Nedjelja, 1 rujna, 2024
NovostiPastoral mladih

Nadbiskup mons. Lauro Tisi posjetio Krasicu

U ponedjeljak, 29. srpnja, nadbiskup Nadbiskupije Trento, koja pripada Crkvenoj pokrajini Triveneto, na sjeveroistoku Italije, mons. Lauro Tisi, posjetio je, zajedno s 35 mladih iz te nadbiskupije, te svećenicima koji su zaduženi za pastoral mladih, mjesta koja su obilježila život bl. Francesca Bonifacia.

Podsjetimo, bl. Bonifacio bio je kapelan u Krasici, nedaleko Buja, u Umaško-oprtaljskom dekanatu, kada su ga, 11. rujna 1946. na putu između Grožnjana i Krasice presreli pripadnici Narodne straže. Prema riječima svjedoka, mučen je i ubijen, a do danas nije poznato kamo su sakriveni njegovi zemni ostaci. Bio je izuzetno revan mladi svećenik, a tadašnjim je vlastima smetao ponajviše zbog izuzetno aktivnog pastorala mladih kojeg je provodio kroz aktivnosti Katoličke akcije (Azione Cattolica).

Hodočasnici su posjetili blaženikovu kuću u Piranu te tamošnje crkve gdje je primio začetke vjere, osim Pirana posjetili su i Strunjan.

Po ulasku u Hrvatsku prvo su posjetili mjesto gdje je bl. Francesco uhapšen, a koje je obilježeno prigodnim spomen obilježjem. Prošli su potom pješice dio Posljednje staze bl. Bonifacia, između Grožnjana i Krasice. U crkvi sv. Stjepana u Krasici, gdje je bl. Bonifacio obnašao službu kapelana, nadbiskup Tisi je izrekao prigodno nadahnuto promišljanje o Blaženiku, a sve je zaključio molitvom za zagovor bl. Bonifacia.

Prije povratka hodočasnici su posjetili prostore Zajednice Talijana u Krasici, gdje im se je prigodno obratio predsjednik ZT Mate Mekiš.  Hodočasnike su pratili: Mario Ravalico, najaktivniji promicatelj kulta bl. Bonifacia, Erik Moratto iz Katoličke akcije u Tršćanskoj biskupiji te Gianfranco Bonifacio, blaženikov nećak.

Bl. Francesco rođen je 7. rujna 1912. u Piranu u Sloveniji. Dana 11. rujna 1946., na putu između Grožnjana i Krasice u kojoj je bio na službi, oteli su ga pripadnici tadašnje takozvane narodne straže i od tada mu se gubi svaki trag. Prema svjedočanstvima te je noći mučen i ubijen. Beatificiran je u listopadu 2008. kao mučenik „in odium fidei“.

Txt: G. Krizman

Foto: Azione Cattolica Trieste

Najave