odnosa s Bogom. Po povratku u Sloveniju upoznaje Neokatekumenski put, te osjeća poziv za prezbiterat. Na poticaj mjesnog župnika i katehista boravi jedno vrijeme u sjemeništu u Puli, gdje se konačno odlučuje za svećenički poziv. Na konvivenciji formiranja sjemeništa ,,Redemptoris Mater” 2015. godine, Božjom providnošću, biva dodijeljen Biskupijskom Misijskom Sjemeništu „Redemptoris Mater“ u Puli gdje započinje filozofske i teološke studije na Visokoj teološkoj školi u Puli. Za vrijeme boravka u sjemeništu vanredno nastavlja studij industrijskog dizajna koji je uspješno i završio 2019. godine. Vrijeme itinerancije, odnosno, pastoralne prakse, proveo je u Češkoj i Slovačkoj (godinu dana) kao dio ekipe odgovorne za Neokatekumenski put u tim državama. Ostale dvije godine itinerancije proveo je u župi u Nišu te potom u Nikšiću. Red đakonata primio je 18. studenog 2023. po rukama porečkog i pulskog biskupa mons. Ivana Štironje.

Najave